Levenscyclus Aziatische hoornaar

  1. In de lente bouwt één koningin Aziatische hoornaar een nest. Dit is zo groot als een pingpongballetje en kan je vinden op een beschutte plaats, bijvoorbeeld onder een afdak of in een hok.
  2. Vanaf juni komen de eerste werksters uit en groeit het nest verder uit, tot de grootte van een kleine voetbal (primair nest).
  3. Vanaf augustus verhuist 70 % van alle nesten naar een hoger gelegen plaats wegens plaatsgebrek. Een tweede nest (secundair nest) wordt dan gebouwd hoog in de top van een boom of aan een gevel. De volledige kolonie verhuist naar dit tweede nest, en het eerste nest wordt verlaten.
  4. Op het einde van de zomer kan een nest een doorsnede tot 1 meter bereiken.
  5. Met het vallen van de bladeren in de herfst wordt een nest Aziatische hoornaar beter zichtbaar.
  6. In de winter sterven de darren en werksters, enkel de koninginnen zoeken een overwinteringsplaats. Je kunt uitzonderlijk een koningin Aziatische hoornaar tegenkomen in huis, die vroegtijdig is ontwaakt. Een nest dat in de winter wordt gevonden is niet meer actief, er zitten geen hoornaars in. Ze hoeven dus ook niet bestreden te worden.
levenscyclus hoornaar