De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PCCE
Beelden uit het boek

Boekvoorstelling “Limburg in 9 vragen"

donderdag, 31 mei 2018

Op 30 mei 2018 lanceerden gouverneur Herman Reynders en gedeputeerde van Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens een boek over de Limburgse geschiedenis: "Limburg in 9 vragen".

"'Limburg in 9 vragen' leert mensen niet alleen de geschiedenis kennen. Het lijvige boek slaat 9 bruggen tussen verleden en heden en zet ons zo op pad om onze toekomst ter hand te nemen", legt gedeputeerde Igor Philtjens uit.

9 vreemde vragen en gekaderde antwoorden: voer voor liefhebbers van Limburg, de geschiedenis en leuke weetjes!

Hoe kwamen de perenbomen in Limburg terecht? Waarom begrijpen veel Limburgers zo goed Duits? Hoe komt Limburg aan zo veel steden? Waarom zijn er veel supporters van Standard Luik in Limburg? Waarom is er in Nederland ook een provincie Limburg? Waarom ligt het grootste militaire domein van Vlaanderen in Limburg? Waarom is Limburg een fietsparadijs? Waarom is er een woestijn in Limburg? Waarom vind je in het vlakke Limburg toch enkele bergen?

In het rijk geïllustreerde en goed gestructureerde boek krijg je een uitgebreid antwoord op deze 9 vragen - gekaderd in zowel onze geschiedenis als onze huidige samenleving. Onderzoekers van Geheugen Collectief vzw goten i.s.m. het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed elke vraag in één hoofdstuk. De negen vragen samen bestrijken de grote historische perioden en lichten zo samen een stukje van de Limburgse geschiedenis toe.

"In geschiedenisboeken wordt Limburg vaak als klein hoofdstukje behandeld of zelfs niet vermeld. We willen dat lezers in dit boek gemakkelijk de hoogtepunten en verborgen parels van de geschiedenis van Limburg ontdekken", aldus gouverneur Herman Reynders. "Ook leerkrachten kunnen het boek op school gebruiken om in te gaan op aspecten die typisch zijn voor onze provincie en die Limburg mee hebben gevormd tot de unieke regio die het vandaag is."

Verkoop

“Limburg in 9 vragen” is te verkrijgen bij het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, bij Openbaar Kunstbezit Vlaanderen vzw en in de boekhandel voor 25,00 euro.
Met vragen of voor bestellingen, kun je contact opnemen met het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt, 011 23 75 75, pcce@limburg.be.

Educatief Pakket

Het educatief pakket bestaat uit kant en klare lessen die leerlingen a.d.h.v. (historische) bronnen in contact brengen met de Limburgse geschiedenis, het landschap en speciale aspecten van de taal.

  • Verschijnt eind augustus 2018.
  • Doelgroep: derde graad secundair onderwijs
  • Vorm: het educatief pakket kun je vanaf augustus 2018 downloaden via www.pcce.be.

Lees het volledige persbericht.