Functioneel fietsen

Functionele verplaatsingen zijn verplaatsingen met een duidelijk doel. Fietsen naar het werk, naar de winkel of naar school bijvoorbeeld, maar ook naar het station, het zwembad, de bibliotheek, enzovoort. Het gaat meestal om terugkerende verplaatsingen, dagelijks of wekelijks.

Door de komst van elektrische fietsen en speed pedelecs zit functioneel fietsen in de lift. Afstand en conditie zijn geen excuus meer om de fiets niet te gebruiken. Eens je de smaak te pakken hebt, zul je merken dat het aangenaam fietsen is in onze provincie!

Om het je zo aangenaam mogelijk te maken, werkte de provincie, samen met de andere Vlaamse provincies en de Vlaamse Overheid, een heel netwerk uit van gemeentegrensoverschrijdende fietsinfrastructuur dat woonkernen en attractiepolen verbindt. De toplaag van dat netwerk bestaat uit de fietssnelwegen. Die worden verder bovenlokaal doorverbonden via het Bovenlokaal Functioneel fietsroutenetwerk. Daaronder vind je de lokale fietsroutes die de kleine kernen bedienen.

Lees meer ...

Fietsers rijden voorbij een bord van de fietssnelwegen
Fietssnelwegen

Fietssnelwegen zijn niet bedoeld om snel te fietsen, wel om over langere afstand veilig te kunnen fietsen met onderweg zo weinig mogelijk stops aan kruispunten.

Drie fietsers rijden voorbij een provinciaal bord over de fietssnelwegen
Fietsbarometer

De Fietsbarometer is hét instrument dat ons helpt om de gemeentebesturen en andere actoren te ondersteunen bij hun fietsbeleid op basis van objectieve fietsdata.

Man met rugzak op fiets
Bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF)

Het BFF legt de belangrijkste fietsverbindingen vast in de provincie Limburg. Dit zijn verbindingen tussen de grotere woonkernen en attractiepolen.