Europa kreunt vandaag onder een zware energiecrisis. Bedrijven en gezinnen worden geconfronteerd met ongekende energie- en elektriciteitsprijzen. Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput: “De Limburgse bouwsector heeft een grote expertise in energie-efficiënt bouwen en verbouwen. Maar de technische installaties alleen volstaan niet om de energiefactuur te drukken. Ook het gedrag van de bewoners speelt een grote rol. Met het project GO-kit gaan we dit gedrag beïnvloeden. In het kader van SALKturbo kan dit project rekenen op een startfinanciering van de provincie Limburg van 100.000 euro.”
Bij het beperken van het energieverbruik wordt een hele verantwoordelijkheid bij de eigenaars van woningen gelegd. In het bijzonder bij de woningcorporaties en sociale huisvestingsmaatschappijen. Het woongedrag van de huurders maakt het echter moeilijk om "de best mogelijke investeringen" te doen. Afgezien van radicale renovaties is 30 tot 50 % van onze energiefactuur nog altijd toe te schrijven aan de manier waarop we leven.
Een consortium van Nederlandse en Vlaamse bedrijven en kennisinstellingen bundelt daarom binnen het project GO-kit de krachten om grip te krijgen op het gedrag van huurders van sociale woningen en appartementen.
QR-code geeft feedback
Een set van sensoren moet de bewoners continu ondersteunen om hun energieverbruik te reduceren en de CO²-uitstoot te verlagen. Een nieuw dataplatform van het Limburgse Calculus moet gegevens afkomstig van radiotoren, CV-installaties, stopcontacten, warmwaterboilers, zonnepanelen en andere elektrische installaties analyseren en zelflerende algoritmes voeden. Via een QR-code krijgen de bewoners en eigenaars uiteindelijk bruikbare feedback om slimmer en duurzamer met energie om te gaan.
Voor de uitwerking van het hele energiebesparingsconcept werkt Cordium samen met de Open Universiteit Nederland-Vlaanderen uit Heerlen, het Limburgse Calculus en bouwbedrijf Habenu-van de Kreeke en Calculus. Zij zullen zich richten op de ontwikkeling, installatie en marktintroductie van de GO-kit.
Pilots openen deur voor nieuwe bouwinnovatie
“GO-kit is een project met een duidelijke missie en legio voordelen”, stelt gedeputeerde van Economie Tom Vandeput. “Uiteraard helpt de innovatie de energiearmoede te bestrijden en de energietransitie te versnellen maar tegelijk draagt deze technologische ontwikkeling ook andere positieve effecten in zich. Zo leren bouwbedrijven de meerwaarde van artificiële intelligentie bij het verduurzamen van woningen kennen en krijgen ze nieuwe inzichten in het voorspellen van onderhoud. Heel wat personeel in bouwbedrijven kan zo gerichter en efficiënter worden ingezet.”
De GO-kit wordt weldra geïnstalleerd in elf pilootwoningen. Na het proefproject is het de bedoeling GO-kit ook aan te brengen in andere sociale woningen en breed te introduceren binnen de bouw. Embuild Limburg zal hiervoor de verworven kennis via haar netwerk en partnerschapsprojecten in de hele provincie verspreiden.
Op termijn kunnen zo nog meer gezinnen initiatieven nemen om hun energie-uitgaven en CO²-uitstoot te verminderen zonder fors te investeren in de bouwfysiek.
Geen reacties
Plaats een reactie