De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Europe Direct

Europees infopunt: Europe Direct

Om de Limburgers te informeren over de Europese Unie heeft de provincie Limburg Europe Direct opgericht. Europe Direct is een actieve infobalie waar iedereen met alle vragen over Europa terecht kan.

Je kunt er gratis brochures en folders over de meest uiteenlopende thema's en beleidsdomeinen van de Europese Unie opvragen. Tevens organiseren ze regelmatig voorlichtingsacties over Europese thema’s voor diverse doelgroepen.

Europe Direct biedt ook een interactieve tentoonstelling "Hoe Europa ons leven beïnvloedt" aan. Deze reizende tentoonstelling kan aangevraagd worden door de Limburgse Bibliotheken.

Europe Direct krijgt hiervoor steun van de Europese Commissie en de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Europa en onderwijs

Europe Direct heeft zich de laatste jaren stevig op het onderwijs gericht. Leerkrachten kunnen er terecht voor didactische informatie en documentatie van de lessen die gegeven worden rond de Europese Unie.

Het infopunt biedt een EU-starterskit voor leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar aan (aanbod basisonderwijs).

Leerlingen uit het secundair onderwijs zijn welkom voor een Europese informatiesessie (aanbod secundair onderwijs).

Voor het hoger onderwijs worden studiebezoeken in het Europees Parlement georganiseerd (aanbod hoger onderwijs).

Het werkboekje "Euroscoop", de puzzel "Bouwen aan Europa", de webquest "Speurneus" en de zoektocht "Ontdek Europa" i.s.m. de Limburgse bibliotheken voor het basisonderwijs en de internetgame "Finding Europe" voor het secundair onderwijs, zijn rechtstreeks producten van de onderwijswerking binnen Europe Direct.

Spotje “Europa in je buurt”

Ieder jaar rond 9 mei, de “Dag van Europa”, de dag waarop in 1950 de aanzet is gegeven voor de éénwording van Europa, doen de verschillende Europese structuurfondsen een extra inspanning om het grote publiek te informeren over de bijdrage van Europese subsidies in hun onmiddellijke omgeving. De dienst Europa van de provincie Limburg liet daarom een promofilmpje maken waarin we aantonen dat diverse elementen uit ons dagelijks leven mee tot stand zijn gekomen met Europese steun. Bekijk het spotje.

Maastricht Traty 25th Anniversary - Europe Calling
The times, they are a changin! Dit was Europa in 2016 - jaaroverzicht
luchtfoto EnergyVille

Nieuws

woensdag, 18 januari 2017
Sterrenklas - La classe des étoiles - 2017
Het is geen eenvoudige opdracht om 11- en 12-jarigen enthousiast te krijgen over Europa. Het initiatief Sterrenklas helpt leerkrachten om deze uitdaging aan te gaan. Het nieuwe online spel,...
maandag, 16 januari 2017
De programmaperiode van het programma EFRO-Vlaanderen 2014-2020 is halfweg. Gedeputeerde van Europa Erik Gerits: “Tijdens deze eerste helft van de programmaperiode zijn er reeds 20 projecten, met een...
maandag, 07 november 2016
schrilderij van Thomas More met daarnaast een getekende kaart van Utopia
Nu IN FOCUS op het bibliotheekplein. Utopia Utopia (De Optimo Reipublicae Statu deque Nova Insula Utopia) is een boek van de Engelse humanist Thomas More, waarin hij een ideale staat beschrijft....