De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Logo Innovatie-Award

Innovatie-award Land- en Tuinbouw

Onderzoek, overdracht van kennis en innovatie zijn belangrijke factoren om de Limburgse landbouw productiever, duurzamer en concurrentiëler te maken.
Om de creatieve geest van de Limburgse land- en tuinbouwer aan te wakkeren en hen aan te moedigen hun innovatief en inspirerend idee om te zetten in de praktijk, organiseert de Provincie Limburg de Innovatie-award voor Land- en Tuinbouw.

Ben jij één van deze ondernemende landbouwers die misschien al jaren met een concept of een idee zit maar ben je nog niet toegekomen aan de uitvoering ervan? Dan is de Innovatie-Award Land- en Tuinbouw misschien wel iets voor jou.
Dankzij de bijhorende subsidieregeling kunnen de vijf beste projecten rekenen op een geldprijs ter waarde van 5.000,00 euro voor de realisatie van hun innovatief concept.

Innovatie-Award 2017

De projectoproep voor 2017 werd op donderdag 20 april afgesloten. In totaal werden en 15 projectvoorstellen ingediend. Een onafhankelijke jury samengesteld uit vertegenwoordigers van het Innovatiecentrum Limburg, de Provinciale Landbouwkamer, de dienst Landbouw en Platteland, de Food Pilot, het Ondernemersplatform Limburg heeft zich intussen samen met gedeputeerde van Landbouw Inge Moors gebogen over de ingediende projectvoorstellen en hierin vijf laureaten aangeduid.

De laureaten voor de Innovatie-Award 2017 zijn:

  • Jonedco - De Haspengouwse mousserende wijn Seporsa
  • Luc Stinkens - Het Breughelvarken
  • KUU/Blueberry Fields - De artisanale gelei in KUU-tubes
  • Piet Porreye -  Beleef onze passie met de PIPO trein
  • Covagri - Het netwerk CoFood

Praktijkgetuigenissen

De laureaten van de Innovatie-award 2015 illustreren hoe dankbaar dit initiatief voor hen is.

Nia Ponsaert (Den Boogerd) 

Project: Van de noot een deugd maken

“Het indienen van een project alleen al is een meerwaarde. Dikwijls heb je een prachtig idee dat je in je bedrijf zou willen uitvoeren, maar even vaak ontbreekt het je aan tijd (of aan de nodige middelen) om dat idee ook uit te voeren. Als je dan de kans krijgt om via een dergelijk project je idee mee gefinancierd te krijgen, zet je je al sneller aan tafel om dat project op papier uit te werken. Als dan blijkt dat ook andere mensen achter jouw project staan en je genomineerd wordt voor een award, krijgt je project een enorme boost. Natuurlijk zit je gebonden aan je tijdslijn en je begroting. Vanzelfsprekend komt er soms een kink in de kabel. De zorgen die er zijn tijdens de uitvoering wegen niet op tegen de voldoening die je krijgt als het resultaat er uiteindelijk is.”  

Hugo Jacobs (Jacobsfruit)

Project: Haspengouwse mosterdzaden

“Een onbewandeld pad volgen, vergt niet alleen durf en inspiratie, maar ook wel een duwtje in de rug. Dat duwtje was voor mij de provinciale innovatiewedstrijd. De financiële en morele bijdragen zorgden ervoor dat de Haspengouwse mosterd niet enkel bij een idee bleef, maar ook daadwerkelijk gerealiseerd werd. Niet alleen het financiële luik was een grote meerwaarde, maar ook de begeleiding en de promotie via onder meer TV Limburg waren voor mij belangrijke aspecten. Hierdoor verliep de verkoop van onze Haspengouwse mosterd heel vlot.”  

Guido De snijder (Karditsel)

Project: Geitenkaas op basis van plantaardig stremsel

“Meedingen naar de Innovatie-award van 2015 kwam ons, als net gestart bedrijf, zeer goed uit. Het stelde ons in staat om de nog onbekende kaasmakerij Karditsel onder de aandacht te brengen. Door één van de uiteindelijke laureaten te worden en met behulp van de communicatie-inspanningen van de provincie is het ons gelukt om op korte tijd onze naam te vestigen. Naast de vijfduizend euro, die ons goed van pas kwam om ons innovatief project te concretiseren, zijn we vooral dankbaar dat land- en tuinbouwbedrijven in Limburg via de provincie dergelijke kansen krijgen.”  

Bart Dooms (Haspenwood)

Project: Haspencubes

“Na de creativiteit komt de uitvoering. Een idee verzinnen is één ding (creativiteit, dromen) de uitvoering ervan is iets heel anders (focus, tijdig afwerken, praktische problemen). De Innovatie-award heeft ons hierbij geholpen om van ons ‘Haspencube-idee’ een echte ‘Haspencube’ te maken en dat is net de reden waarom we hebben meegedaan. De geldprijs heeft ons geholpen om ons project effectief te realiseren in 1 jaar   en dat allemaal met minimale administratieve inspanningen. De award is echter meer dan alleen maar de financiële steun, er is ook:  het verdedigen van je idee voor een jury wat je helpt om je idee helder te krijgen, de input van de jury die ons geholpen heeft om met de juiste personen in contact te komen voor de verdere uitvoering van ons project, de gratis publiciteit die we gekregen hebben bij de uitreiking van de prijs, maar ook tijdens de uitvoering van het project. De Innovatie-award is simpelweg een aanrader voor iedereen die een goed idee heeft en dit effectief wil realiseren.”  

Peter Boonen (Catherinadal)

Project: Ontkiemen van melk zonder warmtebehandeling

 “Iedereen heeft wel eens een idee dat in de kast blijft liggen omdat je geen tijd vrijmaakt om alles even op een rij te zetten. De Innovatie-award zorgt dan voor een kantelmoment. Door alles uit te schrijven wordt alles duidelijk en concreet. Voor ons als kaasmakers moeten we zorgen dat we met melk van de beste kwaliteit werken. Door onze keuze voor een melkrobot wisten we dat hierdoor de melk minder geschikt zou worden voor de kaasmakerij. Daarom hebben we nu een bestaande machine omgebouwd tot een ontkiemer die ons garandeert dat de melk geschikt is zonder dat een verhittingsstap nodig is.”

 

Provinciale Innovatie-Award Land- en Tuinbouw 2017

Video

Een open veld. In het midden staan grote witte letters. Samen vormen ze ‘TROTS OP LIMBURG’. Ernaast staat ook nog het rode hartvormige logo van de provincie Limburg.

Een gebouw. Boven de ingang hangt een affiche van GreenVille.

Binnen spreekt een vrouw, Inge Moors, het publiek toe. Ze zegt:
Van harte welkom hier op GreenVille. GreenVille is de Limburgse incubator voor circulaire economie.

De voice-over vertelt:
Op GreenVille werd het startschot gegeven voor de zesde editie van de Provinciale Innovatie-award voor landbouwers en plattelandsondernemers.

(Tekst in beeld)
INGE MOORS
GEDEPUTEERDE VAN LANDBOUW

Inge Moors zegt tegen de interviewer:
De Innovatie-award heeft tot doel om innovatieve ideeën een financiële ondersteuning te geven van 5.000 euro, waarmee zij hun idee kunnen uitvoeren. Maar daarnaast krijgen voorstellen die ingediend worden ook advies van een professionele jury.

(Tekst in beeld)
KATHLEEN GOUDIJZER
JURYLID

Een van de juryleden, Kathleen Goudijzer, legt uit:
Als jurylid houden we vooral rekening met de realiseerbaarheid en de duurzaamheid: is het haalbaar om binnen het voorgestelde budget een bepaalde zaak aan te passen en te realiseren en houdt men er rekening mee of dat op een duurzame manier kan gebeuren?

Inge Moors staat naast een vrouw die een lint om heeft. Op het lint staat ‘Schoonste Boerin van Vlaanderen 2015-2016’.

Voice-over:
De mooiste boerin van Vlaanderen is alvast te vinden voor dit initiatief.

(Tekst in beeld)
KAREN VERPLANCKEN
SCHOONSTE BOERIN VAN VLAANDEREN

Karen Verplancken:
Ik vind het een heel mooi idee. Ik ga het aan de deputé bij ons in Oost-Vlaanderen direct vertellen, of we ook niet zoiets kunnen opstarten.

Een vrouw, dr. ir. Nicolette Klijn, geeft een presentatie. Ze zegt:
Wat is duurzaamheid, wat is duurzame landbouw?

(Tekst in beeld)
NICOLETTE KLIJN
MICROBIOLOOG

Ze legt verder uit aan de interviewer:
Er zijn heel veel interessante ideeën, vooral omdat de ondernemers zelf, die heel dicht op het veld zitten, vaak heel goed weten welke veranderingen en innovaties het belangrijkste zijn en hun bedrijf succesvol kunnen maken. Dat gaat van een nieuw ras appels tot en met een volledig nieuw proces en een nieuw product, zoals broccoli.

Karen Verplancken:
Innovatie is niet meer weg te denken uit de land- en tuinbouw. Het is inzetten op de toekomst. Innovatie is zo breed en kan verschillende invullingen hebben, maar elke landbouwer moet nadenken over de toekomst en zijn visie en of daar innovatiemogelijkheden bij horen. En niet enkel erover nadenken, maar ook echt de stap zetten.

Kathleen Goudijzer:
Het hoeft geen heel grote innovatie te zijn. Eén handeling, één bereiding kan innoverend zijn en kan inspelen op een nichemarkt die nu in de voedingsindustrie ontstaat.

Iemand vermaalt walnoten.

Inge Moors:
We zien heel wat innovatie in de land- en tuinbouwsector. We hebben dat ook gezien bij de vorige editie, waar toen toch een tiental ideeën zijn ingediend, en dat duidt er toch op dat er heel wat creativiteit aanwezig is bij onze Limburgse land- en tuinbouwers.

Een man loopt met een kruiwagen door een appelboomgaard.

Voice-over:
Haspenwood, een nieuw bedrijf, stelde vast dat jaarlijks 800.000 laagstamappelbomen gerooid worden.

Een man, Bart Dooms, stelt in een presentatie zijn bedrijf Haspenwood voor:
Onze droom is om met die 800.000 appelbomen die jaarlijks gerooid worden aan de boeren een meerwaarde te bieden, in de zin van: stel dat die boeren die boom op het einde nog kunnen verkopen, dan hebben zij nog opbrengsten.

(Tekst in beeld)
BART DOOMS
WINNAAR INNOVATIE-AWARD 2015

Hij zegt tegen de interviewer:
Haspenwood is eigenlijk al lang aan het zoeken naar een meerwaarde voor gerooide appelbomen. Een van onze eerste producten waren barbecuerooksnippers, omwille van de lekkere geur die vrijkomt bij het roken van hout.

Voice-over:
Voor de editie van 2015 had Bart zich ingeschreven voor de Innovatie-award, en met succes.

Presentatie Bart:
De 5.000 euro kunnen we zeker gebruiken. We hadden al een ideetje.

Interview met Bart:
Ik heb de vorige Innovatie-award van Provincie Limburg gewonnen met het concept Haspencubes. Een Haspencube is eigenlijk een kaars die we willen gebruiken voor vorstbestrijding in de landbouw. Het is een mengeling van appelhout van gerooide bomen en paraffine, die we zo samenstellen dat ze vier tot acht uur kan branden.

Presentatie Bart:
Twee kuub en de machine begint te werken.

Interview met Bart:
De award heeft ons toegelaten om eigenlijk vanuit een concept effectief een product te maken. Hij heeft ons de kans gegeven om te experimenteren met wat we moeten doen om van een wild idee, een eerste concept, echt tot een product te komen. Dat hebben we dankzij de Innovatie-award toch wel kunnen bereiken.

Een landbouwmachine.

Voice-over:
Kandidaten moeten wel aan strikte voorwaarden voldoen. Zo moeten de eerste realisaties al na een jaar zichtbaar zijn en is het belangrijk dat het concept als rolmodel voor de sector kan fungeren.

Inge Moors:
Land- en tuinbouwers zijn ondernemers in het kwadraat. Ze moeten niet alleen rekening houden met de constant wijzigende wetgeving rond milieu, rond voedsel, rond arbeid, maar natuurlijk ook ondernemen, rekening houdend met voortdurend veranderende weersomstandigheden en de wereldmarkt.

Voice-over:
Innovatieve projecten kunnen ingediend worden tot en met 20 april. In totaal looft de provincie 25.000 euro uit om de landbouwsector maximaal te ondersteunen in haar permanente zoektocht naar efficiëntie en verbetering.

(Tekst in beeld)
WWW.LIMBURG.BE/LANDBOUWSUBSIDIES

Voice-over:
Een aanvraagformulier en de voorwaarden vind je op onderstaande website.

(Tekst in beeld)
VOLG DE PROVINCIE LIMBURG
@LIMBURGBE
LIMBURGBE
PRAAT MEE #LIMBURGBE

Korte ketenverkoop

Nieuws

vrijdag, 23 juni 2017
Dany Bylemans, directeur pcfruit, Jef Vercammen en gedeputeerde Inge Moors in overkapping voor kersenbomen
De kersentijd is gestart. Niet enkel in eigen land zijn onze zoete kersen zeer gegeerd, ook in het buitenland weten ze dit fruit van onze bodem te appreciëren. Het gebruik van overkappingen kan een...
dinsdag, 06 juni 2017
Koeien in de stal
Van 3 tot en met 11 juni organiseert BioForum Vlaanderen een nieuwe campagnegolf rond biologisch vlees. Of het nu biologische kippen, varkens en runderen of schapen betreft, biovlees wordt geproduceerd volgens...
woensdag, 17 mei 2017
Gedeputeerde Inge Moors en Sander Dragt samen met enkele deelnemers bij Geitenboerderij 't Goerenhof Lummen
Horecazaken hechten veel belang aan smaakvolle en verse producten. De productkwaliteit bepaalt mee het uithangbord en dus ook het imago van de eetgelegenheid. Het zoeken ernaar gebeurt vaak nog te...