Op 14 juni 2018 organiseerde de Coöperatieve van de Limburgse Bosgroepen (CoLimBo) voor het 16de jaar op rij een gezamenlijke houtverkoop voor Bosgroep Limburg vzw.
De tabel houtverkoop 2018 geeft per lot een overzicht van de boomsoort, het aantal bomen, het volume in m³, het biedingsbedrag en de firma waaraan het hout werd toegewezen. Het gemiddelde bedrag per m³ is het gemiddelde exclusief de administratieve kosten
144 eigenaars
Maar liefst 144 boseigenaars verkochten voorbije jaar hout uit hun bossen via Bosgroep Limburg. De 31 loten van over de hele provincie waren samen goed voor 20.701 m³ hout!
Uiteindelijk werden 27 van de 31 loten toegewezen aan de hoogste bieder.
Voor 3 loten werd de minimumprijs niet gehaald en op 1 klein lot werd geen bod uitgebracht.
De belangstelling voor de verkoop was groot. Maar liefst 15 erkende houtkopers brachten een bod uit, sommigen boden meermaals. Elf kopers sleepten een of meer loten in de wacht.
Meer dan 802.000,00 euro
In totaal werd 20.297 m³ hout verkocht voor een bedrag van 802.835,00 euro. De gemiddelde prijs per kubieke meter bedroeg 39,55 euro.
De tabel geeft per lot een overzicht van de boomsoort, het aantal bomen, het volume in m³, het biedingsbedrag en de firma waaraan het hout werd toegewezen. Het gemiddelde bedrag per m³ is het gemiddelde exclusief de administratieve kosten.
Gestegen houtprijs
De prijzen zijn aanzienlijk hoger dan die van de verkoop van vorig jaar. Toen bedroeg de prijs nog gemiddeld 31,00 euro per m³, waar we nu op 39,55 euro zitten.
Vooral de prijs van naaldhout zit in de lift. Ook goed opgesnoeide populieren blijven erg gewild.
Verder heeft de kwaliteit van de bomen en het volume per lot een invloed op de prijs. Bij loten met grote volumes (meer dan 500 m³) kunnen houtkappers langere tijd in hetzelfde gebied werken. Dat is efficiënter en bespaart heel wat transportkosten. Om die reden stimuleert Bosgroep Limburg de samenwerking tussen eigenaars van (kleinere) privébossen. Door met gezamenlijke beheerplannen te werken, druk je de kosten en verhoog je de opbrengt uit het vrijgekomen hout.
In Limburg zijn enkele grote bedrijven gevestigd die voornamelijk naaldhout kopen,maar we zien ook meer en meer Nederlandse firma’s de grens oversteken om in Limburg hout te kopen. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is naaldhout meestal meer waard dan loofhout. Dankzij het rijke mijnverleden hebben we in Limburg veel naaldhout.