PCCE nl-BE http://www.limburg.be/pcce (c) 2017 Smartsite Stijn vertelt ook in 2017 het Limburgse WO I-verhaal http://www.limburg.be/Stijn-vertelt-ook-in-2017-het-Limburgse-WO-I-verhaal maandag 14 november 2016 13:45:34

In 2014 lanceerde Stijn Meuris, op vraag van provincie Limburg, een performance over WO I in Limburg. Sindsdien bracht hij al meer dan 60 keer dit verhaal.

Deze performance is geschikt voor de 3de graad secundair onderwijs, maar, maar ook socio-culturele verenigingen kunnen een voorstelling boeken.

Het verhaal werd mee geschreven door Jan Swerts, pianist en docent aan de Katholieke Hogeschool Limburg. Hij heeft zich jaren verdiept in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.
Hij stelde ook een educatieve map samen die aansluit op de eindtermen.

De voorstelling is een aaneenschakeling van anekdotes, beelden en filmpjes. Soms ludiek, soms ernstig: volledig in de gekende vertelstijl van performer Stijn Meuris.

Schoolvoorstellingen die plaatsvinden in Limburg genieten een financiële tussenkomst van de provincie Limburg.

Wil je meer weten over de performance of ze boeken?

Italiaans volksfeest op 10 december in C-Mine Genk! http://www.limburg.be/Limburg/pccenieuwsberichten/Italiaans-volksfeest-op-10-december-in-C-Mine-Genk!.html woensdag 30 november 2016 10:15:32

Na 16 weken is Ief Postino weer thuis en dat wil hij vieren, samen met jou! Zoveel warme verhalen van vriendschap en familiebanden zijn over en weer gereisd. Nu komt alles samen in één groot volksfeest.

Ontmoet op zaterdag 10 december vanaf 15 u. in C-Mine Genk de briefschrijvers- en ontvangers, neem plaats in de beroemde "APE" en schrijf zelf een brief vanuit het Postino-postkantoor.

De hele dag proef je van de Italiaanse keuken en is er live muziek. Geniet van de Italiaanse sfeer en steun het goede doel!

Tijdens zijn reis maakte Ief Postino de aardbeving in Midden-Italië van dichtbij mee. De opbrengst van het volksfeest zal hij aan de slachtoffers schenken.


Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed werkte mee aan een onderdeel van Iedereen Beroemd, het feel-good programma op één na het journaal.

N.a.v. 70 jaar Italiaanse migratie naar de Limburgse mijnstreek kroop theaterman Ief Gillis in de huid van een postbode en bracht brieven van Limburgse Italianen naar hun bestemming in Italië. Ief is afkomstig uit Heusden-Zolder maar woont en werkt al jaren in Borgerhout waar hij actief is in de theaterwereld met Circo Ripopolo en De Wenkbrauwerij.

Sedert eind augustus j.l. werden in 32 afleveringen 16 Limburgse (elke dinsdag) en evenveel Italiaanse (elke donderdag) persoonlijke verhalen getoond in het programma. Op een bijhorende facebookpagina "Postino" werden extra verhalen en niet uitgezonden videofragmenten gedeeld. Dag per dag postte Ief Postino wat hij allemaal meemaakt op zijn rondreis door Limburg en Italië.

Na de reis, de televisie en het feest in december presenteert Ief Postino de theatervoorstelling van dit avontuur. Het wordt een verhalenavond met muziek en beeld, een samenvatting van zijn postavonturen in Italië. Hij brengt de zuiderse warmte de theaterzaal in zodat iedereen zich kan warmen aan de mooie verhalen van deze postino.

Twee motten in een ouwe jas: textiel invriezen http://www.limburg.be/Limburg/pccenieuwsberichten/Twee-motten-in-een-ouwe-jas-textiel-invriezen.html woensdag 8 maart 2017 11:57:06

Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed maakte samen met het Provinciaal Erfgoedcentrum Ename een video over het invriezen van (historisch) textiel als behandeling tegen insectenvraat, bv. motten.

Deze bestrijdingsmethode is milieuvriendelijk en veilig voor de meeste stoffen, in tegenstelling tot de commerciële middeltjes en de (zeer ongezonde) mottenballen. De vriesmethode kan ook gebruikt worden voor opgerold textiel en opgezette dieren. Musea passen deze methode al lang toe.

Omdat het bereiken van de gewenste vriestemperatuur best zo snel mogelijk gebeurt, is een diepvrieskist met “superfrost” functie erg handig. Je kunt deze behandeling echter ook thuis uitvoeren met een gewone diepvriezer. Zoals in het filmpje wordt uitgelegd, duurt de behandeling dan langer.

Bestrijding van insecten is altijd de laatste stap. Voorkom dat insecten terugkomen aan de hand van de tips op www.depotwijzer.be/insecten.

Provincie Limburg, UHasselt en de stad Hasselt zetten schouders onder project Begijnhof te Hasselt http://www.limburg.be/Limburg/pccenieuwsberichten/Provincie-Limburg,-UHasselt-en-de-stad-Hasselt-zetten-schouders-onder-project-Begijnhof-te-Hasselt.html vrijdag 10 maart 2017 9:24:16

De provincie Limburg, de Universiteit Hasselt en de stad Hasselt zullen samen een kwaliteitsvol plan uitwerken voor de Begijnhofsite in Hasselt. Op basis van dat plan zal via een open oproep een architect worden aangeduid. Dit alles werd vandaag beslist tijdens een overleg tussen de provincie, de stad en de universiteit. 
 
Vorig jar besloot de provincie om de begijnhofhuisjes en het poortgebouw te verkopen via een open marktraadpleging. De UHasselt bleek na het afsluiten van de procedure de enige kandidaat-koper. De verkoopsprocedure kon echter niet worden verdergezet omdat het bod van de UHasselt door de beoordelingscommissie onontvankelijk werd verklaard. Het feit dat de UHasselt van plan is om haar faculteit architectuur onder te brengen in de historische gebouwen, werd door de beoordelingscommissie als zeer positief onthaald. 

Op initiatief van de deputatie, zaten de provincie Limburg, de stad Hasselt en de Universiteit Hasselt op 9 maart 2017 rond de tafel om een nieuwe aanpak uit te werken om tot een degelijk en inhoudelijk sterk project te komen met aandacht voor de kwaliteit van de restauratie en de invulling van de gehele site, rekening houdend met de behoeften van de Universiteit Hasselt en stad Hasselt.. 

Igor Philtjens: "We bekijken de Begijnhofsite als één geheel, en willen een aanpak in één totaalproject. Met verschillende projecten zoals de nieuwbouw van Z33 (voor een bedrag van negen miljoen euro), de heraanleg van de binnentuin en de ontsluiting van de kerkruïne heeft de provincie hierin zelf belangrijke engagementen op zich genomen."
 
Alle partijen zijn het erover eens dat dit belangrijk stuk historisch erfgoed een waardevolle en kwalitatieve invulling moet krijgen die in overeenstemming is met de cultuur-historische waarde van de site.

Lees er meer over in het persbericht.

Project be-MINE wint prestigieuze vastgoedprijs in Cannes http://www.limburg.be/Limburg/pccenieuwsberichten/Project-be-MINE-wint-prestigieuze-vastgoedprijs-in-Cannes.html vrijdag 17 maart 2017 11:23:12

Donderdag 16 maart 2017 werden de MIPIM awards uitgereikt op de gelijknamige internationale vastgoedbeurs in Cannes. De MIPIM awards zijn de Oscars van de vastgoedwereld.

We zijn trots te melden dat be-MINE de felbegeerde award mee naar huis mag nemen. Het aantal gerealiseerde jobs (300 op een totaal objectief van 500) heeft hier zeker toe bijgedragen.
be-MINE won van de projecten Battersea Powerstation (Londen), MediaCityUK (Salford), en Nowadays (Amsterdam). 
 
Uit 215 inzendingen was het project be-MINE weerhouden in de categorie “Best Urban Regeneration Project”. Deze categorie onderscheidt reeds afgewerkte projecten of projecten in uitvoering, die in een belangrijke mate bijdragen tot de ontwikkeling van een stad en leiden tot sociale en economische vooruitgang. Uitstraling op de omgeving, duurzaamheid, het herbestemmen van erfgoed, toegankelijkheid en de integratie van het project in de lokale gemeenschap worden hierbij in rekening genomen.
 
Het geïntegreerd toeristisch en recreatief project be-MINE dat vandaag de noemer is van de ontwikkelingen van de private partners (LRM, DMI Vastgoed en Vanroey Vastgoed), de stad Beringen en de provincie Limburg had indruk gemaakt op de jury die de voorselectie maakte.
 


Over be-MINE NV
De projectvennootschap be-MINE is een samenwerking tussen de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, DMI Vastgoed en Van Roey Vastgoed met als doel de voormalige mijnterreinen van Beringen te herbestemmen.
 
Over LRM
LRM is een investeringsmaatschappij die economische groei in Limburg ontgint en stimuleert. We zorgen voor een stevige basis zodat bedrijven en projecten die jobs in Limburg creëren kunnen groeien. Onze financiële middelen en expertise zorgen, samen met de troeven van Limburg, voor een unieke voedingsbodem. LRM richt zich tot alle sectoren en bedrijven, van starter over groeiende KMO tot grote onderneming. De toegang tot LRM loopt via vijf domeinen: Technology & services, Health & Care, Sustainable Societies, Space & Experience, Smart Manufacturing.
Meer info: www.lrm.be
 
Over DMI Vastgoed - Creating Immotional Moments
DMI is een toonaangevende en multidisciplinaire projectontwikkelaar. Het portfolio van deze Hasseltse firma bestaat voornamelijk uit projecten die een mix van wonen, werken en ontspanning bieden. DMI is uitgegroeid tot specialist in publiek private samenwerkingsverbanden. Vandaag de dag is DMI betrokken bij diverse stadsvernieuwingsprojecten over heel Vlaanderen. DMI vastgoed staat als dochtermaatschappij aan de basis van ieder ontwikkelingsproject van de Democo bouwgroep, die als aannemer optreedt. DMI staat in voor de verwerving van de nodige bouwterreinen, het ontwikkelen van de bouwplannen met gerenommeerde architecten- en studiebureaus en zorgt voor de opvolging van het project vanaf de eerste dag van de uitvoering tot de overhandiging van de sleutels aan de kopers. Samen met haar uitgebreide team van specialisten bouwt DMI aan een thuis voor haar kopers, in lijn met haar visie "creating immotional moments".
Meer info: www.dmi.be
 
Over Van Roey Vastgoed – Samen in Vertrouwen
Binnen groep Van Roey staat Van Roey Vastgoed voor de projectontwikkeling. Dit zowel via het "klassiek" traject, als via het begrip "publieke-private Samenwerking". Bij dit laatste gegeven heeft de groep Van Roey in Vlaanderen een pioniersrol vervuld en is tot op vandaag mee marktleider. De ambitie hierbij is een duidelijke toegevoegde waarde te creëren waarvan de latere gebruikers van het ontwikkelde goed ook werkelijk kunnen genieten. Het projectontwikkelingsproces loopt voor Van Roey Vastgoed tot en met de ingebruikname van het gerealiseerde project. Een optimaal resultaat kan hierbij alleen bereikt worden door een succesvolle samenwerking tussen alle betrokken partijen. Hierdoor wordt projectontwikkeling en beheer van vastgoed het werk van specialisten, mensen met ondernemingszin, die de markt kennen, risico's in een vroeg stadium kunnen inschatten en vertalen in een haalbaar project. Het begrip toegevoegde waarde dient hierbij in brede zin te worden geïnterpreteerd, waarbij ingehaakt wordt op een cultuur van "continuïteit door kwaliteit", die al meer dan 275 jaar gedijt binnen ons bedrijf.
Meer info: www.groepvanroey.be

Stem voor Erfgoedplus.be en win een reis naar Finland! http://www.limburg.be/Stem-voor-Erfgoedplusbe-en-win-een-reis-naar-Finland dinsdag 4 april 2017 15:13:19

De erfgoeddatabank Erfgoedplus.be van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) is één van de laureaten van de prestigieuze European Prize for Cultural Heritage (Europa Nostra). Op 15 mei 2017 krijgt het PCCE in het Finse Turku de award in de categorie "opleiding, scholing en bewustmaking" overhandigd. (meer over de award, Erfgoedpus.be en Monumentenwacht)

Wie online meestemt voor de publieksprijs en uiteraard Erfgoedplus.be nomineert, maakt kans op een reis voor twee naar Finland en wordt eregast tijdens de award-ceremonie.

Stemmen kan op vote.europanostra.org.

Let op! Je moet op drie projecten van drie verschillende landen stemmen èn je moet je stem bevestigen via de e-mail die je toegestuurd krijgt.

Stemmen kan tot 3 mei a.s.!


Bekroning voor innovatie en creativiteit

Europa Nostra reikt jaarlijks prijzen uit aan organisaties die exceptionele projecten realiseren rond cultureel erfgoed. Dit jaar zijn er uit meer dan 200 projecten in totaal 39 laureaten geselecteerd.
Met Erfgoedplus.be rijft de provincie Limburg, als enige Belgische organisatie trouwens, een award binnen in de categorie "opleiding, scholing en bewustmaking".

Uit het juryverslag: "Dit initiatief biedt een interessant en efficiënt trainingsmodel voor andere projecten in heel Europa, want het integreert betrokkenheid van de gemeenschap, onderwijs en digitalisering, waarbij kleinere erfgoedorganisaties de mogelijkheid krijgen om op een professionele manier bij te dragen aan grotere portaalsites."

Gedeputeerde Igor Philtjens vult aan: "Het is duidelijk dat de provincie Limburg zichzelf hier een pionier, innovator en inspirator mag noemen. En hoewel Erfgoedplus.be een digitaal platform is, zit de vernieuwing ook in de op maat gemaakte ondersteuning, begeleiding en opleidingen die we als provinciebestuur bieden aan de erfgoedsector."

Erfgoedplus.be: in veel opzichten een uniek project

Erfgoedplus.be wil kennis en informatie over erfgoed in één databank samenbrengen en gezamenlijk ontsluiten. Erfgoedplus.be bestaat uit drie luiken: de Erfgoeddatabank, de website www.erfgoedplus.be waar het publiek kan grasduinen in erfgoedcollecties, en het Erfgoedregister, een applicatie om erfgoedcollecties te registreren.

De website, die in 2009 online ging met 37.000 objecten, telt ondertussen al 138.900 gegevens uit meer dan 500 erfgoedcollecties.

Erfgoedplus.be is er dus voor specialisten, liefhebbers én het brede publiek, maar er wordt ook informatie uitgewisseld met Europese databanken, met de toeristische sector en met het onderwijs.

Erfgoedplus.be is bovendien een interprovinciaal samenwerkingsproject van Limburg en Vlaams-Brabant. Het is dus op vele vlakken een uniek project.

Ook bijzondere vermelding voor Monumentenwacht

Dankzij een ander dossier, ook ingediend door het PCCE, kregen de provinciale Monumentenwachten van Vlaanderen een bijzondere vermelding in de categorie "Dedicated Service".

De jury waardeert het werk van Monumentenwacht voor preventief onderhoud van waardevol erfgoed. Monumentenwacht voert regelmatig controles uit waardoor het kleine gebreken vroegtijdig opspoort en het ernstige schade kan voorkomen.