Vergeet de droogkast: ze verbruikt veel elektriciteit en ze kost je een hoop geld terwijl de wind en de zon gratis zijn. En vriendelijk voor het milieu. 


Hoe kun je je was zuinig drogen?

De droogkast is een van de grootste elektriciteitsverbruikers in huis. Gebruik zoveel mogelijk een droogrek of waslijn om je was te drogen. Algemeen geldt dat hoe harder het wasgoed in de wasmachine "gezwierd" wordt, hoe droger de was is na de wasbeurt. Ook als je de droogkast gebruikt, is hard centrifugeren (1.600 toeren of meer) zuiniger. Er is twintig keer minder energie nodig om het vocht uit het wasgoed te halen door het te centrifugeren dan door het te drogen. De centrifugesnelheid wordt meestal bepaald door het wasprogramma en kun je dus niet altijd zelf kiezen. Lees het instructieboekje van je wasmachine erop na.

Tips om de droogkast zuinig te gebruiken:

Wat levert de wasdraad op in vergelijking met de droogkast?

Als alle Limburgse gezinnen na elke wasbeurt de droogkast in plaats van de wasdraad zouden gebruiken, zou de steenkoolcentrale van Langerlo (4.500 GWh per jaar) 2 weken per jaar minder moeten werken.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Door een efficiënt toestel te kiezen (en bovenstaande regels voor gebruik na te leven), is het mogelijk om de kosten, die een droogkast met zich mee brengt, te verminderen.


Achtergrondinformatie

Meer en meer wasgoed wordt tegenwoordig in de droogkast gedroogd. 67 % van de Belgische gezinnen heeft een droogkast. Deze toestellen verbruiken heel wat energie. Elk jaar wordt daardoor meer dan 1.800 miljoen kWh verbruikt om wasgoed te drogen, wat overeenkomt met 0,9 miljoen ton CO2.

Er is een onderscheid tussen condensdrogers en luchtafvoerdrogers. De meeste droogkasten en ook de gasdrogers zijn luchtafvoerdrogers: vochtige lucht wordt naar buiten afgevoerd via een slang. Daarnaast bestaan er condensdrogers (waartoe ook de energiezuinige warmtepompdroger behoort) die het water verzamelen in een condensbak; die je na elke droogbeurt moet ledigen. Het voordeel hiervan is dat de warmte in huis blijft.

In geval van warmtepompdrogers wordt de warmte geproduceerd door het samenpersen van lucht. Op die manier is 50 % minder energie nodig dan bij de gewone elektrische condensdroger of luchtafvoerdroger. Droogkasten met warmtepomp zijn echter zeer duur in aankoop.  Gasdrogers hebben het voordeel dat ze een veel hoger energierendement hebben omdat ze met primaire energiebronnen (gas) werken.

Een droogkast is een grote energieverbruiker. Als je deze viermaal per week gebruikt, verbruik je op een jaar ongeveer 540 kWh of 113 euro. Het verbruik hangt af van de machine (oud of nieuw, energielabel) en het aantal keren je ze gebruikt. Bijna alle modellen hebben een C-label. Dat komt omdat alleen droogkasten met warmtepomp een A+/A++ of A+++-label krijgt. Een gasgestookte droogkast is even energie-efficiënt maar krijgt geen label omdat het geen elektrisch toestel is.

Een droogkast verbruikt meer dan 2 kWh per droogbeurt. Dat is drie tot vier keer meer dan de voorafgaande wasbeurt. Drie keer per week de was met een droogkast drogen, zorgt al gauw voor 10 % extra elektriciteitsverbruik. De was aan de lijn hangen blijft veruit het meest milieu- en wasgoedvriendelijk en het goedkoopst.