De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PCCE
Omslag waarop

Ief Postino, de postbode die Limburg met Italië verbindt

Naar aanleiding van 70 jaar Italiaanse migratie naar België lanceerden het PCCE en Ief Gilis in 2016 een oproep. De brieven van Belgen aan Italianen die dat opleverde, ging Ief Gilis aka Ief Postino persoonlijk afleveren bij hun bestemmeling in Italië met zijn Ape, een typische Italiaanse gemotoriseerde driewieler.

Over de verhalen bij de brieven en de reis van meer dan 7.000 km doorheen Italië werd een reeks van 32 afleveringen uitgezonden in "Iedereen Beroemd" op één (VRT) in het najaar van 2016.
Bij zijn terugkomst in België vond een groot volksfeest plaats met de briefschrijvers en -ontvangers, vrienden, sympathisanten, … 
De opbrengst van dit volksfeest ging naar de slachtoffers van de aardbeving in Norcia (Midden-Italië), die Ief meemaakte tijdens zijn tocht door Italië.

In 2017 vertaalde Ief Postino de verhalen naar een theatervoorstelling en werden de brieven gebundeld in een boek.

"Post!", een voorstelling over brieven, over verhalen en over trage communicatie

In "Post!" komt Ief Postino niet alleen vertellen over ontmoetingen met de briefschrijvers en -ontvangers. Hij staat met zijn publiek ook graag stil bij hoe we vandaag communiceren.
Ief stak heel veel tijd en moeite om de post te bezorgen, maar waarom niet gewoon met een simpele druk op je toetsenbord een bericht versturen? Gemiddeld kijken we om de 6 minuten op onze smartphone, terwijl we vroeger maar één keer per dag in de brievenbus keken of we post hadden ontvangen.

De voorstelling zal van oktober 2017 tot maart 2018 door het land trekken. Voor de eerste 26 Limburgse scholen en socio-culturele verenigingen die de voorstelling boeken, voorziet de provincie Limburg een financiële tussenkomst.

Verhalen van de briefschrijvers uitgediept en gebundeld in een boek

Bij de première van "Post!" op 19 oktober 2017 stelde Ief Gilis ook het boek voor waarin hij het hele project, uitvoerig gedocumenteerd met beeldmateriaal, bundelde. Het boek gaat dieper in op de verhalen, geeft de lezer meer achtergrond over de briefschrijvers en ontvangers en bevat bijvoorbeeld ook enkele authentieke recepten.

Praktische info

De voorstelling "Post!" is een coproductie van De Wenkbrauwerij en PCCE - Provincie Limburg. Voor meer info en boekingen kun je contact opnemen met Koortzz via www.koortzz.be. De schoolvoorstelling van "Post!" is geschikt voor derde graad secundair onderwijs.

Het boek "Postino" kost 23,00 euro en is te koop via www.dewenkbrauwerij.be en bij een selectie boekhandels.


Hieronder vind je alvast enkele sfeerverslagen van de TV-reeks en van de première van "Post!".