Vanaf 10 juni zal het niet meer mogelijk zijn om gezuiverd afvalwater van Aquafin voor landbouwirrigatie, openbaar groen en sportterreinen te gaan afhalen.
Deze plotseling beslissing is gebaseerd op recente metingen op de RWZI’s. Hieruit bleek dat de PFAS gehalten hoger liggen dan vooropgestelde drempelwaarden. PFAS wordt met de huidige technieken niet verwijderd uit het riool -en afvalwater. Met de huidige inzichten op de situatie oordelen experten dat er geen garantie kan gegeven worden over het optreden van milieurisico's bij deze toepassingen.
Aquafin communiceert dat er geen acuut gevaar is maar ze nemen hun verantwoordelijkheid uit voorzorg. Deze beslissing is gemaakt in overleg met de Vlaamse overheid. Ten allen wil vermeden worden dat op deze manier een bijkomende bron van PFAS verspreiding in het milieu geïmplementeerd wordt.
Dat het afhalen van gezuiverd afvalwater niet meer mogelijk is komt vroeger dan verwacht maar niet onverwacht. Door een Europese verordening was dit vanaf 2023 hoe dan ook niet meer mogelijk. De verordening stelt dat dit water wel nog gebruikt kan worden in land -en tuinbouw mits verdere behandeling.
Een uitzondering geldt voor proefprojecten, deze kunnen in kader van onderzoek wel nog effluent krijgen.
Geen goed nieuws voor landbouwers die dit water in tijden van droogte gebruiken. Eventuele alternatieven zijn te vinden op de Waterradar (ww.waterradar.be), aanbod scenario’s: industrieel afvalwater. Gezuiverd afvalwater van bedrijven in de buurt zijn wel nog steeds een mogelijkheid. Bekijk een filmpje over hoe met de Waterradar te werken.