Provinciale Bibliotheek Limburg nl-BE http://www.limburg.be/pbl (c) 2017 Smartsite Coderdojo in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Coderdojo-in-de-PBL.html donderdag 4 augustus 2016 15:29:50

Ben je tussen acht en veertien? Hou je van computers, games en zelf (leren) programmeren? Dan is de CoderDojo in onze bibliotheek helemaal iets voor jou!

In deze sessie leren mentors je programmeren aan de hand van Scratch. Ze leggen uit, doen voor, leren aan en stimuleren je fantasie en creativiteit. Bij CoderDojo leer je gratis programmeren, door het vooral zelf te doen. Er is maar één regel: "Above all: be cool!"

CoderDojo Belgium organiseert gratis workshops voor jongens en meisjes. Universiteit Hasselt, Hogeschool PXL en de Provinciale Bibliotheek Limburg slaan de handen in elkaar en organiseren op 25/10 een pop-up dojo in de bibliotheek.

Coderdojo in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Coderdojo-in-de-PBL.html woensdag 10 augustus 2016 13:42:12

Ben je tussen acht en veertien? Hou je van computers, games en zelf (leren) programmeren? Dan is de CoderDojo in onze bibliotheek helemaal iets voor jou!

In deze sessie leren mentors je programmeren met Scratch. Ze leggen uit, doen voor, leren aan en stimuleren je fantasie en creativiteit. Bij CoderDojo leer je gratis programmeren, door het vooral zelf te doen. Er is maar één regel: "Above all: be cool!"

CoderDojo Belgium organiseert gratis workshops voor jongens en meisjes. Universiteit Hasselt, Hogeschool PXL en de Provinciale Bibliotheek Limburg slaan de handen in elkaar en organiseren op 25/10 een pop-up dojo in de bibliotheek.

Het aantal plaatsen is beperkt. Schrijf je dus tijdig in!

Praatcafé mediawijs opvoeden http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/praatcafe-mediaopvoeding.html vrijdag 9 september 2016 17:24:44

Op woensdag 25 oktober organiseert de PBL i.s.m. UCLL en de opvoedingswinkel van Hasselt een praatcafé over het gebruik van digitale media door kinderen. Centrale vraag: hoe laten we onze kinderen zorgeloos opgroeien in dit digitale tijdperk?

We zoomen in op - door u gekozen - vragen en thema’s met ruime tijd voor vraag en antwoord. Na een plenair gedeelte zal er de mogelijkheid zijn om individueel vragen te stellen aan de panelleden.
Davy Nijs (Pedagoog, UCLL) leidt het gesprek in goede banen met ondersteuning van onder andere Evelien Umans (Opvoedingswinkel Hasselt) en Tom Vandries (Pedagoog, UCLL).
 
De PBL organiseert deze activiteit i.s.m. UCLL en de opvoedingswinkel van Hasselt in het kader van de Digitale Week.

Leerkracht (in opleiding)? Vraag je OLE-kaart aan! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Leerkracht-(in-opleiding)-Vraag-je-OLE-kaart-aan!.html dinsdag 13 september 2016 17:19:02

Ben jij leerkracht of leerkracht in opleiding?

Vraag dan zo snel mogelijk je OLE-kaart aan om het hele schooljaar te kunnen genieten van je voordelen.

Kijk ook zeker eens of we nog iets voor jou kunnen betekenen. Voor elke doelgroep hebben we ongetwijfeld iets in de aanbieding!

Databank in de kijker - monKEY http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-kijker-monKEY.html dinsdag 2 mei 2017 11:46:05

Belastingen. In mei worden we eraan herinnerd dat we tegen het begin van de zomervakantie onze jaarlijkse plicht vervuld zouden moeten hebben. Maar hoeveel weten we eigenlijk van onze belastingen af? Wat is er dit jaar veranderd? Waar moeten we rekening mee houden?

Ook als je boekhouder bent kloppen klanten bij jou aan omdat je een expert bent in jouw domein. Advies rond personenbelasting, vennootschapsbelasting, btw, vennootschapsrecht en boekhouding wordt dagelijks gevraagd. Weet je soms het antwoord niet meteen, of heb je geen tijd om de laatste wijzigingen binnen het domein zelf op te volgen?

Dan kun je steeds in de bib terecht voor de databank monKEY.be, samengesteld én voortdurend geactualiseerd door topauteurs en erkende experts in de tax-, accountancy & finance wereld.

Devotie in beeld http://www.limburg.be/Devotie-in-beeld.html vrijdag 5 mei 2017 12:23:14

Tentoonstelling van erfgoedstukken van de Provinciale Bibliotheek Limburg

Van 20 mei 2017 tot en met 16 september 2017 houdt de Provinciale Bibliotheek Limburg een tentoonstelling over volksdevotie in Limburg en dat aan de hand van devotieprenten uit de eigen erfgoedcollecties. De bibliotheek speelt hiermee in op twee belangrijke evenementen. Van 23 tot en met 25 juli 2017 vindt in Hasselt de "Herdenking 700 jaar Sacrament van Mirakel" plaats, die begeleid wordt door een tentoonstelling in het Stadsmus onder de titel "Mirakel en monstrans". En van 5 tot en met 20 augustus 2017 vinden er de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten plaats.

Devotieprenten

Devotieprenten kwamen tegemoet aan het verlangen van gewone gelovigen om hun vroomheid op een duidelijk zichtbare wijze te beleven. Het zijn voorstellingen van Christus, Maria of de heiligen of van Bijbelse taferelen, religieuze symbolen of emblemen. Ze zijn geschilderd of gedrukt op papier of perkament. Ze zijn gemaakt om eenvoudige mensen de geloofswaarheden bij te brengen en hen tot meer vroomheid en godsdienstig gedrag aan te sporen.

In de loop der tijden ontstonden vele verschillende vormen van devotieprenten: doopprenten, communieprenten, vormselprenten, doodsprenten of bidprenten, bedevaartprenten, broederschapsprenten, herinneringsprenten, embleemprenten, gebedsprenten enz.

Tentoonstelling

De tentoonstelling maakt gebruik van devotieprenten uit de Collectie Limburgensia van de Provinciale Bibliotheek Limburg. We beperken ons tot de afbeeldingen gemaakt met zuiver grafische technieken omdat die het mooiste zijn. Ze dateren van de 17de eeuw tot het begin van de 20ste eeuw. De devotieprenten zijn gegroepeerd per bedevaartsoord. Hierbij laten we de belangrijkste bedevaartsoorden in de provincie aan bod komen.

Om de prenten te beschermen tegen een te langdurige belichting en om ze een betere zichtbaarheid te geven, tonen we niet de originelen, maar wel reproducties op een groter formaat. Behalve de prenten tonen we ook voor elke bedevaartplaats een keuze van boeken of brochures die uitgegeven zijn om de devotie te bevorderen. Deze bevatten vaak ook prenten. Omdat ze beter bestand zijn tegen het licht, tonen we ze wel in originele vorm.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen worden in de verschillende toonkasten behandeld:

 • Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse in Hasselt
 • Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap in Tongeren
 • Onze-Lieve-Vrouw Behoudenis der Kranken in Kortenbos (Sint-Truiden)
 • Onze-Lieve-Vrouw Behoudenis der Kranken in Zutendaal
 • Onze-Lieve-Vrouw aan de Staak in Koersel (Beringen)
 • Onze-Lieve-Vrouw van Rust in Heppeneert (Maaseik)
 • Onze-Lieve-Vrouw Troosteres der Bedrukten in Opitter (Bree)
 • Het Heilig Sacrament van Mirakel van Herkenrode (Hasselt)
 • Limburgse heiligen
 • Sint-Trudo

Film over de Virga Jessefeesten van 1954 in Hasselt

De Culturele Dienst van de Provincie Limburg gaf in 1954 aan Studio Bartok opdracht om een film te maken over de ommegang van de Virga Jessefeesten in Hasselt. Deze negentien minuten durende film is ondertussen gedigitaliseerd en wordt doorlopend geprojecteerd op de eerste verdieping van de bibliotheek.

Geluidsfragmenten over de Virga Jessefeesten van 1954 en 1961 in Hasselt

De Gewestelijke Omroep Limburg – de voorganger van Radio 2 Omroep Limburg – heeft in het verleden vaak uitzendingen gemaakt over de Virga Jessefeesten. Je kunt een selectie van zeven opnamen uit 1954 en 1961 beluisteren via het tabblad ‘Enkel in de PBL’ van de digitale bibliotheek op de gelijkvloerse verdieping van de bibliotheek.

Rondleidingen

Tot midden september kun je op geselecteerde vrijdagen én een zaterdag deelnemen aan een begeleide rondleiding door de tentoonstelling. De rondleiding duurt ongeveer een uur. De data vind je in de kalender.

Luistervinken met Jan Vaes: De graven van het Land van Loon http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Luistervinken-met-Jan-Vaes-De-graven-van-het-Land-van-Loon.html vrijdag 5 mei 2017 13:58:28

Jan Vaes is doctor in de oudheidkunde en kunstgeschiedenis. Zijn boek ”De graven van Loon. Loons, Luiks, Limburgs” wordt nu al hét standaardwerk van de Limburgse geschiedenis genoemd. Dr. Vaes zal een geschiedkundige lezing geven over Het Land van Loon, met een uitstap naar het thema devotie en naar de Aflaatbrief van de Abdij van Herkenrode.

In zijn meeslepende vertelstijl weet Jan Vaes elke lezer te boeien. De lezing wordt gekruid met talrijke bronnen en vermakelijke anekdotes.

Pop-up expo "Dokter Willems" http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Pop-up-expo-Dokter-Willems.html vrijdag 5 mei 2017 14:11:07

Dokter Louis Willems (1822-1907) wordt beschouwd als één van de pioniers van de bacteriologie en de immunologie. Hij ontdekte de preventieve inenting tegen de veepest en bestreed mee deze ziekte toen die in 1867 in de stallen van de Hasseltse jeneverstokers woedde.

Toch dankten de jeneverstokers voor de overwinning op de veepest in de eerste plaats Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse. Zij schonken haar kind uit dank een gouden kroon bij de Kroningsfeesten in 1867.

In onze pop-up tentoonstelling leer je meer over deze bijzondere Hasselaar.

Zomerse triptiek - Devotie in Limburg http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Zomerse-triptiek-Devotie-in-Limburg.html vrijdag 5 mei 2017 15:16:28

Hasselt staat in de zomer van 2017 in het teken van de Virga Jessefeesten en de herdenking "700 jaar Heilig Sacrament van Mirakel". De PBL speelt hier deze zomer op in met deze activiteiten.

Tentoonstelling "Devotie in beeld" 20 mei tot 16 september

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In deze tentoonstelling presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Pop-up expo "Dokter Willems" tijdens de maand augustus

Dokter Louis Willems (1822-1907) wordt beschouwd als één van de pioniers van de bacteriologie en de immunologie. Wat hij te maken heeft met de Virga Jesse ontdek je in de pop-up tentoonstelling.

Lezing door Jan Vaes "De graven van het Land van Loon" zaterdag 9 september

Dr. Jan Vaes zal, in zijn kenmerkende en meeslepende vertelstijl, een geschiedkundige lezing geven over Het Land van Loon en met een uitstap naar het thema devotie en naar de aflaatbrief van de Abdij van Herkenrode.

Reserveer je plekje voor de lezing.

De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Nieuwe DBNL-nieuwsbrief http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuwe-DBNL-nieuwsbrief.html dinsdag 9 mei 2017 14:37:51

Deze week is de nieuwe maandelijkse nieuwsbrief van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren verschenen. Die moet de rijkdom van de DBNL-collectie onder de aandacht brengen en de bekendheid van de DBNL in Vlaanderen en Nederland nog vergroten.

Behalve het ontwerp is ook de inhoud van de nieuwsbrief vernieuwd: die is vanaf nu informatiever en actueler. Naast de bekende aankondiging van nieuw toegevoegde teksten besteden ze ook aandacht aan bijzondere titels uit de collectie.

Met jaarlijks vier miljoen raadplegingen is de DBNL uitgegroeid tot een bijzonder populaire dienst met literaire bronnen, secundaire literatuur en aanvullende informatie zoals biografieën en naslagwerken. De initiatiefnemers achter de DBNL (de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek) onderstrepen met de vernieuwde nieuwsbrief het belang van het project.

Het doel is om zoveel mogelijk literatuur- en taalwetenschappers, historici, studenten en docenten en liefhebbers van de Nederlandse taal en cultuur, uit Nederland, Vlaanderen en daarbuiten deze collectie te laten ontdekken. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Over DBNL

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied en komt tot stand door een samenwerking tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. De website wordt jaarlijks zo’n vier miljoen keer geraadpleegd.

Nieuwe tentoonstelling in de bib! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuwe-tentoonstelling-in-de-bib!.html vrijdag 19 mei 2017 15:41:00

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In de tentoonstelling "Devotie in beeld" presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

IN FOCUS Nationale Special Olympics http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Nationale-Special-Olympics.html dinsdag 23 mei 2017 14:16:49

De provincie Limburg mag voor de derde keer de Special Olympics ontvangen. Dit jaar is Lommel de gaststad van de 35ste nationale spelen. Tijdens het Hemelvaartweekend van woensdag 24 mei tot zaterdag 27 mei zullen 3.400 atleten met een verstandelijke beperking sportief tegen, maar vooral met elkaar sporten.

Ook Provinciaal Domein Dommelhof staat tijdens dit weekend volledig in het teken van Special Olympics. Twee van de grootste sporttakken vinden plaats in Dommelhof: atletiek en basketbal. Meer dan 3.000 atleten en coaches uit 300 clubs uit Vlaanderen en Wallonië zakken samen met de supporters af naar Noord-Limburg. Ga zeker langs in Dommelhof in Neerpelt om de atleten aan te moedigen en te genieten van de gezellige sfeer!

Ondertussen schenken we de onze aandacht aan de Special Olympics op onze IN FOCUS stand op het bibliotheekplein.

Installatie We are wanderful in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Installatie-We-are-wanderful-in-de-PBL.html dinsdag 23 mei 2017 16:16:37

Martin Margiela, Raf Simons, Studio Job, Michaël Verheyden, Marina Yee, Bram Boo, Piet Stockmans. Stuk voor stuk namen met internationale renommee. Allemaal hebben ze hun roots in Limburg.

Cultuurplatform Design bundelde voor het eerst al deze designers in het boek "We are wanderful", een vuistdik naslagwerk over 25 jaar Limburgs design, én een opgemerkte installatie.

Deze installatie is van de hand van ontwerper Pablo Hannon en staat nog tot 16 september te blinken op het bibliotheekplein.

IN FOCUS Groetjes uit Limburg http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Groetjes-uit-Limburg.html dinsdag 6 juni 2017 14:32:04

Prachtig lenteweer dat naadloos overgaat in de zomermaanden, dat vraagt om uitstapjes in eigen regio. Deze In Focus ligt daarom op wandelen en fietsen in eigen stad en provincie. Kom je zeker laten inspireren!

Je vindt deze selectie op het bibliotheekplein op de gelijkvloerse verdieping.

Gratis buitenlandse kranten http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Gratis-buitenlandse-kranten.html dinsdag 6 juni 2017 15:08:19

Het leesaanbod in het leescafé is uitgebreid: naast de selectie van kranten en tijdschriften bieden we je nu ook gratis buitenlandse kranten en tijdschriften aan via PressReader. Op de nieuwe aanraaktafel kun je terecht voor leesvoer van de A van Albanië tot de Z van Zambia. En alles daartussen natuurlijk ook!

Databank in de kijker - SpringerLink http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-kijker-SpringerLink.html dinsdag 6 juni 2017 16:22:54

Een nieuwe maand, een nieuwe databank in de kijker.

Deze keer focussen we op SpringerLink, een databank waarvan de PBL hoofdzakelijk de medische kant gratis aanbiedt.

Via SpringerLink kun je artikels in fulltext raadplegen uit meer dan 60 Nederlandstalige boeken en tijdschriften binnen de vakdomeinen gezondheidszorg, verpleegkunde, psychologie en sociologie.

Gratis beschikbaar aan de digitale bibliotheek op de gelijkvloerse verdieping in de bibliotheek.

Lopen door de bib - voor één keer wel! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Lopen-door-de-bib-voor-een-keer-wel!.html dinsdag 6 juni 2017 16:48:04

Pinkstermaandag was geen dag zoals alle andere - luide muziek en zwetende sporters in de bibliotheek!

De tweede Hasseltse Urban Trail - een loopparcours van 10 kilometer waarbij je ook doorheen gebouwen loopt - had als voorlaatste locatie de PBL op haar plannetje ingevuld. Het leverde ongewone taferelen op in de enkel voor de lopers geopende bibliotheek.

Jong redt oud - nieuw provinciaal erfgoedproject http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Jong-redt-oud-nieuw-provinciaal-erfgoedproject.html donderdag 15 juni 2017 16:03:44

Fijn werk van onze collega's van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed PCCE!

In het project "Jong redt oud" gaat het PCCE samen met de Limburgse gemeentebesturen op zoek naar erfgoedsites waar kinderen en jongeren aan de slag kunnen met “hun” erfgoed. Ze adopteren een Limburgse erfgoedsite of landschap met erfgoedwaarde in hun omgeving. Nu lopen er al vijf pilootprojecten, op donderdag 26 oktober 2017 volgt er een inspiratiedag.

Lees er alles over op de website van het PCCE.

Nieuwe top 10 op 1 juli http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuwe-top-10-op-1-juli.html maandag 19 juni 2017 15:07:50

De grote vakantie kondigt zich eerstdaags aan. Je vervelen is geen optie, gelukkig staat onze nieuwe top 10 voor je klaar!

Vanaf zaterdag 1 juli ligt onze selectie van zowel boeken, films als muziek op de gekende standen.

 • top 10 informatief, literatuur, muziek en film voor volwassenen vind je in de inkomhal
 • top 10 jongeren staat ook in de inkomhal
 • top 10 jeugd vind je in de toegang naar de jeugdbibliotheek

We herinneren je er nog even aan dat top 10-documenten niet verlengd kunnen worden.

IN FOCUS Reisverhalen http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Reisverhalen.html vrijdag 30 juni 2017 11:32:10

Jawel.

De Grote Vakantie breekt eindelijk aan. Zowel voor de reislustigen als de dromers onder ons ligt er een nieuwe selectie klaar op onze IN FOCUS stand.

Reisverhalen allerhande, ter inspiratie!

Databank in de Kijker - LiteRom http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-Kijker-LiteRom.html vrijdag 30 juni 2017 14:42:42

De LiteRom is een databank over Nederlandse en Nederlandstalige literatuur waarin de volledige tekst van ruim 60.000 boekrecensies vanaf 1900 zijn opgenomen. Deze recensies zijn eerder verschenen in Nederlandse en Vlaamse dag- en weekbladen.

Ben je een literatuurliefhebber en geïnteresseerd in achtergrondinformatie over een bepaald boek, dan is de LiteRom zeker dé plek om je zoektocht te beginnen.

Maandelijks plaatsen we een databank uit onze digitale bibliotheek in de kijker. De PBL deelt haar abonnement op deze databanken met al haar leden. Je kunt ze enkel raadplegen in onze bibliotheek.

Villa Verbeelding, de nieuwe naam van het Literair Museum http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Villa-Verbeelding,-de-nieuwe-naam-van-het-Literair-Museum.html vrijdag 30 juni 2017 16:31:26

Op 21 juni 2017 bestaat het Literair Museum 20 jaar. Dat wordt gevierd met een nieuwe naam: het Literair Museum wordt... Villa Verbeelding. Een wereld vol woord en beeld.

Villa Verbeelding wil dé plek in Vlaanderen zijn waar jong en oud terecht kan voor tentoonstellingen, activiteiten en informatie rond (jeugd)literatuur en illustratie. Niet alleen kinderen, maar ook geïnteresseerde volwassenen (professionals en andere) uit heel Vlaanderen en Nederland moeten er hun gading vinden.

Lees meer of breng een bezoek!

 

Fundels op vakantie http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Fundels-op-vakantie.html maandag 3 juli 2017 12:00:27

Fundels?

Fundels zijn digitale prenten- en AVI-boeken met filmpjes, spelletjes, leesondersteuning en oefeningen voor kinderen van 3 tot 10 jaar.

Je kunt als bibliotheeklid gratis 7 prentenboeken lenen, 4 weken lang. Zo hebben je kinderen altijd iets om mee te spelen op vakantie of onderweg (ook offline). En ondertussen leren ze heel wat bij!

Hoe werkt het?

Download de Fundels-app (in app store of google play) en probeer het demo-boekje. In de app kan je 7 gratis Fundels per bibliotheeklidmaatschap lenen indien je je aanmeldt met je Mijn Bibliotheek profiel.

IN FOCUS Jane Austen http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Jane-Austen.html vrijdag 14 juli 2017 15:54:40

Het hart van elke romanticus maakt een sprongetje bij het lezen van de naam Jane Austen. Haar personages spreken tot de verbeelding, met grote dank aan de talloze verfilmingen die er van haar boeken zijn gemaakt. De Engelse romanschrijfster leidde zelf een erg teruggetrokken leven, terwijl haar personages vaak opbotsen tegen de geldende normen van hun tijd. Van 1811 tot 1816 bereikte ze succes als schrijfster met de romans "Sense and Sensibility" (1811), "Pride and Prejudice" (1813), "Mansfield Park" (1814) en "Emma" (1816). Ze schreef nog twee romans, "Northanger Abbey" en "Persuasion"; deze werden postuum gepubliceerd in 1818. Eén roman bleef onvoltooid omdat ze stierf voordat ze deze kon afronden; deze laatste kreeg uiteindelijk de titel "Sanditon".

Op 17 juli 2017 is het tweehonderd jaar geleden dat Jane Austen stierf aan een slepende ziekte. Haar boeken zijn steeds in print gebleven, ook al was dat tijdens haar leven anoniem en heeft ze er zelf weinig plezier van gehad. Het staat ondertussen buiten kijf dat Jane Austen als een "groot Engels schrijver" mag beschouwd worden.

Nu IN FOCUS op het bibliotheekplein.

Wie is ... dokter Willems? http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Wie-is-dokter-Willems.html dinsdag 1 augustus 2017 15:10:29

Dokter Willems. Er is een Hasseltse straat naar hem vernoemd. Er staat een standbeeld van hem op de Witte Nonnenstraat.

Maar wie is dokter Willems?

Dokter Louis Willems (1822-1907) wordt beschouwd als één van de pioniers van de bacteriologie en de immunologie. Hij heeft ook iets te maken met de Virga Jesse.

Wat juist? Dat ontdek je in onze pop-uptentoonstelling op de gelijkvloerse verdieping, afdeling Informatie.

Neem zeker ook een kijkje in de erfgoedinstallatie "GOUD. Hoe geloof en wetenschap de jenever gered hebben", aan het Jenevermuseum in de Witte Nonnenstraat.

Databank in de kijker - Chemische feitelijkheden http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-kijker-Chemische-feitelijkheden.html dinsdag 1 augustus 2017 16:15:15

De databank "Chemische feitelijkheden" over actuele onderwerpen uit de chemie en life sciences voorziet al ruim dertig jaar onderwijsinstellingen, bedrijven, bibliotheken en andere geïnteresseerden van inhoudelijke achtergrond informatie. Iedere editie behandelt de nieuwste inzichten over een actueel thema rond moleculen, mensen, materialen en milieu.

Zeker en vast interessanter dan de titel doet vermoeden! Deze databank maakt deel uit van onze digitale bibliotheek en kan enkel in de bib zelf geraadpleegd worden.

Met je klas naar de bib http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Met-je-klas-naar-de-bib.html dinsdag 29 augustus 2017 16:39:27

Na een laatste rondje zomeren knalt het nieuwe schooljaar weer uit de startblokken! Voor leerkrachten die graag leerrijk én leuk buiten de school op stap willen gaan, hebben we een gevarieerd educatief aanbod klaar staan. We introduceren kinderen en jongeren op een interactieve en mediawijze manier in het gebruik van onze bib, werken aan leesbevordering én informatievaardigheden.

 

Leen eens een stripkoffer voor je klas, laat je leerlingen de bib ontdekken in onze interactieve BIBTOUR met iPads of daag je leerlingen uit om de dader te ontmaskeren in het detectivespel BIBOB.
Helemaal nieuw is het educatieve pakket bij de tentoonstelling “Conn3ct – Impact van drukpers en sociale media” dat je vanaf 14 oktober gratis kunt ontdekken.

 

Bekijk het volledige aanbod.

CONN3CT http://www.limburg.be/conn3ct.html woensdag 30 augustus 2017 12:15:16

Van Erasmus tot Trump

Gedrukte boeken uit de zestiende eeuw hadden een enorme impact op mens en maatschappij, net zoals Twitter, Facebook, Instagram en andere sociale media vandaag.
Sociale media zijn overal en overspoelen ons met updates, snaps en tweets. Vijf eeuwen geleden schreven Maarten Luther en zijn tegenstanders korte pamfletten die in één dag werden geproduceerd. Ze lieten de persen draaien, ontketenden revoluties en verdeelden de wereld in voor en tegen.

Historisch drukwerk en multimediale consoles

In de interactieve expo Conn3ct tonen multimediale consoles en boeken uit de vroege zestiende eeuw het verband tussen de impact van de sociale media nu en de kracht van de drukpers toen. Ontdek hoe beide media uitgroeien tot massamedia met ongekende mogelijkheden. Leer tweets, boeken en pamfletten kennen als instrumenten van ideeënverspreiding of polemiek.
Ga op verkenning in Conn3ct, activeer de consoles en deel je mening en voorkeuren met andere bezoekers. Bepaal zelf hoe ver je daarin wil gaan!

Klasbezoek

Tijdens een klasbezoek gaan leerlingen via een inhoudelijk vragenparcours op zoek naar een wachtwoord. Ze kraken de code en laten zich verrassen door wat er achter deze code verborgen zit. Zo beleven ze de expo op een unieke manier en vormen ze zich al doende een goed beeld van de impact van beide media. Mediawijsheid in het kwadraat!
Vraag een klasbezoek aan

Conn3ct in de klas

Leerkrachten kunnen aan de slag met verschillende kant-en-klare educatieve pakketten op www.conn3ct.media/educatie (beschikbaar vanaf 6.10.17). Elk pakket bestaat uit een volledig uitgewerkt lesscenario, een digitaal bordboek, bronmaterialen en extra materialen die tijdens de les kunnen worden ingezet.

Bezoek Conn3ct gratis tijdens de openingsuren van de bibliotheek

Beleef de tentoonstelling op eigen houtje. Activeer met je Conn3ct-kaartje de multimediale consoles en deel je mening en voorkeuren met andere bezoekers. Dit kaartje haal je af aan het onthaal of het informatiepunt bij de tentoonstelling. Onze enthousiaste bibliotheekmedewerkers staan steeds klaar om je te helpen.
Contacteer ons tijdig als je de expo in groep wil beleven.
011 29 59 00 - pbllezingen@limburg.be

Geleid bezoek

Wil je je verder verdiepen in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als de sociale media van nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor één van onze rondleidingen.

Vrijdag om 17 uur op
20 oktober, 10 & 24 november, 1 december 2017
12 & 26 januari, 9 & 23 februari, 9 & 23 maart, 20 april 2018

Reserveren via 011 29 59 50 - pbllezingen@limburg.be - aan het onthaal in de bib. Vermeld je naam, je lidkaartnummer (als je dat hebt), de datum waarop je wenst deel te nemen en het aantal deelnemers. Verzamelen aan het onthaal in de bib. De rondleidingen starten stipt en duren ongeveer een uur.

Provinciale Bibliotheek Limburg en Stedelijke Bibliotheek Hasselt stellen vernieuwde werking als Bibliotheek Hasselt Limburg voor http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Provinciale-Bibliotheek-Limburg-en-Stedelijke-Bibliotheek-Hasselt-stellen-vernieuwde-werking-als-Bibliotheek-Hasselt-Limburg-voor.html maandag 4 september 2017 15:45:25

"Samen beter!" Met deze enthousiaste baseline gaat de Bibliotheek Hasselt Limburg er helemaal voor. Deze nieuwe bibliotheekwerking – een samensmelting van de Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL) en de Stedelijke Bibliotheek Hasselt (SBH) – wordt vanaf 1 januari 2018 volledig gedragen door stad Hasselt.

Wat vooraf ging ...

In 2014 kondigde de Vlaamse regering aan dat de provincies niet langer persoonsgebonden taken op zich mochten nemen. Dit heeft als gevolg dat onder andere de provinciale culturele instellingen zoals de PBL, het Gallo-Romeins Museum en Z33 een nieuwe eigenaar krijgen. De PBL wordt toegewezen aan de stad Hasselt.

Meerwaarde voor Hasselt én Limburg

De stad Hasselt laat de SBH en de PBL samensmelten tot één sterke werking met zowel een lokale, regionale als Vlaamse impact. Onder het motto "Samen beter!" creëren ze een meerwaarde voor Hasselt en voor heel Limburg.

Bibliotheek Hasselt Limburg zal het opdoen van kennis, reflectie en (culturele) ontplooiing stimuleren door het best mogelijke bibliotheekaanbod én de bijhorende dienstverlening in Hasselt en Limburg aan te bieden.

Meer info vind je in het persbericht. 

IN FOCUS De Limburgse Cultuurprijs http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-De-Limburgse-Cultuurprijs.html vrijdag 8 september 2017 10:57:35

Stemmen maar ... De provincie Limburg reikt dit jaar de Limburgse Cultuurprijs uit aan één organisatie en aan één persoon. Ontdek de zes genomineerden in elke categorie en stem op jouw favoriet!

IN FOCUS stellen we jou het Limburgse cultuurlandschap voor - kwestie van je wat te verdiepen voordat je je weldoordachte stem uitbrengt!

Limburgse Cultuurprijs

De winnaar in elke categorie ontvangt een geldprijs van 5 000 euro. Op basis van de ingediende kandidaturen stelde de vakjury twee shortlists samen: 6 namen in de categorie "personen" en 6 in de categorie "organisaties".

Nog tot 21 september 2017 kan iedereen zijn stem uitbrengen op www.limburgsecultuurprijs.be. Elke deelnemer kan in elke categorie 1 keer stemmen. Op 21 september 2017, om middernacht, wordt de online stemming afgesloten.

Opbouw tentoonstelling Conn3ct http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Opbouw-tentoonstelling-Conn3ct.html dinsdag 12 september 2017 18:30:52

Vanaf nu donderdag 14 september wordt de interactieve tentoonstelling Conn3ct geleidelijk aan opgebouwd in de afdeling Informatie van onze bibliotheek. De werken worden - waar het kan - buiten de openingsuren ingepland. Dat lukt niet voor alles, waardoor er toch nog van wat overlast sprake zal zijn. We zijn er zeker van dat ook jullie het resultaat zeker de moeite waard zullen vinden!

Dienstmededeling - telefonische bereikbaarheid http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Dienstmededeling-telefonische-bereikbaarheid.html dinsdag 19 september 2017 16:00:30

Indien je onze bibliotheek probeert te bereiken via een gsm, dan kan het zijn dat je een vreemde boodschap te horen krijgt. Geen paniek, na enkele seconden krijg je de correcte boodschap te horen en kun je via het keuzemenu verder geholpen worden.

Indien mogelijk kun je ons dus best met een vast toestel proberen te bereiken. We hopen dit euvel snel opgelost te krijgen!

onze contactgegevens

IN FOCUS Samen veerkrachtig http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Samen-veerkrachtig.html maandag 25 september 2017 16:25:43

Werelddag geestelijke gezondheid op 10 oktober 2017: 10 dagen acties rond het thema Samen Veerkrachtig.

De Werelddag Geestelijke Gezondheid nodigt iedereen uit om stil te staan bij zijn of haar geestelijke gezondheid en die van anderen. Omdat er nog altijd te veel over gezwegen wordt en spreken net een deel van de oplossing kan zijn...

Samengevat komt het erop neer dat er tussen 1 en 10 oktober in heel Vlaanderen honderden evenementen zijn die het thema mentale gezondheid bespreekbaar helpen maken. Die acties worden mee op touw gezet door verschillende partners.

IN FOCUS op het bibliotheekplein vind je nu een selectie van documenten uit onze bibliotheek in het kader van geestelijke gezondheid.

Digitale week in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/69519-Digitale-week-in-de-PBL.html dinsdag 26 september 2017 16:22:53

Van 20 oktober tot en met 5 november 2017 loopt de twaalfde editie van de Digitale Week.

Tijdens deze extra lange editie organiseren honderden lokale organisaties in heel Vlaanderen en Brussel 1.000 activiteiten waarbij het gebruik van multimedia centraal staat.

Ook in onze bibliotheek kun je op 25 oktober deelnemen aan enkele gratis mediawijze activiteiten:

 • CoderDojo 13.30 - 16 uur
  Heb je kinderen tussen acht en veertien? Houden ze van computers, games en programmeren? Dan is de CoderDojo in onze bib helemaal iets voor hen! Bij CoderDojo leren kinderen gratis programmeren, door het vooral zelf te doen. (organisatie i.s.m. Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL)
 • Praatcafé Mediawijs opvoeden 17 - 19 uur
  Digitale media hebben een steeds groter wordende invloed op ons leven én op dat van onze kinderen. Hoe laten we hen zorgeloos opgroeien in dit digitale tijdperk? Tijdens dit praatcafé over mediaopvoeding komen actuele thema's en vragen aan bod. (organisatie i.s.m. UCLL en opvoedingswinkel Hasselt)

Vergeet je zeker niet tijdig in te schrijven!

De Digitale Week is een jaarlijkse campagne om mensen digitale vaardigheden bij te brengen, ze mediawijs te maken en volop te laten genieten van de mogelijkheden van digitale cultuur.

Rondleiding Conn3ct http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Rondleiding-Conn3ct.html maandag 2 oktober 2017 16:24:11

Heb je Conn3ct bezocht en zoek je verdere verdieping in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als sociale media nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor deze rondleiding. 

Rondleiding Conn3ct http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/69777-Rondleiding-Conn3ct.html maandag 2 oktober 2017 16:25:06

Heb je Conn3ct bezocht en zoek je verdere verdieping in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als sociale media nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor deze rondleiding. 

Rondleiding Conn3ct http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/69778-Rondleiding-Conn3ct.html maandag 2 oktober 2017 16:29:50

Heb je Conn3ct bezocht en zoek je verdere verdieping in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als sociale media nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor deze rondleiding. 

Rondleiding Conn3ct http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/69779-Rondleiding-Conn3ct.html maandag 2 oktober 2017 16:31:55

Heb je Conn3ct bezocht en zoek je verdere verdieping in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als sociale media nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor deze rondleiding. 

Rondleiding Conn3ct http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/69780-Rondleiding-Conn3ct.html maandag 2 oktober 2017 16:33:22

Heb je Conn3ct bezocht en zoek je verdere verdieping in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als sociale media nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor deze rondleiding. 

Rondleiding Conn3ct http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/69781-Rondleiding-Conn3ct.html maandag 2 oktober 2017 16:38:09

Heb je Conn3ct bezocht en zoek je verdere verdieping in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als sociale media nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor deze rondleiding. 

Rondleiding Conn3ct http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/69783-Rondleiding-Conn3ct.html maandag 2 oktober 2017 16:42:10

Heb je Conn3ct bezocht en zoek je verdere verdieping in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als sociale media nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor deze rondleiding. 

Rondleiding Conn3ct http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/69784-Rondleiding-Conn3ct.html maandag 2 oktober 2017 16:43:49

Heb je Conn3ct bezocht en zoek je verdere verdieping in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als sociale media nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor deze rondleiding. 

Rondleiding Conn3ct http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/69785-Rondleiding-Conn3ct.html maandag 2 oktober 2017 16:44:52

Heb je Conn3ct bezocht en zoek je verdere verdieping in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als sociale media nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor deze rondleiding. 

Rondleiding Conn3ct http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/69787-Rondleiding-Conn3ct.html maandag 2 oktober 2017 16:49:04

Heb je Conn3ct bezocht en zoek je verdere verdieping in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als sociale media nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor deze rondleiding. 

Rondleiding Conn3ct http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/69789-Rondleiding-Conn3ct.html maandag 2 oktober 2017 16:52:37

Heb je Conn3ct bezocht en zoek je verdere verdieping in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als sociale media nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor deze rondleiding. 

Conn3ct bezoeken http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Conn3ct-bezoeken.html zaterdag 7 oktober 2017 14:29:00

In de gratis interactieve tentoonstelling Conn3ct tonen multimediale consoles en boeken uit de vroege zestiende eeuw het verband tussen de impact van de sociale media nu en de kracht van de drukpers toen. Ontdek hoe beide media uitgroeien tot massamedia met ongekende mogelijkheden.

 • Haal je Conn3ct-kaartje op aan het onthaal of aan het infopunt Informatie en beleef de tentoonstelling op eigen houtje.
 • Wil je je verder verdiepen in de betekenis van de boekdrukkunst en de vergelijkbare impact van de sociale media vandaag? Reserveer je plekje en neem deel aan een rondleiding.

Ben je leerkracht en kom je graag met je klas? Reserveer hier dan het educatieve pakket.

Woordkunst met jenever http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Woordkunst-met-jenever.html zaterdag 7 oktober 2017 15:43:06

Elk derde weekend van oktober viert Hasselt zijn rijke jenevertraditie met een uitbundig stadsfeest, de Jeneverfeesten. Twee dagen lang staat de stad op zijn kop met muziek, theater en dans, installaties, markten, tentoonstellingen en optochten, een kelnerloop en een fontein die jenever spuit.

Zaterdagnamiddag mag woordkunstenaar Jee Kast onder de luifel van onze bibliotheek zijn ding komen doen. In dit geval wordt jullie hulp erg gewaardeerd!

Jee Kast solo/#NualzereVingers

Er is een tafeltje, een typemachine en een woordkunstenaar. Je kunt aanschuiven en een onderwerp opgeven. Jee Kast maakt er ter plekke een gedicht, een kinderversje of een stuk proza over. Hij tikt op maat!

Bereikbaarheid

De Jeneverfeesten zijn een druk bezocht stadsfeest, de rit naar de stad (en naar onze bib) verloopt waarschijnlijk moeizamer dan anders. Hou zeker rekening met deze tips.

Theater op de Markt in Dommelhof http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Theater-op-de-Markt-in-Dommelhof.html zaterdag 7 oktober 2017 15:58:27

De tiende editie van het herfstfestival van Theater op de Markt nadert met rasse schreden. Van 27 tot en met 30 oktober 2017 verandert Dommelhof Neerpelt in één groot circusdorp!

Het programma en de tickets staan op de website. Op de facebookpagina vind je de laatste nieuwtjes en werp je een blik achter de schermen.

IN FOCUS Festival Retour http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Festival-Retour.html maandag 9 oktober 2017 11:16:55

Zie jij de schoonheid in spullen waar eerder al iemand anders van hield? Zou je graag wat minder afval produceren? Hou je van experimenteren, opwaarderen of repareren?

Dan is Festival Retour zeker je ding. Van 14 tot 22 oktober 2017 staat alles in het teken van de kringloopeconomie, met op zaterdag 14 oktober een inspiratiedag in de Hasseltse Corda Campus.

IN FOCUS op ons bibplein: Festival Retour.

Mediawijzer met Conn3ct Educatie http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Mediawijzer-met-Conn3ct-Educatie.html maandag 9 oktober 2017 14:37:50

Wat hebben tweets van Donald Trump en boeken van Erasmus met elkaar gemeen?

Sociale media zijn overal en overspoelen ons met updates, snapchats en tweets. Vijf eeuwen geleden schreven Maarten Luther en zijn tegenstanders korte pamfletten die in één dag werden geproduceerd. De interactieve expo Conn3ct toont het verband tussen de impact van de sociale media nu en de kracht van de drukpers toen. Leer tweets, boeken en pamfletten kennen als instrumenten van ideeënverspreiding of polemiek.

Uitgebreid educatief aanbod Conn3ct door de Provinciale Bibliotheek Limburg

Bezoek de expo met je leerlingen, beleef deze op een unieke manier en vorm je al doende een goed beeld van de impact van beide media. Mediawijsheid in het kwadraat!
Of ga als leerkracht aan de slag met verschillende kant en klare educatieve pakketten -inclusief digitaal bordboek- over censuur, nepnieuws, privacy en veel meer.

Conn3ct is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en Koninklijke Bibliotheek (KB), nationale bibliotheek van Nederland, in samenwerking met Provinciale Bibliotheek Limburg en Universiteit Antwerpen.

Praatcafé media-opvoeding http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Praatcafe-media-opvoeding.html woensdag 11 oktober 2017 13:21:13

Op woensdag 25 oktober organiseert de PBL i.s.m. UCLL en de opvoedingswinkel van Hasselt een praatcafé over het gebruik van digitale media door kinderen. Centrale vraag: hoe laten we onze kinderen zorgeloos opgroeien in dit digitale tijdperk?

We zoomen in op - door u gekozen - vragen en thema’s met ruime tijd voor vraag en antwoord. Na een plenair gedeelte zal er de mogelijkheid zijn om individueel vragen te stellen aan de panelleden.
Davy Nijs (Pedagoog, UCLL) leidt het gesprek in goede banen met ondersteuning van onder andere Evelien Umans (Opvoedingswinkel Hasselt) en Tom Vandries (Pedagoog, UCLL).

Het aantal plaatsen is beperkt. Schrijf je dus tijdig in!
 
De PBL organiseert deze activiteit i.s.m. UCLL en de opvoedingswinkel van Hasselt in het kader van de Digitale Week.

Gesloten op 1 en 2 november http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Gesloten-op-1-en-2-november.html maandag 23 oktober 2017 15:48:27

Op woensdag 1 en donderdag 2 november is de Provinciale Bibliotheek Limburg gesloten (Allerheiligen en Allerzielen). Inleveren van documenten kan tijdens onze sluitingsmomenten via de inleverkluis rechts naast de ingang van de bibliotheek. Op vrijdag 3 november is de bib er weer voor jullie!