De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
Onze Lieve Vrouwebeuk

Stem de "Onze Lieve Vrouwebeuk" tot Boom van het Jaar!

dinsdag, 11 september 2018

De "Onze Lieve Vrouwebeuk" uit Lummen is de Limburgse laureaat van de wedstrijd "Boom van het Jaar 2018". Nu komt het er op neer om zoveel mogelijk voor deze boom te stemmen via www.boomvanhetjaar.be. Zeker doen! Stemmen kan tot 10 oktober.

Boom van het jaar

Deze wedstrijd zoekt naar de interessantste en opmerkelijkste bomen in België. Het gaat vooral over bomen met een verhaal.
Het concept is simpel: eerst mag iedereen zijn of haar favoriet aanmelden, daarna kiest een jury uit alle voorstellen één laureaat per Vlaamse provincie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Voor Limburg is de laureaat een rode beuk uit Lummen, de "Onze Lieve Vrouwebeuk".

Het verhaal achter de beuk

De mooie, merkwaardige boom is net geen 25 m hoog en heeft een stamomtrek van bijna 4,5 m. De reus torent vanop een heuvel boven zijn omgeving uit en staat in een geklasseerd parkbos.

In het begin van de 17de eeuw stond op dezelfde plek een andere oude beuk die een holte had met een Mariabeeldje in dat vereerd werd. Toen het beeldje in 1640 op mysterieuze wijze verdween, werd de oude boom gekapt en de Kapel van Onze Lieve Vrouw van de Beukenboom gebouwd. Gelovigen namen stukjes van de oude boom mee als relikwie en uit het hout werden Mariabeeldjes gesneden.

De kapel mét nieuw beeld bleek een schot in de roos en groeide uit tot een echt bedevaartsoord, eentje met de nodige wonderbaarlijke genezingen.

In 1941 werd het 300-jarig bestaan gevierd van de kapel. Het is naar aanleiding van die gelegenheid dat de "Onze Lieve Vrouwebeuk" geplant zou zijn in het parkbos achter de kapel. Na WO II werden er op de site ook nog openluchtmissen opgedragen en toneelstukken gespeeld.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.