- versterkt het leerproces of de onderwijsloopbaan door samen met de ouders en de school te zorgen voor optimale ontwikkelings- en onderwijskansen van de leerlingen, nu en in de toekomst.
- geeft prioritair aandacht aan leerlingen die bedreigd worden in hun ontwikkelings- en leerproces of opgroeien in een risicovolle omgeving.
- is onafhankelijk, gericht op het belang van de leerling.
Gesloten
Het PCLB is niet bereikbaar op O.L.H. Hemelvaart op 29 mei
en de brugdag van 30 mei 2025.
Wat doen we?
Leren en studeren
Naar schatting 1 op 5 jongeren heeft een leerachterstand of een leerprobleem.
Leerproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben: problemen thuis, weinig zelfvertrouwen, verkeerde leermethode, aandachtsproblemen, problemen met de werkhouding, een leerstoornis, …
In het basis- en secundair onderwijs ligt de eerste zorg in de handen van de school zelf. Door kort op de bal te spelen, extra aandacht en zorg op school lossen heel wat leerproblemen op. Bij aanhoudende problemen, bespreekt de school met de ouders de mogelijkheid om het CLB te betrekken.
Ouders en/of leerlingen kunnen ook rechtstreeks een beroep doen op het CLB. Enkel met goedkeuring van de ouders/de leerling kan het CLB een bijdrage leveren. Het ontbreken van succeservaringen weegt op een kind, en vaak ook op het gezin.
Het CLB zoekt samen met de leerling, de ouders en de leerkracht naar gepaste ondersteuning. Waar nodig doen we bijkomende onderzoeken of verwijzen we door naar meer gespecialiseerde diensten.
Schoolloopbaan
CLB-medewerkers geven informatie en advies bij belangrijke keuzemomenten. Ouders/leerlingen kunnen ook zelf contact opnemen met het CLB voor persoonlijk overleg bij moeilijke keuzes.
Neem ook een kijkje op de website Onderwijskiezer van de CLB’s.
Op deze site vind je:
- uitgebreide informatie over studierichtingen en opleidingen
- scholenzoekers
- online tests waarmee je kind zijn belangstelling verkent
- vragenlijsten die peilen naar studiemotivatie en –methode
- informatie en filmpjes over diverse beroepen
- een materialenbox met alles wat kinderen en jongeren, leraren en ouders kan helpen bij de studiekeuze: brochures, werkboeken, zelftests, websites, ….
Bij spijbelen is het CLB-team verplicht om begeleiding te starten. Het CLB wordt dan door de school ingeschakeld. De begeleiding bestaat erin dat we met de ouders/ de leerling op zoek gaan naar de redenen en oplossingen van het spijbelgedrag.
Psycho en sociaal functioneren
Pesten, moeilijke situaties op school of thuis, stress, faalangst, depressie, agressie, verdriet, twijfels, vragen over seksualiteit, ... Blijf er niet mee zitten!
Wanneer zet je de stap?
Liever te snel dan te laat! Bovendien staat vragen steeds vrij. Klop daarom gerust aan bij de CLB-medewerker van je school, of maak een afspraak.
Chatten via de CLB-chat kan ook.
Hoe helpt het CLB jou?
Wij luisteren, geven advies of zoeken naar een oplossing. Soms volstaat één tussenkomst om de vraag te beantwoorden. Soms is dat niet genoeg en starten wij een begeleiding op. Onze diensten zijn gratis. Alle leerlingen van de scholen waar we mee samenwerken, kunnen bij ons terecht.
Je kunt ook altijd anoniem met ons chatten.
Preventieve gezondheidszorg
Elke leerling komt tijdens zijn schoolloopbaan verschillende keren op systematisch contactmoment (het vroegere medisch onderzoek) bij de CLB-arts en/of CLB-verpleegkundige.
In het gewoon onderwijs vinden de systematische contactmomenten plaats in vaste leerjaren (1ste kleuterklas, 1ste leerjaar, 4de leerjaar en 6de leerjaar basisonderwijs en het 3de jaar van het secundair onderwijs). In het buitengewoon onderwijs is dit op vaste leeftijden.
Tijdens het contactmoment is er aandacht voor de groei en ontwikkeling van de kinderen. Daarnaast is er ook aandacht voor leefstijl en welbevinden.
Testen
Een test van het vertezicht wordt afgenomen tijdens alle systematische contactmomenten in zowel de kleuterschool als de lagere school. In het 3de secundair is dit op vraag.
Tijdens het 1ste kleuteronderzoek is er aandacht voor de oogstand.
In het 1ste leerjaar wordt de oogstand en de kleurzin nagekeken.
In het 6de leerjaar wordt er een dieptezichttest uitgevoerd.
Een gehoortest wordt aangeboden in het 1ste leerjaar en indien nodig in de 1ste kleuterklas.
In het 3de secundair is het contactmoment enkel met de arts en kunnen leerlingen hun eigen zorgen bespreken.
Vaccinaties
Er worden vaccinaties aangeboden volgens het Vlaams vaccinatieschema.
- In een 1ste leerjaar bieden we een herhalingsinenting polio (kinderverlamming) - difterie (kroep) - tetanus (klem) - pertussis (kinkhoest) aan.
- In het 4de leerjaar bieden we een herhalingsinenting mazelen - bof (dikoor) - rubella (rode hond) aan.
- In het 1ste secundair is er een aanbod van de 2 inentingen HPV (humaan-papilloma-virus).
- In het 3de secundair bieden we een herhalingsinenting tetanus (klem) - difterie (kroep) - pertussis (kinkhoest) aan.
Meer informatie over het Vlaams vaccinatieschema vind je op laatjevaccineren.be.
Bij iedere leerling wordt steeds de vaccinatiestatus nagekeken. Ontbrekende vaccinaties kunnen ingehaald worden via het CLB of via de huisarts.
Het CLB heeft toestemming nodig om de inentingen te mogen toedienen.
De vaccinaties die het CLB aanbiedt, zijn aanbevolen en beschermen je kind tegen hogervermelde ziekten. Je kunt kiezen de vaccinatie te laten toedienen door het CLB of de huisarts. Indien je een vaccinatie weigert, kun je dit ook aangeven.
Bij het uitbreken van een besmettelijke ziekte geeft de CLB-arts of CLB-verpleegkundige aan de school en de ouders advies over de te nemen maatregelen.
---------------------------------------------------------------
Het systematisch contactmoment is verplicht voor alle leerlingen.
Het systematisch contactmoment kan geweigerd worden. Weigering/verzet moet via een aangetekende brief gemeld worden aan de CLB-directie. In dit geval moet je het onderzoek nog steeds laten uitvoeren, maar door een arts naar jouw keuze en op eigen kosten. Het verslag van de gekozen arts moet worden doorgestuurd naar de CLB-arts binnen de 90 dagen.
Hoe werken we?
Handelsgericht werken
De bedoeling is meer duidelijkheid te krijgen omtrent problemen en verwachtingen waarmee leerlingen en/of ouders en scholen te maken krijgen. We gaan in dialoog, op zoek naar afstemming met de ouders, de leerling en de partners in de school. We kijken naar de interactie met de context en gaan op zoek naar wat positief loopt.
Tijdens dit traject stemt de CLB-medewerker in overleg met de leerling/ouders af over de noodzaak en de meerwaarde van specifiek diagnostisch onderzoek. Het CLB is bevoegd tot het stellen van diagnoses van leerstoornissen zoals dyslexie en dyscalculie en voor de aanvraag van ondersteuning. Zo nodig, maakt het CLB een gemotiveerd verslag op. Bij vermoeden van een ontwikkelingsstoornis (autisme, ADHD, …) wordt er steeds doorverwezen naar bevoegde instanties (kinderpsychiater, K-dienst, CGG’s, …). Het CLB maakt een doorverwijsbrief op, ondertekend door de CLB-arts en vervolledigd met een verslag.
Belang van de onderwijsbehoeften centraal
Wanneer de ondersteuningsbehoeften van de leerling de draagkracht van de school overstijgen, kan het CLB op een gepaste manier doorverwijzen naar externe hulpverlening (bv. individuele begeleiding, therapie, …). Het CLB doet op dit vlak géén begeleiding van leerlingen.
CLB doet geen diagnostisch onderzoek op vraag van derden los van een eigen schoolse begeleiding.
Kind op de eerste plaats
Het belang van de leerling is niet het enige belang, maar wel het eerste. Het belang van de minderjarige zal door de PCLB-medewerker uitdrukkelijk onderzocht en behartigd worden.
We gaan steeds op zoek naar wat dit kind, in deze klas, met deze leerkracht, in dit gezin nodig heeft om terug beter te kunnen deelnemen aan onderwijs. We stellen niet de vraag "Wat heeft deze leerling?", maar zijn op zoek naar het antwoord op de vraag: "Wat heeft deze leerling nodig qua aanpak?". Welke aanpak, instructies, opdrachten, leeractiviteiten hebben bij deze leerling een positief effect?
In dialoog
Om bovenstaande vragen te beantwoorden gaan we in dialoog. We zoeken naar afstemming met de ouders, de leerling, de partners in de school. We kijken naar de interactie met de context en gaan op zoek naar wat positief loopt.
Tijdens dit traject stemt de CLB-medewerker in overleg met de leerling/ouders af over de noodzaak en de meerwaarde van specifiek diagnostisch onderzoek.
Doelstelling
Einddoel van dit handelingsgericht diagnostisch onderzoek is niet zozeer een etiket of label. Het einddoel is de formulering van praktijkgerichte adviezen zowel naar de leerling als de schoolse context toe aan de hand waarvan het leerproces kan ondersteund worden.
Het CLB doet in dit kader geen diagnostisch onderzoek op vraag van derden los van een eigen traject.
Verbindende samenwerking
In onze samenwerking met de school spelen de zorgcoördinatoren en de interne leerlingbegeleiders een centrale rol. Een zorgvraag van een leerkracht wordt samen met de leerkracht of schoolinterne leerlingenbegeleider onderzocht en kan leiden tot verdere ondersteuning van de leerkracht (consultatief werken).
Als de leerkracht een zorg opmerkt m.b.t. een leerling vragen we de leerkracht deze zorg eerst te bespreken met de ouders en/of de leerling en toestemming te vragen voor verdere vraagverheldering door het CLB.
Een begeleidingsproces start altijd in samenspraak met de ouders en/of leerling. Hun verwachtingen bepalen het verdere traject.
In sommige trajecten is er hulp of kennis nodig die verder gaat dan het CLB. Enkel met de toestemming van ouders/de leerling zoeken we naar de juiste dienst en zorgen we voor een passende verwijzing.
Multidisciplinair, laagdrempelig en gratis
Multidisciplinair
Iedere school wordt begeleid door een vast multidisciplinair team. Onze multidisciplinaire teams beschikken over passende en eigentijdse expertise en methodieken om gevoelige en complexe zorgvragen, zowel op niveau van de school als de leerling te behartigen.
We werken in teamverband samen met maatschappelijk werkers, pedagogen en psychologen, artsen en verpleegkundigen.
Laagdrempelig
Leerlingen en ouders kunnen altijd rechtstreeks een zorgvraag stellen aan de CLB-medewerkers.
Gratis
De dienstverlening is volledig gratis.
Vraaggestuurd
Het CLB werkt op vraag van de ouders en of de leerling. Dit betekent dat we werken met de actieve instemming van ouders of jongeren vanaf 12 jaar.
Enkel de tussenkomsten bij spijbelen, de medische onderzoeken en de aanpak bij besmettelijke ziektes zijn verplicht.
Verplichte opdrachten
Soms is CLB-betrokkenheid verplicht. Het CLB heeft hier een opdracht, niet op vraag van de ouders/de leerling, maar wel met medeweten van de ouders/de leerling.
Dit is van toepassing in de volgende situaties:
- verlengd verblijf kleuteronderwijs
- verlengd verblijf lager onderwijs
- vervroegde instap lager onderwijs (verplicht advies aan de klassenraad)
- overzitten in het lager onderwijs (verplicht advies aan de klassenraad)
- tuchtprocedures (adviserende rol op klassenraad)
- spijbelen/afwezigheden
- medische onderzoeken
- thuisonderwijs gestart tijdens het schooljaar
- revalidatie tijdens schooluren
- start van een Persoonlijk OntwikkelingsTraject binnen het deeltijds onderwijs
- toelatingsklassenraad van OKAN-leerlingen
- inschrijving leerling met verslag i.h.k.v. het M-decreet.
Onafhankelijk en met respect voor de rechten van de minderjarige/ouders
We werken samen met de school, maar zijn er geen deel van. Het PCLB werkt onafhankelijk.
Het spreekt voor zich dat het PCLB zorgvuldig dient om te springen met informatie. De PCLB-medewerker is gebonden aan het beroepsgeheim! Enkel noodzakelijke informatie kan worden uitgewisseld met de school en derden in overleg met de leerling/ouders en dit onder strikte voorwaarden.
We verzamelen en gebruiken enkel gegevens die relevant zijn voor de begeleiding, binnen de contouren van de privacywetgeving en het beroepsgeheim.
De ouders en leerlingen krijgen info over hun rechten tijdens de hulpverlening bij de start van de begeleiding. Deze informatie staat ook samengevat in het schoolreglement.
Tevredenheid
Klachtenprocedure
Je kunt een klacht indienen als je niet tevreden bent over de hulp die je krijgt. Hiervoor neem je per e-mail contact op met Wendy Mertens, de directeur van PCLB Limburg.
Dit kan via volgend e-mailadres: wendy.mertens@limburg.be.Zij zal de klacht samen met jou onderzoeken en zoeken naar een mogelijke oplossing.
Tevredenheidsbevraging
Ouders en leerlingen
Ouders
Leerlingen
Verandering van studierichting
Contact
Beeldbellen
We werken graag op afspraak. Indien je dit wenst, kunnen we ook via beeldbellen met jouw vraag aan de slag.
Chat
Je kunt een anoniem chatgesprek voeren met een CLB-medewerker.
Heb je als leerling vragen over je studies? Wil je praten over hoe je je voelt? Wil je graag wat advies over hoe je met iets moet omgaan? Heb je vragen over je gezondheid of over het medisch onderzoek op het CLB?
Heb je als ouder vragen over de studies, het gedrag of de gezondheid van je zoon of dochter? Maak je je zorgen over zijn of haar welbevinden? Heb je vragen over de studiekeuze? Of wil je weten wat we als CLB voor jou en je kinderen kunnen betekenen? Je kunt met elke vraag terecht op CLBch@t. Een medewerker zal met jou kijken hoe je best geholpen wordt.
De openingsuren vind je op de website van CLBch@t.
Hier komt een weerslag van de inhoud van de video als de video blijft staan.