Doelgroep
2de en 3de graad SO, HO
Over
Deze wateranalysekoffer biedt de mogelijkheid om vrij nauwkeurig de waterkwaliteit te bepalen aan de hand van metingen van, behalve de temperatuur, tien chemische parameters (zuurtegraad, totale hardheid, gehalte van zuurstof, ammonium, nitraat, nitriet, fosfaat, sulfaat, ijzer en chloride). De testkits zijn enkel bruikbaar voor didactische doeleinden of milieustudie.
In deze koffer vind je bovendien een duidelijke handleiding en praktische achtergrondinformatie over interpretatie van de meetresultaten rond stilstaand en stromend water.
Het chemisch onderzoek van een vijver kan gecombineerd worden met een vijverbiotoopstudie die door het PNC als begeleid project aangeboden wordt. Hierbij doen de leerlingen ook een biologisch onderzoek waarbij de waterkwaliteit bepaald wordt aan de hand van het al dan niet voorkomen van macro-invertebraten. Voor de aanvullende chemische analyses dient de leerkracht dus zelf de wateranalysekoffer te ontlenen.
Prijs
Gratis.
Praktisch
Je kunt het materiaal ontlenen in:
- Provinciaal Natuurcentrum (PNC), Genk (Craenevenne 86)
- Kinderboerderij Pietersheim, Lanaken
- Werkgroep Isis, Peer
- Bezoekerscentrum Nieuwenhoven, Sint-Truiden. Meer info en reserveren via 011 68 79 81 of e-mail nieuwenhoven@limburg.be
- Maascentrum De Wissen, Dilsen-Stokkem. Meer info en reserveren via 089 75 21 71 of 011 26 54 92 of e-mail pnc@limburg.be
- Milieu- en Natuurcentrum Heempark, Genk
- Bezoekerscentrum De Wulp, Neerpelt
Er is normaal geen begeleiding voorzien. Voor het interpreteren van de resultaten is enige notie van scheikunde vereist. Daarom is het in uitzonderlijke gevallen mogelijk om via het PNC (tel. 011 26 54 53 of e-mail pnc@limburg.be) een gespecialiseerde begeleider aan te vragen.
Wil je toch al wat meer weten over het juiste gebruik van de testkits? Dan klik hier.
Wil je toch al wat meer weten over de interpretatie van de meetgegevens? Dan klik hier.
Deze koffer is een onderdeel van de educatieve materialen voor het secundair onderwijs (LIMNET).