Limburg telt 129 actieve zorgboerderijen. In zo'n zorgboerderij engageert de landbouwer zich om een zinvolle dagbesteding te bieden aan kwetsbare personen. Dat kan gaan, van mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid tot mensen met een burn-out.
“De provincie Limburg draagt zorgboerderijen een warm hart toe. Wij zijn ervan overtuigd dat de landbouwsector een sociale verbindende rol heeft in de samenleving en deze moet uitspelen,” aldus Inge Moors, gedeputeerde voor Landbouw.
Het Steunpunt Groene Zorg vzw ondersteunt en begeleidt (startende) zorgboerderijen zodat ze een kwaliteitsvolle aanvulling kunnen zijn op de professionele dienstverlening binnen de onderwijs en welzijnssector. Om het actieve netwerkt te visualiseren heeft het Steunpunt Groene Zorg afgelopen week een uithangbord voor zorgboerderijen voorgesteld.
De uithangborden werden tijdens een netwerkmoment bij landbouwbedrijf Lowet-Strauven (Heers) door gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Inge Moors uitgereikt aan alle Limburgse zorgboeren en -boerinnen.
“Als provincie ondersteunen we al verschillende jaren het Steunpunt Groene Zorg, om hun provinciale werking uit te bouwen. In deze snel veranderende tijden en tijden van onzekerheid, oorlog en twijfel is er meer dan ooit nood aan zorgboerderijen, plekken waar mensen tot rust kunnen komen, zich kunnen herbronnen en de draad van het leven terug kunnen oppakken. Het belang kan niet genoeg benadrukt worden”, aldus gedeputeerde van Landbouw en Platteland Inge Moors.
“Nieuwe zorgboeren blijven zich aandienen”, zegt voorzitter Joris Van Olmen van het Steunpunt. “In 2009 waren er een vijftigtal. Nu zijn er 129 plaatsen waar gasten met een zorgrugzak terechtkunnen. In 2022 waren er 131 aanvragen en verwelkomden we tien nieuwe zorgboerderijen in ons netwerk. Wij zijn trots op onze zorgboeren, en met dit uithangbord krijgen ze ook een gezicht.”