Met de campagne "Limburg boomt" startte de zoektocht naar merkwaardige bomen in Limburg. Maar wat is dat, een merkwaardige boom?
Een boom kan om verschillende redenen merkwaardig zijn. Zo heb je ongewone en zeldzame soorten of cultuurvariëteiten. Die zijn ingevoerd, geïntroduceerd of het resultaat van kweekprogramma’s.
Maar ook bomen van bij ons kunnen merkwaardig zijn. Als ze afmetingen hebben om "u" tegen te zeggen of als ze een respectabele leeftijd bereikt hebben, bijvoorbeeld.
Zoals de Duizendjarige Eik in Lummen. Deze 750 jaar oude zomereik heeft eeuwen van feesten, oorlogen, rechtspraak en zelfs een brand achter de rug. In 2016 greep hij nog net naast de titel Belgische "Boom van het jaar". In Hengelhoef (Houthalen) staat nog zo’n kanjer van een zomereik in prima conditie. Hij groeit op de binnenkoer van de boerderij bij kasteel Engelhof.
Bomen op dreef
Bomen kunnen ook merkwaardig zijn door hun bijzondere snoeivorm of omdat ze door de jaren heen een magische, geschiedkundige of griezelige betekenis hebben gekregen. Misschien hebben ze wel erfgoedwaarde opgebouwd: denk maar aan de kapelboom, nagelboom, grensboom, kerkhofboom of gerechtsboom.
Het moet trouwens niet per se een individuele boom zijn. Soms is net de groepsvorm merkwaardig of vormen ze lijnelementen in het landschap.
In Riemst vind je bijvoorbeeld de mooiste platanendreef van het land!