Wateroverlast en erosie

Naast droogte is ook wateroverlast en bijhorende erosie een toenemend probleem. Bij hevige of langdurige regenval kan het landschap het vele water niet slikken (infiltreren en/of afvoeren). Water- en modderstromen komen dan terecht in waterlopen of in bebouwd gebied. Woonkernen overstromen.

Om wateroverlast te beperken, geven we als provinciebestuur zoveel mogelijk “ruimte aan water”. Wateroverlast beperken is geen 1-op-1-verhaal. Het is een combinatie van grote en kleine ingrepen op het terrein. De meest gekende maatregel is overstromingszones aanleggen. Daarnaast investeren we onder andere in hermeanderen en openleggen van beken, en een evenwichtig maaibeheer en onderhoud. Via het provinciaal Steunpunt Land en Water werkt de provincie samen met de watering van Sint-Truiden om gemeenten en burgers bij te staan om erosiemaatregelen te nemen.

Ondanks de vele ingrepen, zijn er nog gebieden waar bijkomende maatregelen nodig zijn. Bovendien blijkt dat er steeds minder zware regenbuien nodig zijn om bodemerosie te veroorzaken.

Lees meer ...

Uitgesleten veldweg
Erosie

Via het provinciaal Steunpunt Land en Water werkt de provincie samen met de watering van Sint-Truiden om Haspengouwse gemeenten en burgers bij te staan om erosiemaatregelen te nemen.

Fallback foto: Geen foto ingesteld
Overstromingszones

Om de Limburgse gemeenten beter te beschermen tegen wateroverlast blijft het provinciebestuur investeren in maatregelen tegen overstromingen. Het provinciebestuur legt bijvoorbeeld overstromingszones aan.