Wat is biodiversiteit?
Biodiversiteit staat voor de rijkdom aan levende organismen (zowel soorten als de verschillende genetische varianten binnen elke soort) en de ecosystemen die ontstaan door de wisselwerking tussen die organismen en hun omgeving. Soorten worden ingedeeld in planten, dieren, schimmels en eencelligen. Die laatste twee worden vaak vergeten, hoewel zij de grootste en voor de mens ook de belangrijkste soortengroepen vormen.
Waar vind je biodiversiteit?
Biodiversiteit vind je overal, niet enkel in natuurgebieden. Weilanden en akkers, industrieterreinen en zelfs tuinen, een oude muur of een holte onder je dak kunnen heel wat soorten herbergen.
Biodiversiteit in Limburg?
De provincie Limburg kan een mooi “biodiversiteitsrapport” voorleggen. Liefst 40 % van de oppervlakte aan beschermde natuur in Vlaanderen, ligt in Limburg. Van alle Vlaamse planten en dieren komt 90 % in Limburg voor en bovendien vind je heel wat zeldzame en bedreigde Vlaamse soorten enkel in onze provincie. Toch hebben sommige soorten en ecosystemen het in Limburg, net zoals in de rest van de wereld, moeilijk. Ze worden zeldzamer of verdwijnen volledig. Slecht voor de biodiversiteit maar ook voor de mens. Een rijke biodiversiteit zorgt immers voor een goede leefomgeving, gezond voedsel, drinkbaar water en een aangename woon- en werkomgeving. Biodiversiteit is zelfs een bondgenoot bij het temperen van de klimaatwijziging!
Wat doet het Provinciaal Natuurcentrum?
Om de Limburgse biodiversiteit te behouden en waar mogelijk een zetje in de goede richting te geven, zet het Provinciaal Natuurcentrum in op:
Kennisvergaring samen met vrijwilligers
- Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA)
- Veldstudiecentrum
Gebiedsgericht natuurbeleid
- Grote Landschappelijke Eenheden
- Natuurverbindingen
Provinciale subsidies
- Ondersteuningsovereenkomsten
- Biodiversiteitssubsidies
Vlaamse en Europese projecten
- Strategisch open ruimte project “Diversiteit in De Wijers”
- Gemeenten Adopteren Limburgse Soorten (GALS)
- SOLABIO
- De regionale landschappen
- COMOLA
Communicatie en educatie
- Natuur- en Milieueducatie
- Documentatiecentrum