Gedeputeerde Bert Lambrechts, initiatiefnemers Jef Hendrikx, dochter Heidi en burgemeester Marco Goossens plantten beuken en lindes.  © Roger Dreesen

Oudsbergse eigenaar landbouwgrond plant 11.000 m² nieuw bos

Oudsbergen -

Samen met Bosgroep Limburg heeft de familie Hendrikx de voorbije twee jaar 10 hectare nieuw bos aangeplant. Deze week komen daar nog eens 11.000 m² inheemse bomen en struiken bij. “In de Loostraat in Neerglabbeek verweven we voor het eerst de natuur met de landbouw”, zeggen initiatiefnemers Heidi en Jef Hendrikx.

De familie Hendrikx uit Gruitrode beheert meer dan 70 ha privébos. Jef en dochter Heidi, ook actief als jager, geven aan dat de percelen aan de Loostraat weinig ecologische meerwaarde hebben. “De aanplant van deze houtkant van 800 meter lang en 15 meter breed kadert in het systeem van boscompensatie”, zegt Jef Hendrikx. “Er is gekozen voor beuk, zomer- en winterlinde, zoete kers, wintereik, meidoorn, hazelaar en sleedoorn. Samen met Limburgs Landschap, de provincie, de bosgroep, jagers en de gemeente creëren we hier een nieuw bos.”

Het gemeentebestuur gaf toestemming om in landbouwgebied bos aanplant te realiseren. “De houtkant belemmert de landbouw niet en past in ons gemeentelijk project om 200 klimaatbomen aan te planten”, verduidelijkt burgemeester Marco Goossens.

Bomen aanplanten en bossen beheren is niet nieuw voor de familie Hendrikx. “Samen met Bosgroep Limburg vzw hebben we 10 hectare nieuw bos geplant. Voor het beheer, advies en de vergunningen rekenen we op de expertise van de Bosgroep.”

(rdr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer