De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Met de aanhoudende warmte: zorg voor zorgeloze en diervriendelijke dagen voor jouw (huis)dieren!

vrijdag, 06 juli 2018

Warme zonnige dagen betekent voor de meesten onder ons terrasjes, ijsjes en zwembaden. Dierenliefhebbers willen hun viervoeters graag mee laten genieten, maar opgelet. Honden en katten zijn zeer gevoelig voor warmte. Zij regelen verkoeling via de tong door middel van hijgen en in mindere mate via de voetzolen. Zij kunnen veel minder gemakkelijk hun warmte kwijt raken dan wij mensen. Zelfs in de meest alledaagse dingen loert dan ook het gevaar van oververhitting. “We willen onze inwoners dan ook graag herinneren aan ons ‘hitteplan voor dieren’”, zegt gedeputeerde van Dierenwelzijn Ludwig Vandenhove. “Dieren hebben snel last van de warmte, maar als baasje kan je heel wat doen om de hitte draaglijk te maken voor je huisdier. Wat voor mensen geldt, geldt eigenlijk ook voor dieren: zorg voor voldoende water en verkoeling, neem je dier niet mee in de auto op warme dagen en vermijd overbodige inspanningen.”

De provincie Limburg heeft een aantal handige en eenvoudige tips gebundeld om eigenaars van honden, katten en knaagdieren alvast op weg te zetten. Ludwig Vandenhove: “Flyers met tips voor afkoeling voor honden en katten zijn te verkrijgen bij de Limburgse dierenasielen. Het volledige overzicht met tips kun je eveneens terugvinden op de website van de provincie Limburg (www.limburg.be/hitteplandieren). Belangrijk blijft om bij twijfels en problemen steeds uw dierenarts te raadplegen.”

We lijsten hier graag een aantal tips op.

Honden en warmte

Niet iedereen ziet de hond graag mee het zwembad induiken. Verras je hond gewoon met een eigen plonsbadje. Gooi er wat drijvende snoepjes in en de pret is nog groter! Actief zijn tijdens warmtedagen is af te raden maar plonsen in het water werkt erg verfrissend. Laat de hond nadien even opdrogen en tot rust komen. Ga tijdens warmtedagen heel vroeg of heel laat wandelen. Denk er ook aan dat de voetzooltjes van je hond kunnen verbranden op stenen of op het asfalt als de temperaturen de hoogte inschieten.

Hoe zorg je voor afkoeling voor je hond?

 • Zorg voor voldoende drinkwater.
 • Maak een handdoek nat en steek die enkele uren in de vriezer. Leg de bevroren handdoek buiten in de schaduw. Sommige honden vinden het heerlijk om hierop te kunnen afkoelen!
 • Verras je hond met een eigen plonsbadje. Gooi er wat drijvende snoepjes in en de pret is nog groter!
 • Neem je hond mee naar een veilige zwemvijver. Wil of kan je hond niet zwemmen, gooi dan drijvende koekjes in het ondiepe gedeelte.
 • Zorg voor koele schaduwrijke plekken en de mogelijkheid om van plek te veranderen. Let op met benches, schuurtjes met een plat dak, een serre, de tent, de caravan, …!
 • Zorg dat de bench nooit in de zon staat. Leg een handdoek in plaats van een deken op de bodem en dan voor de helft zodat de hond ook op de koele ondergrond kan liggen.
 • Ga boven de 20 graden niet uitgebreid met de hond fietsen. Let ook op zwoele zomeravonden, dan blijft het vaak lang warm. Wil je toch fietsen, hou het dan kort, laat de hond langzaam lopen en bij voorkeur op een zachte ondergrond, NIET op asfalt!
 • Regelmatig borstelen haalt losse haren weg en vermindert de ondervacht waardoor er lucht tussen de haren kan komen, wat gunstig is voor de temperatuur van de huid.

Katten en hitte

Bij hoge temperaturen kan je kat vlug uitgedroogd raken en oververhit.

Hoe zorg je voor afkoeling voor je kat?

 • Zorg dat ze toegang heeft tot koele plekjes en hou vensters die op de zon gericht zijn dicht. Let op met kantelramen. Katten die trachten door de kier naar buiten te gaan zullen altijd vast komen te zitten! Gebruik hiervoor speciaal in de handel verkrijgbare beschermstukken om de kier af te dichten.
 • Zet voldoende grote kommen met koel en vers drinkwater verspreid in huis.
 • Ga niet spelen met de kat waarbij ze moet rennen: hoe minder energie ze verspilt, hoe minder last ze van de warmte heeft. Hou de speeltijd voor later op de avond als het wat is afgekoeld. Katten raken snel overhit, dus hou ze rustig.
 • Plaats een flesje met bevroren water in een handdoek in het mandje of favoriete slaapplekje van je kat. Let op: gebruik geen cold/hot packs! de vloeistof is gevaarlijk voor katten als deze ze per ongeluk zouden open krabben.
 • Aai de kat met natte handen of met een vochtig washand. Maak de voetzooltjes en oortjes vochtig. De meeste katten verdragen wel een beetje vocht op hun vacht vooral als het een aangenaam fris gevoel geeft. Zorg voor een bak met water met speeltjes in waardoor ze met hun pootjes vaak in contact komen met water.
 • Witte katten zijn extra gevoelig voor felle zon. Breng wat zonnecrème (speciaal voor katten) aan op de tippen van de oren.

Geen dieren in de auto

Neem je hond of kat niet mee in de wagen tijdens warmtedagen. De temperatuur in de wagens stijgt zelfs bij 20 graden buiten razend snel. Op hittedagen zit je al snel aan temperaturen die levensbedreigend zijn. Wat voor ons nog houdbaar is, is het niet voor honden of katten. Zij kunnen namelijk niet zweten zoals wij dat kunnen. Hun lichaam koelt veel moeilijker af. Een hond of kat die in een te warme auto zit, kan het bewustzijn verliezen omdat zijn bloed gaat stollen. Vaak overleven ze het niet.

Hondenijsjes: een traktatie, geen middel tot verkoeling

Wanneer je gretig van een ijsje aan het smullen bent, is het soms moeilijk om te weerstaan aan die smekende ogen van je hond. Honden lusten immers ook een ijsje. Maar wist je dat lactose slecht wordt verteerd door honden en chocolade al helemaal niet geschikt is? Zeker niet doen dus.

Intussen zijn er ijssalons die hondenijsjes verkopen. Deze zijn gemaakt van lactose- en suikervrij ijs gemengd met worteltjes en appeltjes. “Op die manier kan je je hond laten genieten van een lekkere verfrissing, maar ook hier moet men oppassen. Hou er rekening mee dat het ijs het lichaam niet afkoelt en dat extra water drinken na het ijsje heel erg belangrijk is. Zo vermijd je dat de hond gaat uitdrogen of diarree zou krijgen”, aldus Ludwig Vandenhove. Vers drinkwater lijkt minder aanlokkelijk maar is voor de hond nog steeds de verstandigste optie.

Nieuws

maandag, 03 september 2018
Bedankt!
Aan alle Limburgers en niet-Limburgers die deelnamen aan de online-enquête om onze website te verbeteren: bedankt!! In augustus waren jullie met maar liefst 579 om de online-enquête in te vullen....