Droogte

Droogte, onttrekkingsverbod, hittegolf, warmterecord … Begrippen die we de laatste jaren steeds vaker horen en lezen. De klimaatverandering zorgt ervoor dat het warmer wordt en dat er langere aaneengesloten periodes van droogte zijn. Bovendien is de waterbeschikbaarheid per inwoner in Vlaanderen één van de laagste in Europa.

Samen tegen droogte

Met ambitieuze en structurele oplossingen, duurzaam waterbeheer en een integrale aanpak over beleidsdomeinen heen, is er veel mogelijk. Als provinciebestuur hebben we ons beleid aangepast. Waar we in het verleden voornamelijk instonden voor het beheer van enkel de waterlopen, evolueerde ons waterbeleid naar een ‘integraal, gebiedsgericht’ waterbeleid, met meer expertise, meer samenwerking en meer aandacht voor duurzaamheid, ecologie en biodiversiteit in ál onze projecten. Elk project is er één “op maat”.

Bovendien kwam de Vlaamse overheid met een ambitieuze Blue Deal in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Het provinciebestuur nam op haar beurt een droogtecoördinator aan en zette zich in om extra projecten op te starten 

Lees meer ...

Zicht op een brede rivier in de ondergaande zon
Hemelwater- en droogteplannen

Het provinciebestuur ondersteunt gemeenten bij het opstellen én uitvoeren van een hemelwater- en droogteplan om zich te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Fallback foto: Geen foto ingesteld
Waterbeschikbaarheid bewaken

Het provinciebestuur probeert ons landschap voor te bereiden op het klimaat van de toekomst. De Limburgse “waterstudie” helpt daarbij.

Fallback foto: Geen foto ingesteld
Wateronttrekkingen

Om de kleine, ecologisch kwetsbare waterlopen te beschermen, is het jaarrond verboden om er water te onttrekken. Alternatieve watervoorzieningen kunnen een oplossing bieden.