Waterbeheer

Het Limburgse landschap is doorspekt met waterlopen. Ze hebben een grote invloed op de omgeving, de natuur, de afvoer van regenwater en de grondwaterstanden.

Wateroverlast, droogte, zomeronweders, … Een goed waterbeheer is de afgelopen jaren alleen maar belangrijker geworden. De provincie Limburg beheert 1.625 km onbevaarbare waterlopen van tweede categorie. 75 % daarvan onderhoudt ze zelf, inclusief 15 overstromingszones. 395 km wordt door de wateringen onderhouden.

“Waterlopen beheren” betekent een goed evenwicht bewaren tussen water afvoeren (tegen wateroverlast) en water vasthouden (tegen droogte), én zorgen voor een goede structuurkwaliteit van de waterlopen (voor een goede ecologie en biodiversiteit). Het is altijd maatwerk. Het onderhoud en de projecten worden zoveel mogelijk afgestemd op de omgeving en de bestemming van het gebied. We werken nauw samen met allerlei partners op lokaal, provinciaal en Vlaams niveau. Ook met Wallonië en Nederland overleggen we regelmatig.

Ook jij kunt helpen! Heb je iets ongewoons gezien aan een waterloop of heb je een klacht? Gebruik dan ons meldpunt! Woon je naast een waterloop of heb je gronden aan een waterloop? Dan hou je je aan enkele regels zodat we samen zorg dragen voor het water in onze beken.

Digitale atlas

Ben je op zoek naar de onbevaarbare waterlopen in jouw buurt? Je vindt ze terug in de officiële digitale atlas, te raadplegen via de knop hieronder.

Aanverwante subsidies

Werken aan waterlopen en wachtbekkens

Lees meer ...

Een meanderende rivier
Digitale atlas

Wil je meer weten over een waterloop in je buurt? Zoals de naam, het nummer of de beheerder? 
Dat kun je opzoeken in de officiële digitale atlas.

meldpunt water
Meldpunt

Heb je iets ongewoons gezien aan een waterloop of heb je een klacht? Neem contact op via ons meldpunt!
 

Opgedroogde rivierbedding
Droogte

Als provinciebestuur hebben we ons beleid aangepast om fenomenen als droogte, hittegolven, ... ambitieus en structureel oplossen over de beleidsdomeinen heen.

Een droog veld met een bord van de provincie erbij om aan te tonen dat dit een provinciaal project is
Concrete projecten

Via proactieve maatregelen bereiden we onze provincie voor op de toekomst en maken we ons watersysteem robuuster voor zowel droogte als wateroverlast.

Luchtfoto van een overstromingszone die volledig is gevuld na een hevige regenval. Een wandelaar met rode jas wandelt op het droge wandelpad vlak naast de overstromingszone.
Wateroverlast en erosie

Steeds vaker hebben we te maken met overstromingen. Om wateroverlast te beperken, geven we als provinciebestuur zoveel mogelijk “ruimte aan water”.

Een kraan met maaikorf maait de over van de beek.
Onderhoud

Goed onderhoud van de waterlopen is belangrijk om wateroverlast én droogte te voorkomen. Een groot onderdeel daarvan zijn de periodieke maaiwerken en exoten beperken.

Fallback foto: Geen foto ingesteld
Wonen of werken aan een waterloop

Woon jij aan een waterloop of wil je er werken uitvoeren? Dan zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden.

Fallback foto: Geen foto ingesteld
Veelgestelde vragen

Vind het antwoord op heel wat veelgestelde vragen over onze waterlopen en overstromingszones, de afstandsregels, projecten op het terrein, ...

Fallback foto: Geen foto ingesteld
Vergunningen

Wil je werken uitvoeren aan een waterloop? Dan moet je een vergunning aanvragen bij de bevoegde waterbeheerder.