Provinciale Bibliotheek Limburg nl-BE http://www.limburg.be/pbl (c) 2017 Smartsite Studeren in stilte http://www.limburg.be/pblkalender-Activiteiten-Studeren-in-stilte maandag 16 november 2015 14:37:52

Vanaf 29 mei staat de bib weer helemaal in het teken van de blokkende studenten en scholieren.

Het studieplatform is er voor jullie op de tweede verdieping.

Uiteraard verwachten we dat iedereen zorg draagt voor een rustige sfeer in onze bibliotheek!

Je lerarenkaart ligt nog tot 8 juli in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Je-lerarenkaart-ligt-nog-tot-8-juli-in-de-PBL.html donderdag 17 december 2015 15:35:16

Update!

De deadline voor afhaling van de resterende Lerarenkaarten is verlengd. Oorspronkelijk was voorzien dat leraren hun kaart konden afhalen tot 30 juni. Er zijn echter veel leerkrachten die aan het begin van de zomervakantie nog snel hun kaart willen afhalen. Daarom wil Klasse de deadline voor afhaling graag één weekje verder leggen: leraren kunnen dus hun kaart afhalen tot 8 juli. Ook in de PBL dus!


Ben je leerkracht en woon je in Hasselt (postcode 3500)? Dan ligt vanaf 27 december jouw Lerarenkaart voor je klaar aan ons onthaal.
Bovendien krijg je er van ons nog een gratis OLE-kaart bovenop. Met de OLE-kaart kan je voor gebruik in je klas meer én langer uitlenen.

De PBL mee op kamp - grijp je kans! http://www.limburg.be/provincielimburg.net?id=57457 dinsdag 7 juni 2016 16:10:54

Vanuit de Provinciale Bibliotheek Limburg ondersteunen we alle Limburgse jeugdverenigingen bij hun kampactiviteiten met de actie "De PBL mee op kamp".

De PBL biedt al voor het negende jaar op rij aan alle Limburgse jeugdverenigingen een bib-koffer aan die als jeugdkampbibliotheek gebruikt kan worden.

Deze bib-koffer biedt gratis leesvoer voor alle leeftijden en bestaat hoofdzakelijk uit bekende stripreeksen. Dit aanbod kan indien gewenst aangevuld worden met fictie en non-fictie boeken.

Meer info & reserveren.

Zomer in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Zomer-in-de-PBL.html maandag 20 juni 2016 16:44:27

van zaterdag 1 juli tot en met zaterdag 2 september

Net zoals jij schakelt ook de PBL binnenkort over naar zomermodus. We zijn er nog steeds dagelijks voor jou, maar sluiten telkens een uurtje vroeger.

 • maandag - vrijdag open van 10 tot 18 uur
 • zaterdag open van 10 tot 16 uur

Er vallen ook enkele wettelijke feestdagen tijdens de grote vakantie, dan is de bibliotheek vanzelfsprekend ook gesloten:

 • dinsdag 11 juli
 • vrijdag 21 juli
 • dinsdag 15 augustus

Denk eraan, je kunt steeds je documenten inleveren via de buitenkluis rechts naast de ingang van de bib!

Fijne vakantie!

Najaarstentoonstellingen in de bib http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Najaarstentoonstellingen-in-de-bib.html dinsdag 13 september 2016 16:41:27

Dit najaar komen architectuur en ruimtelijke ordening bovendrijven in onze programmatie - twee onderwerpen die zowel met een poot in het verleden als in de toekomst staan. Boeiend materiaal om mee te werken dus!

Gebouwtekend is onze erfgoedtentoonstelling, waarin we bouwtekeningen van 19de-eeuwse Limburgse openbare gebouwen letterlijk afgestoft hebben om ze aan jullie te kunnen tonen. We toetsen ze aan de realiteit anno 2016 door ze te confronteren met een foto van hun huidige toestand.

In de tentoonstelling Verkavelingsverhalen onderzoekt UHasselt bestaande Limburgse verkavelingen en stelt een aantal dynamieken voor die de verkaveling een duurzaam toekomstperspectief moeten bieden. Ze opent met een boekvoorstelling en een debat over hoe we willen/zullen wonen in 2020.

Jouw dorp in onze kast? http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Jouw-dorp-in-onze-kast.html dinsdag 11 oktober 2016 16:46:43

De Provinciale Bibliotheek Limburg laat je van 15 oktober 2016 tot 23 april 2017 graag meegenieten van al het moois dat in haar bewaarcollecties een veilig onderkomen gevonden heeft. Voor seizoen 2016-2017 presenteren we een collectie bouwtekeningen van openbare gebouwen in de tentoonstelling "Gebouwtekend. Openbare gebouwen in Limburg".

De kerk. De school. De pastorie. Het plein. Dorpszichten zoals we ze kennen. Limburg telt heel wat dorpen die in een veranderende wereld toch hun eigenheid weten te behouden. Ondertussen hebben hun openbare gebouwen vaak een nieuwe functie gekregen.

Deze tentoonstelling van historische bouwtekeningen dompelt je mee onder in het verhaal van deze openbare gebouwen, hun context en hun plek in de wereld vandaag.

Je kunt de tentoonstelling gratis bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Meer info lees je in het persbericht.

Hoe wonen we in Limburg in 2030? http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Hoe-wonen-we-in-Limburg-in-2030.html dinsdag 11 oktober 2016 16:56:11

Een vrijstaande woning in een groene verkaveling blijft veruit de meest populaire woondroom van de Vlaming. Toch is er flink wat kritiek op de verkaveling: de dichtheid aan woningen is er te laag, het energieverbruik te hoog, de autoafhankelijkheid te groot.

Met nieuwe verkavelingsverhalen gaat men op zoek naar toekomstbeelden voor verkaveling. De tentoonstelling is opgebouwd rond vijf cases. Elk verhaal begint vertrouwd – een lege tuin, een leegstaande kerk of een verlaten parking – en vertelt vervolgens hoe bewoners, beleidsvoerders, ontwerpers en belangenorganisaties ze samen omvormen tot straatserres, kringloopkerken of wijkcoöperaties. In de expo worden 5 Limburgse verkavelingen toegelicht aan de hand van foto’s, bewegend beeld en tekst.

Op zaterdag 29 oktober start deze expo met een debat en een boekvoorstelling. Wil je er graag bij zijn, reserveer dan tijdig je plekje!

Nieuwe top 10! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuwe-top-10!.html vrijdag 18 november 2016 15:58:54

De dagen worden langer en we ruiken de lente al, de terrasjes lonken, tijd voor een fris boek, een vrolijke film of een opgewekte cd!

Gelukkig staat onze nieuwe top 10 voor je klaar, vanaf zaterdag 18 maart ligt onze selectie van zowel boeken, films als muziek op de gekende standen.

 • top 10 informatief, literatuur, muziek en film voor volwassenen vind je in de inkomhal
 • top 10 jongeren staat ook in de inkomhal
 • top 10 jeugd vind je in de toegang naar de jeugdbibliotheek

We herinneren je er nog even aan dat top 10-documenten niet verlengd kunnen worden.

Reserveer je plekje voor onze voorjaarslezingen http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Reserveer-je-plekje-voor-onze-voorjaarslezingen.html maandag 28 november 2016 13:52:10

Na het boeiende en brandend actuele verhaal van Frank Westerman kijken we uit naar onze volgende gasten.

Zin in een portie poëzie? Reserveer dan zeker je plekje voor de performance door Charlotte Van den Broeck op 18 februari.

Zaterdag 11 maart is het de beurt aan Jeroen Olyslaegers die met zijn meest recente roman "Wil" veel indruk maakt. Vertalingen zijn in de maak! 

Op Erfgoeddag komt antropologe Ruth Soenen haar onderzoek naar het leven in verkavelingen analyseren. Deze lezing kadert in de tentoonstelling "Verkavelingsverhalen" die nog tot 23 april te bezoeken is in de PBL.

Zoals altijd zijn onze lezingen gratis. We raden je aan om op tijd te reserveren:

 • met een mailtje naar pbllezingen@limburg.be
 • met een telefoontje naar 011 29 59 50
 • aan het onthaal in de bibliotheek.

Iedereen van harte welkom!

Te gast - ontdek onze nieuwe themastand http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Te-gast-ontdek-onze-nieuwe-themastand.html vrijdag 23 december 2016 13:35:30

In de PBL kun je regelmatig komen luisteren naar boeiende gasten uit heel wat verschillende disciplines.

Verdiep je je op voorhand graag in het werk van de persoon naar wie je wil komen luisteren? We maken je het makkelijk! Vanaf begin januari verzamelen we alle documenten van de gasten van het komende half jaar op een speciale stand "Te Gast".

"Te Gast" vind je in de inkomhal van de bibliotheek.

IN FOCUS - het beste van 2016 http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-het-beste-van-2016.html vrijdag 23 december 2016 13:51:26

Nu IN FOCUS: een overzicht van wat er in 2016 allemaal in boek- en filmvorm op ons af is gekomen. Ideaal om tijdens de vakantie in te komen grasduinen!

Je vindt IN FOCUS op het bibliotheekplein op de gelijkvloerse verdieping.

Beste wensen! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Beste-wensen!.html vrijdag 23 december 2016 15:58:11

Het personeel van de Provinciale Bibliotheek Limburg wenst al haar klanten een sprankelend 2017!

Loop Frank Westerman niet mis! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Loop-Frank-Westerman-niet-mis!.html vrijdag 23 december 2016 16:18:58

We starten 2017 vurig. Auteur Frank Westerman is op 14 januari te gast in onze bib en zal ons onmiddellijk met de neus in de feiten duwen.

Zin in een reality check om 2016 op gepaste wijze te verteren? Reserveer tijdig je plekje.

Doe mee met boekenbingo 2017 http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Doe-mee-met-boekenbingo-2017.html dinsdag 17 januari 2017 15:05:15

Een boek dat verscheen voor 1960.

Een boek met een gezicht op de cover.

Een boek rond het thema gender.

...

Daag jezelf uit in 2017 door boeken te lezen in 20 verrassende categorieën. Met de Boekenbingo van Iedereen Leest verbreed je je leeshorizon én ga je je boekenkast anders bekijken!

Voor kinderen is er ook een Kinderboekenbingo, met 10 uitdagingen.

Ga jij de uitdaging aan?

IN FOCUS - aan de macht in de VS http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-aan-de-macht-in-de-VS.html woensdag 18 januari 2017 16:48:31

Nu in FOCUS: aan de macht in de VS.

Op 20 januari kreeg het Witte Huis een nieuwe bewoner: Donald Trump. De driftig tweetende ‘president-elect’ nam de macht over na acht jaar Obama en belooft een radicale ommezwaai.

De Amerikaanse bevolking lijkt alvast weinig vertrouwen te hebben in de kersverse president. Volgens een nieuwe peiling van ABC News en The Washington Post heeft slechts 40% van de Amerikanen een goed oog in Trump, 21 procent minder dan bij Obama het geval was en de laagste populariteitsgraad voor een intredende president sinds 1977. Zal Trump er in slagen om zijn radicale agenda door te drukken of zullen de ‘checks & balances’ van het Amerikaanse politieke systeem hem tegenhouden?

Alles over de hoogste macht in de VS vind je IN FOCUS op het bibliotheekplein op de gelijkvloerse verdieping.

Nieuw! De jongerenliteratuurkoffer http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuw!-De-jongerenliteratuurkoffer.html woensdag 25 januari 2017 15:56:06

Leerkrachten Nederlands! Wil je graag een recente collectie jongerenliteratuur tijdelijk in je eigen klas? Leen dan onze nieuwe jongerenliteratuurkoffer - goed voor úren leesplezier.

Lees meer over deze gratis dienst en reserveer.

Pc's uitgerust met e-ID kaartlezers http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Pc-s-uitgerust-met-e-ID-kaartlezers.html dinsdag 31 januari 2017 12:06:06

Onze elektronische identiteitskaart (e-ID) is uitgerust met een chip waarop heel wat informatie staat. Om je identiteitskaart te kunnen lezen heb je een e-ID kaartlezer nodig. Handig bijvoorbeeld om via Tax-on-web je belastingen in te vullen, via mypension je pensioendossier te raadplegen of om via socialsecurity.be je beveiligde elektronische brievenbus te raadplegen.

volledige lijst van online overheidsdiensten

Vier computers van de digitale bibliotheek (afdeling Informatie op de gelijkvloerse verdieping) zijn uitgerust met zo'n e-ID kaartlezer. Iedereen mag daar gratis gebruik van maken.

Jeugdboekenweek wordt Jeugdboekenmaand! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Jeugdboekenweek-wordt-Jeugdboekenmaand!.html dinsdag 31 januari 2017 15:12:49

Jeugdboekenweek breidt uit: voortaan vieren we een hele maand! De hele maand maart staat vanaf nu in het teken van boeken- en leesplezier.

Het thema van de Jeugdboekenmaand 2017 is "MVX: Je bent wie je bent." Meter en peter zijn deze keer presentator Karolien Debecker van MNM, en acteur en auteur Dimitri Leue.

MVX geeft geen antwoorden maar stelt open vragen.

MVX gaat over Tiny en Jommeke en andere boeken van weleer. Over voorbeeldige rolpatronen en avonturen die voorbehouden zijn aan jongens. Het gaat over de gezelligheid van nostalgie, maar het denkt ook dat nostalgie je blik kan vertroebelen. Het wil uitzoeken welke tijdsgeest er aan boeken kleeft.

MVX gaat het hebben over jezelf zijn, identiteit, rolpatronen, jongens/meisjes en alles daar tussenin.

Voor jou:

Fintro Literatuurprijs zoekt lezers voor de lezersjury http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Fintro-Literatuurprijs-zoekt-lezers-voor-de-lezersjury.html dinsdag 31 januari 2017 15:55:36

Het is ondertussen traditie - Fintro Literatuurprijs zoekt lezers voor de lezersjury!

Voel jij je geroepen om samen met Raf Walschaerts, de voorzitter van de Lezersjury, en de andere 99 juryleden de uitdaging aan te gaan? Lees de 5 boeken van de shortlist en deel je ongezouten mening op het forum van de Lezersjury.

Schrijf je in en maak kans om één van de 100 gelukkigen te zijn.

IN FOCUS Tournée Minérale http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Tournee-Minerale.html dinsdag 7 februari 2017 15:49:30

Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten: voor velen maakt het deel uit van de dagelijkse routine. In 2013 dronk 82 % van de Belgen alcohol, ook al brengt dat heel wat risico’s met zich mee. Het beïnvloedt je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Het heeft ook impact op je veiligheid en op je gedrag.

De laatste jaren dronken al heel wat mensen een maand lang bewust geen alcohol. Vaak doen ze dit voor een weddenschap of een gezondheidskuur. Maar er zijn wel degelijk goede redenen om het zelf ook eens te proberen. Daarom slaan De DrugLijn en Stichting tegen Kanker de handen in elkaar met deze "Tournée Minérale" en roepen ze iedereen op om mee te doen.

Met 126.000 zijn ze ondertussen, de mensen die de uitdaging van een maand zonder alcohol aangaan.

Tips nodig of wil je je verder verdiepen in de materie? Neem een kijkje, IN FOCUS staat op het bibliotheekplein.

AFGELAST Gratis voorstelling Krokusfestival in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/AFGELAST-Gratis-voorstelling-Krokusfestival-in-de-PBL.html maandag 13 februari 2017 16:10:00

Update 24 februari

Deze voorstelling kan jammer genoeg niet doorgaan. Ze is afgelast omwille van een geblesseerde danser. Gelukkig kun je die zaterdag en de rest van de week nog op tal van locaties terecht voor fijne jeugdvoorstellingen.


Op vrijdag 24 februari start de twintigste editie van het Krokusfestival. Een feesteditie dus!

PBL is heel blij dat ze nog eens gastlocatie mag zijn, dit jaar voor de gratis voorstelling "In the midst of everything" door The100hands. Geen reservatie, gewoon komen opdagen op het juiste moment is genoeg om je te verzekeren van een onverwachte 20 minuten in onze bibliotheek.

Onze vestiairekastjes zijn weer beschikbaar http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Onze-vestiairekastjes-zijn-weer-beschikbaar.html dinsdag 14 februari 2017 9:12:09

De vestiairekastjes in de bibliotheek zijn weer in gebruik. Neem eerst even het vernieuwde reglement door vooraleer je je spullen erin opbergt.

Je vindt de kastjes in de inkomhal op de gelijkvloerse verdieping.

Herschikking DVD-collectie http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Herschikking-DVD-collectie.html dinsdag 14 februari 2017 15:18:14

Misschien is je al opgevallen dat er minder dvd's terug te vinden zijn in de bakken op de afdeling Muziek en Film.

Geen nood! Ze zijn er allemaal nog. We hebben enkel een herschikking gedaan om de bakken overzichtelijk te houden. Alle dvd's ouder dan 5 jaar worden naar het magazijn verhuisd. Ondertussen hebben al bijna 2000 dvd's een nieuwe stek, nog evenveel te gaan! We zorgen ervoor dat op die manier de open kast-collectie fris, actueel en overzichtelijk blijft.

De dvd's die nu een plekje in het magazijn krijgen kun je nog steeds lenen, gebruik daarvoor het blauwe magazijnbriefje.

IN FOCUS Internationale Moedertaaldag http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Internationale-Moedertaaldag.html vrijdag 17 februari 2017 12:32:45

Sinds 1999 is het elk jaar op 21 februari Internationale Moedertaaldag. Een dag speciaal om erbij stil te staan dat elke moedertaal waardevol is. Waarom 21 februari?

Op 21 februari 1952 werden zeker vier Bengalese demonstranten gedood. Ze demonstreerden voor het behoud van hun moedertaal. Het Bengaals heeft op dit moment ongeveer 200 miljoen sprekers, maar in 1952 was de situatie heel anders. Wat nu Bangladesh heet was toen onderdeel van de staat Pakistan.

Pakistan bestond uit twee losse delen: West-Pakistan en Oost-Pakistan. In het oostelijke deel, nu Bangladesh, sprak de meerderheid Bengalees. De regering bestond echter uit West-Pakistanen die in 1948 een andere taal, het Urdu, als officiële landstaal instelden. Sprekers van het Bengaals, met name studenten, demonstreerden zonder succes en de regering verbood bijeenkomsten. Op 21 februari 1952 kwamen studenten toch weer bij elkaar om te demonstreren en werden in ieder geval vier van hen gedood. Pas in 1956 werd het Bengaals in de grondwet als officiële taal herkend, en 21 februari is nog steeds een nationale feestdag in Bangladesh.

Nu IN FOCUS op het bibplein!

IN FOCUS Jeugdboekenmaand MVX http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Jeugdboekenmaand-MVX.html dinsdag 28 februari 2017 11:04:34

De hele maand maart staat in het teken van boeken- en leesplezier. Jeugdboekenmaand 2017 neemt als thema "MVX: Je bent wie je bent.". Meter en peter zijn deze keer presentator Karolien Debecker van MNM en acteur/auteur Dimitri Leue.

MVX gaat het hebben over jezelf zijn, identiteit, rolpatronen, jongens/meisjes en alles daar tussenin. Daarover vind je in onze bib alles terug IN FOCUS op het bibliotheekplein. Het activiteitenprogramma voor de jeugd gaat door in de Stedelijke Bibliotheek Hasselt.

Programma Jeugdboekenmaand in de Stedelijke Bibliotheek Hasselt

 • Tentoonstelling van de leerlingen van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. Zij stellen hun mooiste werk over het thema 'Wat als ...' tentoon in de bibliotheek.
 • Tot 16 april kun je meedoen met een knotsgekke zoektocht en maak je kans op een mooie prijs.
 • Probeer ondertussen ook het online spel eens uit!
 • Op zondag 26 maart gaat in de Stedelijke Bib een superleuk slotfeest door, tussen 9.30 en 12.30 uur zet Theater Hutsepot de bib op stelten. Je kunt ook deelnemen aan verschillende artistieke workshops van de academie.
 • Inschrijven is niet nodig, gewoon langskomen!
 • Extra activiteiten tijdens Jeugdboekenmaand:
  • Zondag 5 maart van 11 tot 12 uur: Kamishibai-vertelvoorstelling door Meneer Zee "Sjieken bak" voor kinderen tussen 5 en 10 jaar schrijf je hier in
  • Woensdag 29 maart van 14 tot 15.30 uur: "De Leesbeesten" gaan aan de slag met het thema MVX
  • Iedere zondag van 11 tot 11.30 uur: voorleeshalfuurtje voor kinderen tussen 4 en 7 jaar
 • Blijf op de hoogte van de Jeugdboekenmaandactiviteiten van de Stedelijke Bibliotheek Hasselt.
Kom gratis naar de bib met je klas! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Kom-gratis-naar-de-bib-met-je-klas!.html dinsdag 28 februari 2017 12:19:10

Ben je leerkracht en wil je een uitstap maken naar de bib? Of naar een andere culturele plek in de buurt? Dan kun je gratis gebruik maken van de diensten van De Lijn via de service dynamoOPWEG van Cultuurkuur.

Met dynamoOPWEG kan elke school gratis met De Lijn naar culturele bestemmingen, met maximum 30 personen per rit en volgens de bestaande dienstregeling.

Lees er alles over en registreer je.

Nieuw! Bibintroductie met opdrachten op de iPad http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuw!-Bibintroductie-met-opdrachten-op-de-iPad.html dinsdag 28 februari 2017 15:18:21

Ben je juf of meester in het 5de of 6de leerjaar? We hebben onze bibliotheekintroductie voor de derde graad lager onderwijs vernieuwd met leuke opdrachten op onze iPads. Zo bereiden we de leerlingen voor op een wereld waarin het belangrijk is zelfstandig informatie te verzamelen.

Lees meer over dit aanbod en reserveer je gratis bibliotheekintroductie

Nieuw! Maak kennis met onze databanken http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuw!-Maak-kennis-met-onze-databanken.html dinsdag 28 februari 2017 16:06:07

Je wist het misschien nog niet, maar in onze bib huist ook een digitale bibliotheek. Omdat jullie misschien nog niet helemaal bekend zijn met wat daar allemaal aan informatie voor jullie bestaat startten we een nieuwe themastand: "databank in de kijker".

Deze "themastand" is op zijn beurt ook digitaal. Op een scherm aan de grote ronde tafel op de gelijkvloerse verdieping zullen we maandelijks een van de databanken in de kijker stellen. Voor meer uitleg kun je altijd terecht bij onze medewerkers aan de informatiepunten.

IN FOCUS Pi-dag http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Pi-dag.html dinsdag 14 maart 2017 14:11:28

Cijferfanaten vieren vandaag over de hele wereld pi-dag (en de geboortedag van Albert Einstein). 14 maart wordt in de Verenigde Staten namelijk geschreven als 3.14, wat de eerste cijfers zijn van de wiskundige constante.

Amerikaanse wiskundigen hebben die dag dan ook uitgeroepen tot pi-dag, een moment om hun vak in het zonnetje te zetten. Ze gaan dan in groep pi-zza eten, of smullen van fruittaarten, want in het Amerikaans heten die pie, en dat spreekt een Amerikaan net zo uit als een Griekse pi.

14 maart 2015 werd gezien als een ‘uitzonderlijke’ pi-dag, ze bevatte namelijk de eerste vijf cijfers van pi: 3.1415.

Tv-maker en wetenschapper Lieven Scheire in Het Belang van Limburg: ‘Het blijft een prachtig wiskundig getal, maar er bestaat een groep wetenschappers die pi willen vervangen door tau, wat het dubbele is van pi. 6,28... dus. De reden? Veel wiskundige formules zouden er veel eleganter uitzien. Want hoe vaak kom je in formules ‘2p’ tegen? Dat zou je gemakkelijk kunnen vervangen door één tau’, aldus Scheire.

‘Misschien moeten we op 28 juni wel een tau-dag organiseren, met evenveel onnozele festiviteiten. In plaats van pie eating op 14 maart, kunnen we dan tau-trekken.’

Vanaf vandaag dus, op de IN FOCUS stand op het bibliotheekplein: pi.

Koop de nieuwe UiTpas in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Koop-de-nieuwe-UiTpas-in-de-PBL.html dinsdag 14 maart 2017 14:57:02

Op 4 maart 2017 lanceert de stad Hasselt de nieuwe UiTpas. Deze pas is een voordeelkaart voor Hasselaren en studenten aan universiteit, middelbare of hogeschool in Hasselt. Met de UiTpas krijg je een korting of een ander extraatje bij bepaalde vrijetijdsactiviteiten. Zo kun je met de pas bijvoorbeeld gratis naar de Hasseltse musea of de Japanse Tuin. Of krijg je een korting op een voorstelling van een lokale vereniging.

De huidige pas is geldig tot 1 april 2017, deze opvolger is geldig van 1 april 2017 tot 1 april 2020. Het vernieuwde pasje kost 6 euro, als je hem voor 1 juni gaat halen krijg je 1 euro korting en betaal je slechts 5 euro.

Je kunt de UiTpas op drie Hasseltse locaties kopen:

Yokoso Festival, ook in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Yokoso-Festival,-ook-in-de-PBL.html dinsdag 14 maart 2017 16:50:32

Het woord yokoso betekent letterlijk welkom in het Japans.

In 2017 blaast de Hasseltse Japanse Tuin 25 kaarsjes uit. Om deze verjaardag te vieren werkt de Tuin samen met wel 10 verschillende partners in Hasselt. Het Yokoso Festival is het resultaat van die samenwerking en brengt de Japanse cultuur in al haar facetten ook buiten de grenzen van de Tuin naar de Hasseltse binnenstad.

Op elke locatie die deelneemt aan het festival staat een haiku met bijhorend kunstwerk. Deze vormen de rode draad langs de diverse activiteiten van het festival. Tijdens het festival kun je ook in onze bibliotheek terecht voor een haikutentoonstelling die gemaakt werd door studenten keramiek aan de Hasseltse Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. Je vindt ook een themastand over Japan in onze inkomhal.

Voor een overzicht van alle activiteiten en om af te tellen naar de eigenlijke verjaardag van de Japanse Tuin kun je terecht op de website van het Yokoso Festival.

Databank in de kijker - Jeugd LiteRom http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-kijker-Jeugd-LiteRom.html dinsdag 14 maart 2017 17:04:40

Maandelijks zetten we een van de databanken die we jullie aanbieden in de kijker.

Maart is Jeugdboekenmaand, de keuze voor databank Jeugd LiteRom was een logisch gevolg ...

Jeugd LiteRom is een databank over Nederlandstalige jeugdliteratuur, met recensies over oorspronkelijke Nederlandstalige jeugdboeken vanaf 1900.

Erfgoeddag 2017 op zondag 23 april http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Erfgoeddag-2017-op-zondag-23-april.html dinsdag 14 maart 2017 17:43:58

Op zondag 23 april 2017 vindt de zeventiende editie van Erfgoeddag plaats met als thema "Zorg". Bekijk hier het prachtige promofilmpje!
 
Uiteraard zorgt ook de Provinciale Bibliotheek Limburg weer voor een mooi programma. Binnenkort hierover meer op deze website!

 

Piano day(s) http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Piano-day(s).html dinsdag 14 maart 2017 17:53:28

In 2015 lanceerde Nils Frahm - de wonderboy van de nieuwe generatie pianisten - Piano day. Ieder jaar opnieuw wil hij op de 88ste dag van het jaar (het aantal toetsen van de piano) met pianisten en muziekliefhebbers wereldwijd de piano vieren.

In Hasselt is Piano day de start van Piano day(s) met een residentie van Adriaan de Roover of oaktree, een concert in de oude gevangenis van Wouter Dewit en een pianoparcours langs diverse locaties in de stad. Eén van die locaties is onze bibliotheek. Kom dus zeker eens langs en geniet!

Piano day(s) loopt van woensdag 29 maart tot en met zondag 2 april.

 

IN FOCUS Design in Limburg http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Design-in-Limburg.html dinsdag 21 maart 2017 12:17:41

Limburgse ontwerpers

In een kwart eeuw heeft Limburgs design furore gemaakt en is haar invloed fascinerend. Denk maar aan de impact van modeontwerper Raf Simons op de internationale modewereld, het wereldbekende oeuvre van keramist Piet Stockmans, het esthetische vernuft van Michaël Verheyden, de sublimerende kracht van Bram Boo en Casimir in het ambachtelijke ontwerp of de commerciële doeltreffendheid van Studio Segers … Stuk voor stuk namen met renommee. Limburgse designers met wereldfaam.

Met het boek “We are wanderful” presenteren Cultuurplatform Design (Provincie Limburg) en C-mine designcentrum (Stad Genk) een bijzondere staalkaart van Limburgs design van de afgelopen 25 jaar.

IN FOCUS op het bibliotheekplein vind je een mooie selectie van documenten die Limburgs design in de kijker zetten.

Expo The World of Charles and Ray Eames in C-Mine

"The World of Charles and Ray Eames" is een grote expositie waarin de carrières van Charles (1907-1978) en Ray (1912-1988) worden uitgelicht. Alsook het grensverleggende werk van The Eames Office, een laboratorium voor design dat al vier decennia actief is en baanbrekend is op het vlak van  architectuur, meubelontwerp, grafisch-en productdesign, film, sculpturaal werk, fotografie en multimedia.

Nog tot 28 mei 2017.

Expo "Powers of Materials" in Studio Pieter Stockmans

Op zoek naar de volgende Eames? Curator Karen Wuytens selecteerde voor "Powers of Materials" het werk van 12 designers waaronder Maarten Van Severen, Chris Kabel, Xavier Lust, Dirk Vander Kooij, Roel Vandebeek en Pieter Stockmans. Designers die erin geslaagd zijn om door middel van een bijzonder, innovatief of onverwacht materiaalgebruik en -toepassing tot een nieuw succesvol ontwerp te komen, net als het Eames-duo deed met plywood en kunststof.

Materiaal-technische vernieuwing boort nieuwe mogelijkheden aan én tegelijk flirten deze designers met de limieten van wat wenselijk dan wel mogelijk zou moeten zijn. "Powers of Materials" legt de focus op grensverleggend design in detail én vanuit een breder perspectief.
Terwijl materie, productieproces én design gewicht in de schaal leggen toont deze expo de kantelpunten in het werk van deze 12 vooruitstrevende ontwerpers.

De tentoonstelling bevindt zich op 200 meter van "The World of Charles and Ray Eames"- en is gratis toegankelijk, ook tot 28 mei 2017.

Beleef Erfgoeddag in de PBL! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Beleef-Erfgoeddag-in-de-PBL!.html maandag 27 maart 2017 16:53:43

Update

Er zijn nog plekjes beschikbaar voor de rondleiding achter de schermen en de lezing door Ruth Soenen. Verzeker je van een stoel en reserveer tijdig!


Erfgoeddag, een waaier aan zorg in de Provinciale Bibliotheek Limburg ...

Op zondag 23 april vieren Vlaanderen en Brussel de jaarlijkse Erfgoeddag. Het thema "zorg" staat dit jaar centraal. In onze bibliotheek tonen we die dag graag heel wat aspecten van dat thema.

Reserveer zeker je plekje indien nodig (rondleiding en lezing) of spring binnen voor een vrij bezoek tussen 13 en 18 u.

Flandrica.be - waar topstukken in de etalage staan http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Flandrica.be-waar-topstukken-in-de-etalage-staan.html dinsdag 28 maart 2017 10:38:49

Op Flandrica.be vind je maar liefst 62 erkende topstukken. Het zijn werken van uitzonderlijke betekenis die Vlaanderen niet zomaar mogen verlaten. Vanwege hun belang worden ze met extra zorg omringd. Dankzij digitalisering kan je ze toch zelf doorbladeren. Ook de twee topstukken die bewaard worden in de Provinciale Bibliotheek Limburg vind je hier digitaal terug: het fraai verluchte 16de-eeuwe graduale uit de abdij van Sint-Truiden en de aflaatbrief van de abdij van Herkenrode uit 1363.

In een nieuwe rondleiding op Flandrica.be word je meegenomen lang verschillende aspecten van schoonheid.

Wat is Flandrica.be?

Flandrica.be is een portaalsite voor integraal gedigitaliseerd materiaal uit Vlaamse erfgoedbibliotheken. Het corpus bestaat uit "Flandrica", publicaties geproduceerd in Vlaanderen of handelend over Vlaanderen, en unica uit het Vlaams patrimonium zoals handschriften. Flandrica.be wordt regelmatig aangevuld met nieuw gedigitaliseerd materiaal van de zes partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.be, waar de PBL deel van uitmaakt.

Flandrica.be gunt cultuurliefhebbers en onderzoekers in binnen- en buitenland een blik op de rijkdom van de collecties in Vlaanderen. Iedereen krijgt er vrije toegang tot gedigitaliseerd bibliotheekerfgoed. Om de aanwezigheid en zichtbaarheid van Vlaams typografisch erfgoed op het internet nog verder te verhogen, wordt de inhoud van Flandrica.be ook opgenomen in Europeana.

Databank in de Kijker - Oxford Art Online http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-Kijker-Oxford-Art-Online.html dinsdag 28 maart 2017 15:55:20

De maand april staat ook dit jaar weer in het teken van Erfgoeddag, vandaar dat ons oog deze maand afdwaalt naar kunst en cultuur in de digitale bibliotheek. Oxford Art Online is dé online referentiebron voor de beeldende kunst.

In deze databank vind je:

 • de Grove Art Online (bevat onder meer de 34 volumes van de befaamde The Dictionary of Art met een overzicht van de westerse en niet-westerse beeldende kunst)
 • de Oxford Companion to Western Art
 • The Encyclopedia of Aesthetics
 • The Concise Oxford Dictionary of Art Terms
 • Benezit Dictionary of Artists (Benezit biedt toegang tot 170.000 biografieën van kunstenaars uit de gedrukte Engelse editie van 2006, correcties daarop en circa 20.000 nieuwe levensbeschrijvingen).

Ga naar onze digitale bibliotheek - vakdomein Kunst. 

Opgelet! De Oxford Art Online is enkel via de digitale bibliotheek in de bib zelf volledig te raadplegen. Dit kun je gratis als lid van de PBL.

Uitbreiding en herindeling jongerencollectie http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Uitbreiding-en-herindeling-jongerencollectie.html dinsdag 28 maart 2017 16:07:00

Het was je misschien al opgevallen dat er een en ander veranderd is in onze jeugdbib en jongerenhoek. De jongerencollectie in onze bibliotheek breidt uit, je vindt de 12+ documenten nu bij de jongeren terug.

Die jongerenhoek bestaat nu uit twee verschillende doelgroepen: 12+ en 15+. Op deze manier komen alle documenten vanaf de leeftijd van het eerste jaar secundair onderwijs nu samen in de jongerenhoek.

Je herkent de 12+ documenten aan de fuchsia-witte jongerennop, de 15+ aan de fuchsia-blauwe jongerennop.

Moest je hierover nog vragen hebben, spreek dan zeker een van onze medewerkers aan. We helpen je met plezier verder!

Erfgoedplus.be valt in de prijzen http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Erfgoedplus.be-valt-in-de-prijzen.html donderdag 6 april 2017 14:50:08

Erfgoeddatabank Erfgoedplus.be is één van de laureaten van de prestigieuze European Prize for Cultural Heritage van de Europese erfgoedorganisatie Europa Nostra. Die reikt jaarlijks prijzen uit aan organisaties die uitzonderlijke projecten realiseren rond cultureel erfgoed. Dit jaar zijn 39 laureaten geselecteerd uit meer dan 200 projecten uit 18 landen.  Ergoedplus.be is de enige Belgische laureaat. De laureaten krijgen hun prijs tijdens een ceremonie in de Finse stad Turku op 15 mei.

Erfgoedplus.be is een zoekwebsite voor cultureel erfgoed in Limburg en Vlaams-Brabant. De provincies Limburg en Vlaams-Brabant en de stad Leuven werken hiervoor samen met allerlei erfgoedbeherende organisaties, zoals musea, bewaarbibliotheken of heemkundige kringen. Het project wordt door de jury geprezen, omdat het "het niveau van erfgoeddocumentatie in België aanzienlijk heeft bevorderd."

De Provinciale Bibliotheek Limburg is erg blij met dit mooie nieuws, niet in het minst omdat onze volledige prentbriefkaartencollectie ook opgenomen is in deze databank. Bekijk ze op Erfgoedplus.be.

Stem mee voor de publieksprijs en win een reis naar Finland

Op 15 mei 2017 krijgt het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) in het Finse Turku zijn award overhandigd. Wie online meestemt voor de publieksprijs, maakt bovendien kans op een reis voor twee naar Finland en wordt eregast tijdens de award-ceremonie. Stemmen kan tot 3 mei op http://vote.europanostra.org/.

Boeken met een hoek af http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Boeken-met-een-hoek-af.html dinsdag 25 april 2017 14:11:29

Bibliotheken bewaren fascinerende bronnen. Het is een hele uitdaging om al die oude geschriften en historische documenten te behouden voor volgende generaties. Zo kunnen stof, vocht of temperatuurwisselingen het begin vormen van onomkeerbare schade.

Deze fototentoonstelling gaat op ontdekking langsheen diverse ‘kwalen’ waaraan een boek lijden kan. De "zorgtips" helpen voorkomen, steeds beter dan genezen!

 

Databank in de kijker - monKEY http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-kijker-monKEY.html dinsdag 2 mei 2017 11:46:05

Belastingen. In mei worden we eraan herinnerd dat we tegen het begin van de zomervakantie onze jaarlijkse plicht vervuld zouden moeten hebben. Maar hoeveel weten we eigenlijk van onze belastingen af? Wat is er dit jaar veranderd? Waar moeten we rekening mee houden?

Ook als je boekhouder bent kloppen klanten bij jou aan omdat je een expert bent in jouw domein. Advies rond personenbelasting, vennootschapsbelasting, btw, vennootschapsrecht en boekhouding wordt dagelijks gevraagd. Weet je soms het antwoord niet meteen, of heb je geen tijd om de laatste wijzigingen binnen het domein zelf op te volgen?

Dan kun je steeds in de bib terecht voor de databank monKEY.be, samengesteld én voortdurend geactualiseerd door topauteurs en erkende experts in de tax-, accountancy & finance wereld.

Devotie in beeld http://www.limburg.be/Devotie-in-beeld.html vrijdag 5 mei 2017 12:23:14

Tentoonstelling van erfgoedstukken van de Provinciale Bibliotheek Limburg

Van 20 mei tot en met 15 augustus 2017 vindt in Hasselt de “Herdenking 700 jaar Sacrament van Mirakel” plaats, die o.a. begeleid wordt door de tentoonstelling “Mirakel en Monstrans” in het Hasseltse Stadsmus. Bovendien gaan van 5 tot en met 20 augustus 2017 in Hasselt ook de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten door.

De Provinciale Bibliotheek Limburg zet naar aanleiding van beide gebeurtenissen een tentoonstelling op over volksdevotie in Limburg. Deze tentoonstelling maakt zo veel mogelijk gebruik van fraai beeldmateriaal uit de eigen erfgoedcollecties.

Volksdevotie

Tot ver in de twintigste eeuw vormden natuurkrachten, hongersnood, ziekten, oorlogen, branden en armoede een voortdurende bedreiging voor de mens. Hij voelde zich klein en hulpeloos in een wereld die hem angst en ontzag inboezemde. Omdat wetenschap en techniek nog in de kinderschoenen stonden zocht hij vooral toevlucht in godsdienst en kerk.

De kerkelijke leer, de sacramenten en de liturgie boden slechts een gedeeltelijk antwoord omdat die te veel gericht waren op het intellect. De gewone man en vrouw daarentegen wilden hun geloof ook met hun hart en hun handen en voeten beleven. Hun vroomheid vond een uitweg in allerlei gebruiken die we vandaag als volksdevotie bestempelen: de oprichting van kapelletjes en wegkruisen, de verering van relieken en beelden, het bezoek aan heiligdommen, het offeren van ex voto’s als dank voor verkregen gunsten, het verwerven van devotieprentjes, bedevaartvaantjes, medailles, enz. De katholieke kerk bekeek deze spontaan gegroeide praktijken met enige argwaan en nam ze zoveel mogelijk zelf in handen, zuiverde ze uit en leidde ze in vaste banen.

De volksdevotie richtte zich in de eerste plaats tot Maria, de moeder van Jezus Christus. Van haar verwachtten de gelovigen hulp omdat zij meenden dat Maria door haar verdiensten en gebeden steeds door God werd verhoord. Daarnaast richtten de gelovigen zich ook tot de heiligen omdat zij hen beschouwden als vrienden van God in een bemiddelende rol.

Volksdevotie in Limburg

In Limburg richtte de volksdevotie zich nog meer dan elders eerst en vooral tot Onze-Lieve-Vrouw. Zij werd hier al van in de Romeinse tijd bijzonder vereerd. De eerste bisschopskerk stond in Tongeren en was, volgens de traditie, de eerste aan Maria toegewijde kerk ten noorden van de Alpen. Sinds de volle middeleeuwen hebben vooral kloosterorden en congregaties, maar ook parochiepriesters en broederschappen deze verering zo verder verspreid dat Maria in Limburg alomtegenwoordig was, en dat onder veel verschillende eretitels.

Er bestond er ook een bloeiende devotie tot de heiligen. Naast de patroonheilige genoot in vele parochies nog een tweede heilige een bijzondere verering. Vooral de parochiegeestelijken spanden zich in om ‘hun’ heilige bekend te maken.

Na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) ging de volksdevotie ook in Limburg overal sterk achteruit, zij het wat later dan elders. De Mariadevotie heeft nog het best standgehouden, dit in tegenstelling tot de verering van de heiligen die overal sterk is teruggelopen. Her en der zijn er pogingen geweest om deze opnieuw aan te wakkeren, maar dan eerder vanuit heemkundige of toeristische beweegredenen.

Devotieprenten

Devotieprenten kwamen tegemoet aan het verlangen van gewone gelovigen om hun vroomheid op een duidelijk zichtbare wijze te beleven. Het zijn voorstellingen van Christus, Maria of de heiligen of van Bijbelse taferelen, religieuze symbolen of emblemen. Ze zijn geschilderd of gedrukt op papier of perkament. Ze werden gemaakt om eenvoudige mensen de geloofswaarheden bij te brengen en hen tot meer vroomheid en godsdienstig gedrag aan te sporen.

In de loop van de jaren ontstonden vele verschillende vormen van devotieprenten: doopprenten, communieprenten, vormselprenten, doodsprenten of bidprenten, bedevaartprenten, broederschapsprenten, herinneringsprenten, embleemprenten, gebedsprenten enz.

Korte geschiedenis van de devotieprent

De oudste devotieprenten ontstonden tijdens de 14de eeuw in kloosters. Ze waren met de hand geschilderd en kwamen voort uit de miniatuurkunst. Toen in de 15de eeuw de drukkunst ontstond, kenden ze in de vorm van houtsneden en later van kopergravures een snelle verspreiding.

Tijdens de Contrareformatie van de 16de en 17de eeuw gebruikte de Kerk het devotieprentje om de gelovigen de katholieke leerstellingen bij te brengen en Christus, Maria en de heiligen als voorbeeld te stellen voor een correcte katholieke levenswandel. De prentjes werden onder alle lagen van de bevolking verspreid. Antwerpen en vanaf de 18de eeuw Augsburg waren de belangrijkste Europese productiecentra.

In de tweede helft van de 18de en het begin van de 19de eeuw kende het devotieprentje een terugval omwille van de verlichting en de Franse Revolutie. Maar door de heropleving van de Katholieke Kerk en onder impuls van de religieuze congregaties kende het een heropbloei in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. Nieuwe productietechnieken als de lithografie en de staalgravure deden hun intrede. Parijs werd toen het belangrijkste productiecentrum. Het aantal devotieprenten moet in die tijd ontzaglijk groot geweest zijn. Volgens een schatting verspreidde de clerus in België in het jaar 1878 ongeveer vijf miljoen stuks. Dat cijfer omvatte niet eens de talloze prentjes die in de handel verspreid werden, het totaal ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger.

De 20ste eeuw zag de opmars van de fotografische reproductie en de offset, weliswaar met een kwaliteitsvermindering tot gevolg. Na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) raakte het devotieprentje snel in onbruik.

Devotieprenten in Limburg

De meeste Limburgse devotieprenten beelden Onze-Lieve-Vrouw uit. De heiligen komen minder vaak aan bod. De oudste prenten dateren van de 16de eeuw, zijn in opdracht van de benedictijnenabdij van Sint-Truiden vervaardigd en stellen Sint-Trudo voor. De weinige prenten uit de 17de eeuw zijn vooral bedevaartvaantje die bijna allemaal door Antwerpse graveurs gemaakt zijn. Toen zich rond het midden van de 19de eeuw in Hasselt, Sint-Truiden en Tongeren drukkers vestigden wendden de parochiepriesters zich tot hen om afbeeldingen te laten drukken. Voor de werkelijk kwaliteitsvolle prenten deden ze een beroep op lithografen uit Brussel, Luik of Gent. Eind 19de eeuw gaven de parochiepriesters deze duurdere opdrachten aan uitgeverijen die zich in devotieprenten specialiseerden en gevestigd waren in Brugge, Deurne, Luik of Mönchengladbach. Vanaf ongeveer 1880 vestigden zich ook in de grotere dorpen op het Limburgse platteland drukkers, die dankzij nieuwe druktechnieken goedkopere prenten konden maken. Vanaf de 20ste eeuw plaatsten de parochiepriesters hun bestellingen bij hen. Maar de kwaliteit van deze producten evenaarde nooit meer deze van de gespecialiseerde uitgeverijen van het einde van de 19de eeuw.

Tentoonstelling

De tentoonstelling maakt gebruik van devotieprenten uit de Collectie Limburgensia van de Provinciale Bibliotheek Limburg. We beperken ons tot de afbeeldingen gemaakt met zuiver grafische technieken omdat die het mooiste zijn. Ze dateren van de 17de eeuw tot het begin van de 20ste eeuw. De devotieprenten zijn gegroepeerd per bedevaartsoord. Hierbij laten we de belangrijkste bedevaartsoorden in de provincie aan bod komen.

Om de prenten te beschermen tegen een te langdurige belichting en om ze een betere zichtbaarheid te geven, tonen we niet de originelen, maar wel reproducties op een groter formaat. De werkelijke afmetingen van de vaak kleine prentjes staan bij de reproducties aangegeven.

Behalve de prenten tonen we voor elke bedevaartplaats ook een keuze van boeken of brochures die uitgegeven zijn om de devotie te bevorderen. Deze tonen we wel in originele vorm omdat ze beter bestand zijn tegen het licht.

Luistervinken met Jan Vaes: De graven van het Land van Loon http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Luistervinken-met-Jan-Vaes-De-graven-van-het-Land-van-Loon.html vrijdag 5 mei 2017 13:58:28

Jan Vaes is doctor in de oudheidkunde en kunstgeschiedenis. Zijn boek ”De graven van Loon. Loons, Luiks, Limburgs” wordt nu al hét standaardwerk van de Limburgse geschiedenis genoemd. Dr. Vaes zal een geschiedkundige lezing geven over Het Land van Loon, met een uitstap naar het thema devotie en naar de Aflaatbrief van de Abdij van Herkenrode.

In zijn meeslepende vertelstijl weet Jan Vaes elke lezer te boeien. De lezing wordt gekruid met talrijke bronnen en vermakelijke anekdotes.

Pop-up expo "Dokter Willems" http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Pop-up-expo-Dokter-Willems.html vrijdag 5 mei 2017 14:11:07

Dokter Louis Willems (1822-1907) wordt beschouwd als één van de pioniers van de bacteriologie en de immunologie. Hij ontdekte de preventieve inenting tegen de veepest en bestreed mee deze ziekte toen die in 1866 en 1867 in de stallen van de Hasseltse jeneverstokers woedde.

Toch dankten de jeneverstokers voor de overwinning op de veepest in de eerste plaats Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse. Zij schonken haar kind uit dank een gouden kroon bij de Kroningsfeesten in 1867.

In onze pop-up tentoonstelling leer je meer over deze bijzondere Hasselaar.

Zomerse triptiek - Devotie in Limburg http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Zomerse-triptiek-Devotie-in-Limburg.html vrijdag 5 mei 2017 15:16:28

Hasselt staat in de zomer van 2017 in het teken van de Virga Jessefeesten en de herdenking "700 jaar Heilig Sacrament van Mirakel". De PBL speelt hier deze zomer op in met deze activiteiten.

Tentoonstelling "Devotie in beeld" 20 mei tot 16 september

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In deze tentoonstelling presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Pop-up expo "Dokter Willems" tijdens de maand augustus

Dokter Louis Willems (1822-1907) wordt beschouwd als één van de pioniers van de bacteriologie en de immunologie. Wat hij te maken heeft met de Virga Jesse ontdek je in de pop-up tentoonstelling.

Lezing door Jan Vaes "De graven van het Land van Loon" zaterdag 9 september

Dr. Jan Vaes zal, in zijn kenmerkende en meeslepende vertelstijl, een geschiedkundige lezing geven over Het Land van Loon en met een uitstap naar het thema devotie en naar de aflaatbrief van de Abdij van Herkenrode.

Reserveer je plekje voor de lezing.

De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Nieuwe DBNL-nieuwsbrief http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuwe-DBNL-nieuwsbrief.html dinsdag 9 mei 2017 14:37:51

Deze week is de nieuwe maandelijkse nieuwsbrief van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren verschenen. Die moet de rijkdom van de DBNL-collectie onder de aandacht brengen en de bekendheid van de DBNL in Vlaanderen en Nederland nog vergroten.

Behalve het ontwerp is ook de inhoud van de nieuwsbrief vernieuwd: die is vanaf nu informatiever en actueler. Naast de bekende aankondiging van nieuw toegevoegde teksten besteden ze ook aandacht aan bijzondere titels uit de collectie.

Met jaarlijks vier miljoen raadplegingen is de DBNL uitgegroeid tot een bijzonder populaire dienst met literaire bronnen, secundaire literatuur en aanvullende informatie zoals biografieën en naslagwerken. De initiatiefnemers achter de DBNL (de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek) onderstrepen met de vernieuwde nieuwsbrief het belang van het project.

Het doel is om zoveel mogelijk literatuur- en taalwetenschappers, historici, studenten en docenten en liefhebbers van de Nederlandse taal en cultuur, uit Nederland, Vlaanderen en daarbuiten deze collectie te laten ontdekken. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Over DBNL

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied en komt tot stand door een samenwerking tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. De website wordt jaarlijks zo’n vier miljoen keer geraadpleegd.

Nieuwe tentoonstelling in de bib! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuwe-tentoonstelling-in-de-bib!.html vrijdag 19 mei 2017 15:41:00

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In de tentoonstelling "Devotie in beeld" presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

IN FOCUS Nationale Special Olympics http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Nationale-Special-Olympics.html dinsdag 23 mei 2017 14:16:49

De provincie Limburg mag voor de derde keer de Special Olympics ontvangen. Dit jaar is Lommel de gaststad van de 35ste nationale spelen. Tijdens het Hemelvaartweekend van woensdag 24 mei tot zaterdag 27 mei zullen 3.400 atleten met een verstandelijke beperking sportief tegen, maar vooral met elkaar sporten.

Ook Provinciaal Domein Dommelhof staat tijdens dit weekend volledig in het teken van Special Olympics. Twee van de grootste sporttakken vinden plaats in Dommelhof: atletiek en basketbal. Meer dan 3.000 atleten en coaches uit 300 clubs uit Vlaanderen en Wallonië zakken samen met de supporters af naar Noord-Limburg. Ga zeker langs in Dommelhof in Neerpelt om de atleten aan te moedigen en te genieten van de gezellige sfeer!

Ondertussen schenken we de onze aandacht aan de Special Olympics op onze IN FOCUS stand op het bibliotheekplein.

Installatie We are wanderful in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Installatie-We-are-wanderful-in-de-PBL.html dinsdag 23 mei 2017 16:16:37

Martin Margiela, Raf Simons, Studio Job, Michaël Verheyden, Marina Yee, Bram Boo, Piet Stockmans. Stuk voor stuk namen met internationale renommee. Allemaal hebben ze hun roots in Limburg.

Cultuurplatform Design bundelde voor het eerst al deze designers in het boek "We are wanderful", een vuistdik naslagwerk over 25 jaar Limburgs design, én een opgemerkte installatie.

Deze installatie is van de hand van ontwerper Pablo Hannon en staat nog tot 16 september te blinken op het bibliotheekplein.

PBL is er weer voor de blokkers http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/PBL-is-er-weer-voor-de-blokkers.html dinsdag 23 mei 2017 16:50:25

Vanaf maandag 29 mei staat de bib weer helemaal in het teken van de blokkende studenten en scholieren. Er zullen voldoende werkplekken en stille ruimtes zijn en het aantal activiteiten in de bib wordt teruggeschroefd.

Uiteraard verwachten we dat iedereen zorg draagt voor een rustige sfeer in onze bibliotheek. Gebruik de vestiairekastjes om je spullen in op te bergen en hou zeker ook onze openingsuren in het oog!

Veel succes met de examens!

IN FOCUS Groetjes uit Limburg http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Groetjes-uit-Limburg.html dinsdag 6 juni 2017 14:32:04

Prachtig lenteweer dat naadloos overgaat in de zomermaanden, dat vraagt om uitstapjes in eigen regio. Deze In Focus ligt daarom op wandelen en fietsen in eigen stad en provincie. Kom je zeker laten inspireren!

Je vindt deze selectie op het bibliotheekplein op de gelijkvloerse verdieping.

Gratis buitenlandse kranten http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Gratis-buitenlandse-kranten.html dinsdag 6 juni 2017 15:08:19

Het leesaanbod in het leescafé is uitgebreid: naast de selectie van kranten en tijdschriften bieden we je nu ook gratis buitenlandse kranten en tijdschriften aan via PressReader. Op de nieuwe aanraaktafel kun je terecht voor leesvoer van de A van Albanië tot de Z van Zambia. En alles daartussen natuurlijk ook!

Databank in de kijker - SpringerLink http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-kijker-SpringerLink.html dinsdag 6 juni 2017 16:22:54

Een nieuwe maand, een nieuwe databank in de kijker.

Deze keer focussen we op SpringerLink, een databank waarvan de PBL hoofdzakelijk de medische kant gratis aanbiedt.

Via SpringerLink kun je artikels in fulltext raadplegen uit meer dan 60 Nederlandstalige boeken en tijdschriften binnen de vakdomeinen gezondheidszorg, verpleegkunde, psychologie en sociologie.

Gratis beschikbaar aan de digitale bibliotheek op de gelijkvloerse verdieping in de bibliotheek.

Lopen door de bib - voor één keer wel! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Lopen-door-de-bib-voor-een-keer-wel!.html dinsdag 6 juni 2017 16:48:04

Pinkstermaandag was geen dag zoals alle andere - luide muziek en zwetende sporters in de bibliotheek!

De tweede Hasseltse Urban Trail - een loopparcours van 10 kilometer waarbij je ook doorheen gebouwen loopt - had als voorlaatste locatie de PBL op haar plannetje ingevuld. Het leverde ongewone taferelen op in de enkel voor de lopers geopende bibliotheek.

Jong redt oud - nieuw provinciaal erfgoedproject http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Jong-redt-oud-nieuw-provinciaal-erfgoedproject.html donderdag 15 juni 2017 16:03:44

Fijn werk van onze collega's van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed PCCE!

In het project "Jong redt oud" gaat het PCCE samen met de Limburgse gemeentebesturen op zoek naar erfgoedsites waar kinderen en jongeren aan de slag kunnen met “hun” erfgoed. Ze adopteren een Limburgse erfgoedsite of landschap met erfgoedwaarde in hun omgeving. Nu lopen er al vijf pilootprojecten, op donderdag 26 oktober 2017 volgt er een inspiratiedag.

Lees er alles over op de website van het PCCE.

Leen dubbel zo veel documenten - actie tijdens de zomermaanden http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Leen-dubbel-zo-veel-documenten-actie-tijdens-de-zomermaanden.html vrijdag 16 juni 2017 11:33:29

Van 19 juni tot en met 16 september kun je meer documenten gelijktijdig lenen:

 • tot maximum 40 documenten voor jongeren en volwassenen
 • tot maximum 20 documenten voor de jeugd (-12 jaar)

De uitleentermijn blijft drie weken met een mogelijkheid tot twee verlengingen.

Opgelet! Deze actie geldt niet voor documenten uit de Top 10.

Verlengen kan

 • online via mijn bibliotheek
 • telefonisch op 011 29 59 50
 • aan een uitleenpunt in de bib.
Nieuwe top 10 op 1 juli http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuwe-top-10-op-1-juli.html maandag 19 juni 2017 15:07:50

De grote vakantie kondigt zich eerstdaags aan. Je vervelen is geen optie, gelukkig staat onze nieuwe top 10 voor je klaar!

Vanaf zaterdag 1 juli ligt onze selectie van zowel boeken, films als muziek op de gekende standen.

 • top 10 informatief, literatuur, muziek en film voor volwassenen vind je in de inkomhal
 • top 10 jongeren staat ook in de inkomhal
 • top 10 jeugd vind je in de toegang naar de jeugdbibliotheek

We herinneren je er nog even aan dat top 10-documenten niet verlengd kunnen worden.

Gratis rondleiding tentoonstelling Devotie in beeld http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Gratis-rondleiding-tentoonstelling-Devotie-in-beeld.html dinsdag 20 juni 2017 9:52:29

Hasselt staat in de zomer van 2017 in het teken van de Virga Jessefeesten en de herdenking "700 jaar Heilig Sacrament van Mirakel".

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In deze tentoonstelling presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartsoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Nog tot midden september kun je op geselecteerde vrijdagen deelnemen aan een begeleide rondleiding door deze tentoonstelling. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Kijk in onze kalender voor de exacte data!

Reserveer je plekje

Vermeld je lidkaartnummer (als je dat hebt), de datum waarop je wenst deel te nemen en het totaal aantal personen waarmee je komt.

Rondleiding Devotie in beeld http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Rondleiding-Devotie-in-beeld.html dinsdag 20 juni 2017 11:01:51

Hasselt staat in de zomer van 2017 in het teken van de Virga Jessefeesten en de herdenking ‘700 jaar Heilig Sacrament van Mirakel’.

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In deze tentoonstelling presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartsoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Nog tot midden september kun je op geselecteerde vrijdagen én een zaterdag deelnemen aan een begeleide rondleiding door deze tentoonstelling. De rondleiding duurt ongeveer een uur.

Rondleiding Devotie in beeld http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/67562-Rondleiding-Devotie-in-beeld.html dinsdag 20 juni 2017 14:06:30

Hasselt staat in de zomer van 2017 in het teken van de Virga Jessefeesten en de herdenking ‘700 jaar Heilig Sacrament van Mirakel’.

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In deze tentoonstelling presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartsoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Nog tot midden september kun je op geselecteerde vrijdagen én een zaterdag deelnemen aan een begeleide rondleiding door deze tentoonstelling. De rondleiding duurt ongeveer een uur.

Rondleiding Devotie in beeld http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/67567-Rondleiding-Devotie-in-beeld.html dinsdag 20 juni 2017 15:46:20

Hasselt staat in de zomer van 2017 in het teken van de Virga Jessefeesten en de herdenking ‘700 jaar Heilig Sacrament van Mirakel’.

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In deze tentoonstelling presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartsoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Nog tot midden september kun je op geselecteerde vrijdagen én een zaterdag deelnemen aan een begeleide rondleiding door deze tentoonstelling. De rondleiding duurt ongeveer een uur.

Rondleiding Devotie in beeld http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/67568-Rondleiding-Devotie-in-beeld.html dinsdag 20 juni 2017 15:47:35

Hasselt staat in de zomer van 2017 in het teken van de Virga Jessefeesten en de herdenking ‘700 jaar Heilig Sacrament van Mirakel’.

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In deze tentoonstelling presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartsoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Nog tot midden september kun je op geselecteerde vrijdagen én een zaterdag deelnemen aan een begeleide rondleiding door deze tentoonstelling. De rondleiding duurt ongeveer een uur.

Rondleiding Devotie in beeld http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/67569-Rondleiding-Devotie-in-beeld.html dinsdag 20 juni 2017 16:12:32

Hasselt staat in de zomer van 2017 in het teken van de Virga Jessefeesten en de herdenking "700 jaar Heilig Sacrament van Mirakel".

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In deze tentoonstelling presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartsoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Nog tot midden september kun je op geselecteerde vrijdagen én een zaterdag deelnemen aan een begeleide rondleiding door deze tentoonstelling. De rondleiding duurt ongeveer een uur.