De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Afgesloten fiets, inzet cover brochure

Fietsdiefstal

Limburg staat bekend als een echte fietsprovincie. Heel wat inwoners verkiezen de fiets als vervoermiddel voor dagdagelijkse verplaatsingen en veel toeristen komen er om te genieten van het fraaie landschap. Jaarlijks worden er in Limburg jammer genoeg ruim 2.000 fietsen gestolen. Vandaar dat het provinciebestuur samen met de Limburgse politie- en preventiediensten van de strijd tegen fietsdiefstal een prioriteit gemaakt heeft.

Zelf fietsdiefstal voorkomen

Jaarlijks worden er in België zo’n 36.000 fietsdiefstallen gepleegd, waarvan ruim 2.000 in Limburg. Hoewel het dus om een kleine vorm van criminaliteit gaat, blijft het een belangrijk thema om onder de aandacht te brengen. Het is dan ook zeer belangrijk om in te zetten op preventie. Er zijn namelijk heel wat maatregelen die mensen kunnen nemen om fietsdiefstal tegen te gaan. Zo kan het gebruiken van twee sloten al veel effect hebben. 

De brochure “Laat je fiets GERUST achter” zet 10 tips in de kijker die het stelen van een fiets moeilijker zou maken. Zo wordt aangeraden om je fiets steeds te laten graveren met je rijksregisternummer en best een bewaakte fietsenstalling te gebruiken. Bovendien vind je er in terug wat een goed slot is, hoe je je fiets veilig sluit, en hoe je hem registreert, zodat de fiets na een diefstal makkelijker opgespoord kan worden. Verder wordt in de brochure meer aandacht besteed aan elektrische fietsen. Elektrische fietsen zijn namelijk heel duur en hierdoor geliefd bij fietsdieven.

Website gevonden fietsen

Jaarlijks halen de politiediensten en gemeenten duizenden onbeheerde fietsen op. Slechts enkele ervan kunnen onmiddellijk terugbezorgd worden aan de eigenaar omdat men op het kader het rijksregisternummer van de eigenaar terugvindt. Om ervoor te zorgen dat deze "niet-gemerkte" fietsen toch bij hun eigenaar terechtkomen, kun je op www.gevondenfietsen.be zoeken in de gevonden fietsen.
Vind je je fiets hier nog niet meteen? Probeer dan later nog eens, of schrijf je in voor de e-mailmeldingen en de site brengt je op de hoogte zodra een fiets met de door jou opgegeven criteria wordt gevonden.

Veilige stallingen

Diefstalveilige fietsstallingen zijn uiteraard van groot belang, zodat fietsers hun fiets vlot en veilig kunnen parkeren. Goede sloten hebben weinig zin als je de fiets niet ergens goed aan vast kunt maken. Om gemeentebesturen en scholen hierin te stimuleren, verstrekt het provinciebestuur al verschillende jaren subsidies die tot 40 % van de kosten dekken.

Fietsgraveren

Doe altijd aangifte van een fietsdiefstal. Een goed ingevulde fietspas kan daarbij van goudwaarde zijn. Vergeet ook zeker niet je fiets te laten graveren of labelen. Een fiets die gegraveerd is met het rijksregisternummer kan, wanneer hij teruggevonden wordt na een diefstal, onmiddellijk terugbezorgd worden aan de eigenaar. Over de gravure of het label komt een opvallende graveersticker die heel wat potentiële dieven zal afschrikken. Via www.gevondenfietsen.be en www.limburg.be/graveeracties kom je te weten wanneer er lokale graveeracties plaatsvinden.

Contactgegevens dienst

Dienst Politie, (Verkeers-)Veiligheid & Openbare Orde
Universiteitslaan 1
3500 Hasselt

tel. 011 23 80 96
e-mail pvo@limburg.be

Openingsuren

Het Provinciehuis is elke werkdag geopend van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur.

Wapen

Nieuws

dinsdag, 03 juli 2018
Verbodsteken kampvuur
Door de aanhoudende droogte is de vegetatie zeer droog en dor. Sinds 1 juli 2018 geldt de code rood voor brandgevoeligheid in gans Limburg. Brandweerdiensten en natuurbeheerders zijn extra alert en...
woensdag, 27 juni 2018
Dorre boom en kind dat drinkt uit waterfontein
Gouverneur Herman Reynders doet een warme oproep om aandacht te hebben voor mens, dier en natuur tijdens de komende periode van zomerse temperaturen en droogte. Zo geldt er in Limburg de code oranje...
vrijdag, 25 mei 2018
Stoned als een garnaal - Wees SLim
Op 25 mei 2018 lanceert provincie Limburg een nieuwe SLim-campagne via sociale media. Met deze social media campagne willen gouverneur Reynders en gedeputeerde Vandenhove de...