Provinciale Bibliotheek Limburg nl-BE http://www.limburg.be/pbl (c) 2017 Smartsite Kom je Klasse Lerarenkaart ophalen in de PBL! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Kom-je-Klasse-Lerarenkaart-ophalen-in-de-PBL!.html donderdag 17 december 2015 15:35:16

Ben je leerkracht en woon je in Hasselt (postcode 3500)? Dan ligt vanaf 27 december jouw Lerarenkaart voor je klaar aan ons onthaal.
Bovendien krijg je er van ons nog een gratis OLE-kaart bovenop. Met de OLE-kaart kan je voor gebruik in je klas meer én langer uitlenen.

Najaarstentoonstellingen in de bib http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Najaarstentoonstellingen-in-de-bib.html dinsdag 13 september 2016 16:41:27

Dit najaar komen architectuur en ruimtelijke ordening bovendrijven in onze programmatie - twee onderwerpen die zowel met een poot in het verleden als in de toekomst staan. Boeiend materiaal om mee te werken dus!

Gebouwtekend is onze erfgoedtentoonstelling, waarin we bouwtekeningen van 19de-eeuwse Limburgse openbare gebouwen letterlijk afgestoft hebben om ze aan jullie te kunnen tonen. We toetsen ze aan de realiteit anno 2016 door ze te confronteren met een foto van hun huidige toestand.

In de tentoonstelling Verkavelingsverhalen onderzoekt UHasselt bestaande Limburgse verkavelingen en stelt een aantal dynamieken voor die de verkaveling een duurzaam toekomstperspectief moeten bieden. Ze opent met een boekvoorstelling en een debat over hoe we willen/zullen wonen in 2020.

Jouw dorp in onze kast? http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Jouw-dorp-in-onze-kast.html dinsdag 11 oktober 2016 16:46:43

De Provinciale Bibliotheek Limburg laat je van 15 oktober 2016 tot 23 april 2017 graag meegenieten van al het moois dat in haar bewaarcollecties een veilig onderkomen gevonden heeft. Voor seizoen 2016-2017 presenteren we een collectie bouwtekeningen van openbare gebouwen in de tentoonstelling "Gebouwtekend. Openbare gebouwen in Limburg".

De kerk. De school. De pastorie. Het plein. Dorpszichten zoals we ze kennen. Limburg telt heel wat dorpen die in een veranderende wereld toch hun eigenheid weten te behouden. Ondertussen hebben hun openbare gebouwen vaak een nieuwe functie gekregen.

Deze tentoonstelling van historische bouwtekeningen dompelt je mee onder in het verhaal van deze openbare gebouwen, hun context en hun plek in de wereld vandaag.

Je kunt de tentoonstelling gratis bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Meer info lees je in het persbericht.

Hoe wonen we in Limburg in 2030? http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Hoe-wonen-we-in-Limburg-in-2030.html dinsdag 11 oktober 2016 16:56:11

Een vrijstaande woning in een groene verkaveling blijft veruit de meest populaire woondroom van de Vlaming. Toch is er flink wat kritiek op de verkaveling: de dichtheid aan woningen is er te laag, het energieverbruik te hoog, de autoafhankelijkheid te groot.

Met nieuwe verkavelingsverhalen gaat men op zoek naar toekomstbeelden voor verkaveling. De tentoonstelling is opgebouwd rond vijf cases. Elk verhaal begint vertrouwd – een lege tuin, een leegstaande kerk of een verlaten parking – en vertelt vervolgens hoe bewoners, beleidsvoerders, ontwerpers en belangenorganisaties ze samen omvormen tot straatserres, kringloopkerken of wijkcoöperaties. In de expo worden 5 Limburgse verkavelingen toegelicht aan de hand van foto’s, bewegend beeld en tekst.

Op zaterdag 29 oktober start deze expo met een debat en een boekvoorstelling. Wil je er graag bij zijn, reserveer dan tijdig je plekje!

Leen een stripkoffer voor je klas! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Leen-een-stripkoffer-voor-je-klas!.html maandag 7 november 2016 12:23:10

Strips spreken jongeren aan en zijn een leuk medium om in de klas in te zetten. De unieke combinatie van beeld en taal biedt een brede waaier van didactische mogelijkheden.

De PBL biedt drie stripkoffers aan; de 'gewone' stripkoffer, de stripkoffer Frans en de WO I stripkoffer. Naast een aantrekkelijk en actueel aanbod strips zitten in de koffers ook uitgewerkte lessuggesties en -voorbereidingen om onmiddellijk mee aan de slag te gaan.

Je kunt onze stripkoffers gratis een trimester lang lenen op je OLE-kaart.

IN FOCUS 500 jaar Utopia van Thomas More http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-500-jaar-Utopia-van-Thomas-More.html maandag 7 november 2016 15:51:37

Nu IN FOCUS op het bibliotheekplein.

Utopia

Utopia (De Optimo Reipublicae Statu deque Nova Insula Utopia) is een boek van de Engelse humanist Thomas More, waarin hij een ideale staat beschrijft. More schreef het boek in het Latijn. De eerste druk verscheen in 1516 in Leuven, bij Dirk Martens, een drukker afkomstig uit Aalst. De eerste vertaling in het Nederlands verscheen in 1553 bij de Antwerpse uitgever Hans de Laet.

Thomas More

Thomas More was in zijn tijd een van de belangrijkste politici, een groot humanist en buitengewoon geleerd. Utopia, waarin hij zijn mening weergaf over het economische en politieke bestel van het toenmalige Engeland, maakte hem beroemd. Uit onvrede met zijn eigen land verzon hij een heilstaat, die sterk doet denken aan het latere socialisme en communisme.

Het boek

Utopia bestaat uit twee boeken. Het is geschreven in dialoogvorm tussen de auteur en Raphaël Hythlodaeus, een denkbeeldige reiziger die veel vreemde landen heeft bezocht.

Het eerste boek is een kritiek. Het beschrijft het Engelse leven aan het begin van de zestiende eeuw. Tirannie en corruptie tieren welig. De kern van alle kwaad is het misbruik van privébezit van land, dat leidt tot uitbuiting door grootgrondbezitters van de massa arme mensen, hetgeen weer tot toenemende criminaliteit leidt. In het tweede boek wordt het tegenovergestelde tafereel uitgebeeld. Er is een ideaal, denkbeeldig eiland. Overheersing en luxe zijn afgeschaft, privébezit van land is er niet.

More schetst alle ernstige misstanden van zijn tijd, de religieuze, sociale en politieke, en op een filosofische manier overweegt hij een oplossing. Hij doet dat op een manier waarin hij zijn tijdgenoten ver vooruit was. De inwoners van Utopia zijn een ideaalbeeld. Zij zijn niet bedoeld om in de alledaagse wereld te leven. More heeft zijn Utopia nooit bedoeld als in de praktijk toepasbaar. Zijn werk is een sociale satire en geen modelvoorbeeld.

Nieuwe top 10! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuwe-top-10!.html vrijdag 18 november 2016 15:58:54

De dagen worden langer en we ruiken de lente al, de terrasjes lonken, tijd voor een fris boek, een vrolijke film of een opgewekte cd!

Gelukkig staat onze nieuwe top 10 voor je klaar, vanaf zaterdag 18 maart ligt onze selectie van zowel boeken, films als muziek op de gekende standen.

 • top 10 informatief, literatuur, muziek en film voor volwassenen vind je in de inkomhal
 • top 10 jongeren staat ook in de inkomhal
 • top 10 jeugd vind je in de toegang naar de jeugdbibliotheek

We herinneren je er nog even aan dat top 10-documenten niet verlengd kunnen worden.

Papieren tijdschriftencollectie van de UHasselt overgebracht naar de Provinciale Bibliotheek Limburg http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Papieren-tijdschriftencollectie-van-de-UHasselt-overgebracht-naar-de-Provinciale-Bibliotheek-Limburg.html vrijdag 25 november 2016 13:58:08

De Provinciale Bibliotheek Limburg zal een groot deel van de papieren tijdschriftencollectie van de Universiteit Hasselt opnemen in haar collecties.

“Voor de PBL is dit een logische stap. De PBL zet op die manier in op haar bewaaropdracht voor gedrukte materialen enerzijds, maar anderzijds wordt ook het samenwerkingsverband met het hoger onderwijs in Limburg versterkt“, aldus gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens.

Lees meer in het persbericht.

Reserveer je plekje voor onze voorjaarslezingen http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Reserveer-je-plekje-voor-onze-voorjaarslezingen.html maandag 28 november 2016 13:52:10

Na het boeiende en brandend actuele verhaal van Frank Westerman kijken we uit naar onze volgende gasten.

Zin in een portie poëzie? Reserveer dan zeker je plekje voor de performance door Charlotte Van den Broeck op 18 februari.

Zaterdag 11 maart is het de beurt aan Jeroen Olyslaegers die met zijn meest recente roman "Wil" veel indruk maakt. Vertalingen zijn in de maak! 

Op Erfgoeddag komt antropologe Ruth Soenen haar onderzoek naar het leven in verkavelingen analyseren. Deze lezing kadert in de tentoonstelling "Verkavelingsverhalen" die nog tot 23 april te bezoeken is in de PBL.

Zoals altijd zijn onze lezingen gratis. We raden je aan om op tijd te reserveren:

 • met een mailtje naar pbllezingen@limburg.be
 • met een telefoontje naar 011 29 59 50
 • aan het onthaal in de bibliotheek.

Iedereen van harte welkom!

IN FOCUS Fidel Castro & Cuba http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Fidel-Castro-amp-amp-Cuba.html maandag 28 november 2016 15:31:50

Nu in FOCUS op het bibliotheekplein

Fidel Castro overleed op vrijdag 25 november 2016 op 90-jarige leeftijd.

Castro was president van Cuba van 1959 tot 2008. Onder zijn regering werd de republiek Cuba omgevormd tot een communistische staat, waarbij de industrie en de bedrijven werden genationaliseerd en er socialistische hervormingen werden gedaan op alle gebieden van de samenleving.

De reacties op de dood van Fidel Castro lopen uiteen van diep verdriet tot intense vreugde. Zeker is dat met zijn dood een belangrijke pagina in de wereldgeschiedenis wordt omgedraaid.

Luistervinken met Charlotte Van den Broeck http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Luistervinken-met-Charlotte-Van-den-Broeck.html donderdag 1 december 2016 14:57:42

In de uitvergrote korrels van dansende pixelbeelden/ zwiert het meisjeshaar in lange staarten, meisjeshaar/dat nog geen troef is, maar een last bij het spelen/ bij het lopen zijn het net zwepen

Het gaat hard voor Charlotte Van den Broeck. Sedert haar warm ontvangen debuut ‘Kameleon’ (2015) ging ze al op tournee met Saint Amour, mocht ze de Nederlandse Nacht van de poëzie openen én afsluiten en verzorgde ze onlangs samen met Arnon Grunberg de literaire aftrap van de prestigieuze Franfurter Buchmesse.

Met haar sterke teksten en betoverende perfomances positioneert de nog piepjonge dichteres zich in de voorhoede van een sterke generatie jonge vrouwen in de Vlaamse poëzie. Van den Broeck laat ons in haar verrassende gedichten in ‘Kameleon’ de kleuren van meisje tot volwassen vrouw zien en de vele gedaantes die wij allemaal aannemen.

Charlotte Van den Broeck (Turnhout, 1991) studeerde taal- en letterkunde aan de Universiteit Gent. Momenteel studeert ze woordkunst aan het conservatorium van Antwerpen en legt ze de laatste hand aan de bundel ‘Nachtroer’ die in januari 2017 zal verschijnen. Dit wordt de opvolger van ‘Kameleon’ dat in 2016 bekroond werd met de Herman de Coninckprijs voor beste debuutbundel.

Luistervinken met Jeroen Olyslaegers http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Luistervinken-met-Jeroen-Olyslaegers.html donderdag 1 december 2016 15:56:00

“Mensen zijn in de eerste plaats deerniswekkend, ze zijn niet consequent en maken zichzelf vooral blazen wijs.” schrijft Jeroen Olyslaegers in zijn voortreffelijke roman "Wil". "Wil" is het sluitstuk van zijn www-cyclus "over onze ontspoorde tijd". Eerder verschenen "Wij" (2009) en "Winst" (2012).

In "Wil" evoceert de auteur meesterlijk Antwerpen tijdens de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. De roman reconstrueert niet alleen fraai de periode maar trekt ook parallellen met het heden. Het is een oorlogsroman maar ook een lyrische meditatie over de menselijke ambiguïteit. Elke oorlog bestaat uit duizenden kleine oorlogjes.

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) is een veelzijdig auteur en activist. Naast de drie romans in zijn www-cyclus schreef Olyslaegers vele columns voor diverse publicaties en won hij in 2014 de Arkprijs van het Vrije Woord omdat hij – dixit de jury - "oprecht maatschappelijk engagement in woorden en initiatieven vertoont en het publieke forum gebruikt om schrijnende maatschappelijke toestanden aan de kaak te stellen." Ook in het theater is Olyslaegers erg actief. Tegelijk met "Wil" verscheen het scenario voor de 24 uur durende theatervoorstelling "Mount Olympus", dat hij samen met Jan Fabre schreef, in boekvorm.

Te gast - ontdek onze nieuwe themastand http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Te-gast-ontdek-onze-nieuwe-themastand.html vrijdag 23 december 2016 13:35:30

In de PBL kun je regelmatig komen luisteren naar boeiende gasten uit heel wat verschillende disciplines.

Verdiep je je op voorhand graag in het werk van de persoon naar wie je wil komen luisteren? We maken je het makkelijk! Vanaf begin januari verzamelen we alle documenten van de gasten van het komende half jaar op een speciale stand "Te Gast".

"Te Gast" vind je in de inkomhal van de bibliotheek.

IN FOCUS - het beste van 2016 http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-het-beste-van-2016.html vrijdag 23 december 2016 13:51:26

Nu IN FOCUS: een overzicht van wat er in 2016 allemaal in boek- en filmvorm op ons af is gekomen. Ideaal om tijdens de vakantie in te komen grasduinen!

Je vindt IN FOCUS op het bibliotheekplein op de gelijkvloerse verdieping.

Beste wensen! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Beste-wensen!.html vrijdag 23 december 2016 15:58:11

Het personeel van de Provinciale Bibliotheek Limburg wenst al haar klanten een sprankelend 2017!

Loop Frank Westerman niet mis! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Loop-Frank-Westerman-niet-mis!.html vrijdag 23 december 2016 16:18:58

We starten 2017 vurig. Auteur Frank Westerman is op 14 januari te gast in onze bib en zal ons onmiddellijk met de neus in de feiten duwen.

Zin in een reality check om 2016 op gepaste wijze te verteren? Reserveer tijdig je plekje.

Erfgoeddag: Ruth Soenen De verkaveling http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Erfgoeddag-Ruth-Soenen-De-verkaveling.html dinsdag 10 januari 2017 12:13:05

De Vlaamse Regering streeft naar een betonstop in 2040. Dit betekent dat er vanaf dan geen open ruimte meer bebouwd mag worden, tenzij er elders even veel bebouwde ruimte opnieuw  verdwijnt. Nieuwe ontwikkelingen zullen moeten gebeuren op kavels die al bebouwd zijn.

We zullen dus met zijn allen anders moeten gaan wonen. Dichter op elkaar. Maar misschien ook bovenop een school. Of naast een bedrijf. En willen we de auto dan nog kwijt raken, dan zullen we ons ook anders moeten gaan verplaatsen. Meer met de fiets. Of met deelwagens. In ruil krijgen we opnieuw open ruimte. Wonen we weer dichter bij voorzieningen. Enzoverder.

De Vlaamse Regering zal enkel in deze ambitie slagen als wij als bewoners onze woondroom en ons verplaatsingsgedrag willen aanpassen. Hoe kleiner deze aanpassing, hoe groter de kans op slagen. Een eerste, cruciale stap is daarom inzicht krijgen in de woondroom, het woonpatroon en het verplaatsingsgedrag van de verkavelingsbewoner. Hoe leven mensen in een verkaveling? Hoe spreken zij hierover? Hoe kijken zij naar hun buren?

Ruth Soenen is antropologe en heeft de voorbije jaren onderzoek gedaan naar het alledaagse leven in de verkaveling. Zij is bij een reeks gezinnen ingetrokken, is met hen gaan winkelen, heeft samen in de tuin gewerkt, de strijk gedaan en de hond uitgelaten. Op basis van al deze gesprekken en observaties zal zij een reeks suggesties formuleren voor hoe we aan de woondroom van de Vlaming kunnen beginnen sleutelen.

Doe mee met boekenbingo 2017 http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Doe-mee-met-boekenbingo-2017.html dinsdag 17 januari 2017 15:05:15

Een boek dat verscheen voor 1960.

Een boek met een gezicht op de cover.

Een boek rond het thema gender.

...

Daag jezelf uit in 2017 door boeken te lezen in 20 verrassende categorieën. Met de Boekenbingo van Iedereen Leest verbreed je je leeshorizon én ga je je boekenkast anders bekijken!

Voor kinderen is er ook een Kinderboekenbingo, met 10 uitdagingen.

Ga jij de uitdaging aan?

IN FOCUS - aan de macht in de VS http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-aan-de-macht-in-de-VS.html woensdag 18 januari 2017 16:48:31

Nu in FOCUS: aan de macht in de VS.

Op 20 januari kreeg het Witte Huis een nieuwe bewoner: Donald Trump. De driftig tweetende ‘president-elect’ nam de macht over na acht jaar Obama en belooft een radicale ommezwaai.

De Amerikaanse bevolking lijkt alvast weinig vertrouwen te hebben in de kersverse president. Volgens een nieuwe peiling van ABC News en The Washington Post heeft slechts 40% van de Amerikanen een goed oog in Trump, 21 procent minder dan bij Obama het geval was en de laagste populariteitsgraad voor een intredende president sinds 1977. Zal Trump er in slagen om zijn radicale agenda door te drukken of zullen de ‘checks & balances’ van het Amerikaanse politieke systeem hem tegenhouden?

Alles over de hoogste macht in de VS vind je IN FOCUS op het bibliotheekplein op de gelijkvloerse verdieping.

Nieuw! De jongerenliteratuurkoffer http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuw!-De-jongerenliteratuurkoffer.html woensdag 25 januari 2017 15:56:06

Leerkrachten Nederlands! Wil je graag een recente collectie jongerenliteratuur tijdelijk in je eigen klas? Leen dan onze nieuwe jongerenliteratuurkoffer - goed voor úren leesplezier.

Lees meer over deze gratis dienst en reserveer.

Pc's uitgerust met e-ID kaartlezers http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Pc-s-uitgerust-met-e-ID-kaartlezers.html dinsdag 31 januari 2017 12:06:06

Onze elektronische identiteitskaart (e-ID) is uitgerust met een chip waarop heel wat informatie staat. Om je identiteitskaart te kunnen lezen heb je een e-ID kaartlezer nodig. Handig bijvoorbeeld om via Tax-on-web je belastingen in te vullen, via mypension je pensioendossier te raadplegen of om via socialsecurity.be je beveiligde elektronische brievenbus te raadplegen.

volledige lijst van online overheidsdiensten

Vier computers van de digitale bibliotheek (afdeling Informatie op de gelijkvloerse verdieping) zijn uitgerust met zo'n e-ID kaartlezer. Iedereen mag daar gratis gebruik van maken.

Jeugdboekenweek wordt Jeugdboekenmaand! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Jeugdboekenweek-wordt-Jeugdboekenmaand!.html dinsdag 31 januari 2017 15:12:49

Jeugdboekenweek breidt uit: voortaan vieren we een hele maand! De hele maand maart staat vanaf nu in het teken van boeken- en leesplezier.

Het thema van de Jeugdboekenmaand 2017 is "MVX: Je bent wie je bent." Meter en peter zijn deze keer presentator Karolien Debecker van MNM, en acteur en auteur Dimitri Leue.

MVX geeft geen antwoorden maar stelt open vragen.

MVX gaat over Tiny en Jommeke en andere boeken van weleer. Over voorbeeldige rolpatronen en avonturen die voorbehouden zijn aan jongens. Het gaat over de gezelligheid van nostalgie, maar het denkt ook dat nostalgie je blik kan vertroebelen. Het wil uitzoeken welke tijdsgeest er aan boeken kleeft.

MVX gaat het hebben over jezelf zijn, identiteit, rolpatronen, jongens/meisjes en alles daar tussenin.

Voor jou:

Fintro Literatuurprijs zoekt lezers voor de lezersjury http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Fintro-Literatuurprijs-zoekt-lezers-voor-de-lezersjury.html dinsdag 31 januari 2017 15:55:36

Het is ondertussen traditie - Fintro Literatuurprijs zoekt lezers voor de lezersjury!

Voel jij je geroepen om samen met Raf Walschaerts, de voorzitter van de Lezersjury, en de andere 99 juryleden de uitdaging aan te gaan? Lees de 5 boeken van de shortlist en deel je ongezouten mening op het forum van de Lezersjury.

Schrijf je in en maak kans om één van de 100 gelukkigen te zijn.

IN FOCUS Tournée Minérale http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Tournee-Minerale.html dinsdag 7 februari 2017 15:49:30

Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten: voor velen maakt het deel uit van de dagelijkse routine. In 2013 dronk 82 % van de Belgen alcohol, ook al brengt dat heel wat risico’s met zich mee. Het beïnvloedt je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Het heeft ook impact op je veiligheid en op je gedrag.

De laatste jaren dronken al heel wat mensen een maand lang bewust geen alcohol. Vaak doen ze dit voor een weddenschap of een gezondheidskuur. Maar er zijn wel degelijk goede redenen om het zelf ook eens te proberen. Daarom slaan De DrugLijn en Stichting tegen Kanker de handen in elkaar met deze "Tournée Minérale" en roepen ze iedereen op om mee te doen.

Met 126.000 zijn ze ondertussen, de mensen die de uitdaging van een maand zonder alcohol aangaan.

Tips nodig of wil je je verder verdiepen in de materie? Neem een kijkje, IN FOCUS staat op het bibliotheekplein.

Krokusfestival: gratis voorstelling in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Krokusfestival-gratis-voorstelling-in-de-PBL.html maandag 13 februari 2017 15:50:31

Op vrijdag 24 februari start de 20ste editie van het Krokusfestival. Een feesteditie dus! PBL is blij dat ze dit jaar nog eens gastlocatie mag zijn voor dit heerlijke kinderkunstenfestival! 

De gratis performance “In the midst of everything” door The100hands gaat door in de bib op zaterdag 25 februari. Reserveren is niet nodig, gewoon komen opdagen om 13.30 of 15.30 uur!

AFGELAST Gratis voorstelling Krokusfestival in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/AFGELAST-Gratis-voorstelling-Krokusfestival-in-de-PBL.html maandag 13 februari 2017 16:10:00

Update 24 februari

Deze voorstelling kan jammer genoeg niet doorgaan. Ze is afgelast omwille van een geblesseerde danser. Gelukkig kun je die zaterdag en de rest van de week nog op tal van locaties terecht voor fijne jeugdvoorstellingen.


Op vrijdag 24 februari start de twintigste editie van het Krokusfestival. Een feesteditie dus!

PBL is heel blij dat ze nog eens gastlocatie mag zijn, dit jaar voor de gratis voorstelling "In the midst of everything" door The100hands. Geen reservatie, gewoon komen opdagen op het juiste moment is genoeg om je te verzekeren van een onverwachte 20 minuten in onze bibliotheek.

Onze vestiairekastjes zijn weer beschikbaar http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Onze-vestiairekastjes-zijn-weer-beschikbaar.html dinsdag 14 februari 2017 9:12:09

De vestiairekastjes in de bibliotheek zijn weer in gebruik. Neem eerst even het vernieuwde reglement door vooraleer je je spullen erin opbergt.

Je vindt de kastjes in de inkomhal op de gelijkvloerse verdieping.

Herschikking DVD-collectie http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Herschikking-DVD-collectie.html dinsdag 14 februari 2017 15:18:14

Misschien is je al opgevallen dat er minder dvd's terug te vinden zijn in de bakken op de afdeling Muziek en Film.

Geen nood! Ze zijn er allemaal nog. We hebben enkel een herschikking gedaan om de bakken overzichtelijk te houden. Alle dvd's ouder dan 5 jaar worden naar het magazijn verhuisd. Ondertussen hebben al bijna 2000 dvd's een nieuwe stek, nog evenveel te gaan! We zorgen ervoor dat op die manier de open kast-collectie fris, actueel en overzichtelijk blijft.

De dvd's die nu een plekje in het magazijn krijgen kun je nog steeds lenen, gebruik daarvoor het blauwe magazijnbriefje.

IN FOCUS Internationale Moedertaaldag http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Internationale-Moedertaaldag.html vrijdag 17 februari 2017 12:32:45

Sinds 1999 is het elk jaar op 21 februari Internationale Moedertaaldag. Een dag speciaal om erbij stil te staan dat elke moedertaal waardevol is. Waarom 21 februari?

Op 21 februari 1952 werden zeker vier Bengalese demonstranten gedood. Ze demonstreerden voor het behoud van hun moedertaal. Het Bengaals heeft op dit moment ongeveer 200 miljoen sprekers, maar in 1952 was de situatie heel anders. Wat nu Bangladesh heet was toen onderdeel van de staat Pakistan.

Pakistan bestond uit twee losse delen: West-Pakistan en Oost-Pakistan. In het oostelijke deel, nu Bangladesh, sprak de meerderheid Bengalees. De regering bestond echter uit West-Pakistanen die in 1948 een andere taal, het Urdu, als officiële landstaal instelden. Sprekers van het Bengaals, met name studenten, demonstreerden zonder succes en de regering verbood bijeenkomsten. Op 21 februari 1952 kwamen studenten toch weer bij elkaar om te demonstreren en werden in ieder geval vier van hen gedood. Pas in 1956 werd het Bengaals in de grondwet als officiële taal herkend, en 21 februari is nog steeds een nationale feestdag in Bangladesh.

Nu IN FOCUS op het bibplein!

IN FOCUS Jeugdboekenmaand MVX http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Jeugdboekenmaand-MVX.html dinsdag 28 februari 2017 11:04:34

De hele maand maart staat in het teken van boeken- en leesplezier. Jeugdboekenmaand 2017 neemt als thema "MVX: Je bent wie je bent.". Meter en peter zijn deze keer presentator Karolien Debecker van MNM en acteur/auteur Dimitri Leue.

MVX gaat het hebben over jezelf zijn, identiteit, rolpatronen, jongens/meisjes en alles daar tussenin. Daarover vind je in onze bib alles terug IN FOCUS op het bibliotheekplein. Het activiteitenprogramma voor de jeugd gaat door in de Stedelijke Bibliotheek Hasselt.

Programma Jeugdboekenmaand in de Stedelijke Bibliotheek Hasselt

 • Tentoonstelling van de leerlingen van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. Zij stellen hun mooiste werk over het thema 'Wat als ...' tentoon in de bibliotheek.
 • Tot 16 april kun je meedoen met een knotsgekke zoektocht en maak je kans op een mooie prijs.
 • Probeer ondertussen ook het online spel eens uit!
 • Op zondag 26 maart gaat in de Stedelijke Bib een superleuk slotfeest door, tussen 9.30 en 12.30 uur zet Theater Hutsepot de bib op stelten. Je kunt ook deelnemen aan verschillende artistieke workshops van de academie.
 • Inschrijven is niet nodig, gewoon langskomen!
 • Extra activiteiten tijdens Jeugdboekenmaand:
  • Zondag 5 maart van 11 tot 12 uur: Kamishibai-vertelvoorstelling door Meneer Zee "Sjieken bak" voor kinderen tussen 5 en 10 jaar schrijf je hier in
  • Woensdag 29 maart van 14 tot 15.30 uur: "De Leesbeesten" gaan aan de slag met het thema MVX
  • Iedere zondag van 11 tot 11.30 uur: voorleeshalfuurtje voor kinderen tussen 4 en 7 jaar
 • Blijf op de hoogte van de Jeugdboekenmaandactiviteiten van de Stedelijke Bibliotheek Hasselt.
Kom gratis naar de bib met je klas! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Kom-gratis-naar-de-bib-met-je-klas!.html dinsdag 28 februari 2017 12:19:10

Ben je leerkracht en wil je een uitstap maken naar de bib? Of naar een andere culturele plek in de buurt? Dan kun je gratis gebruik maken van de diensten van De Lijn via de service dynamoOPWEG van Cultuurkuur.

Met dynamoOPWEG kan elke school gratis met De Lijn naar culturele bestemmingen, met maximum 30 personen per rit en volgens de bestaande dienstregeling.

Lees er alles over en registreer je.

Nieuw! Bibintroductie met opdrachten op de iPad http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuw!-Bibintroductie-met-opdrachten-op-de-iPad.html dinsdag 28 februari 2017 15:18:21

Ben je juf of meester in het 5de of 6de leerjaar? We hebben onze bibliotheekintroductie voor de derde graad lager onderwijs vernieuwd met leuke opdrachten op onze iPads. Zo bereiden we de leerlingen voor op een wereld waarin het belangrijk is zelfstandig informatie te verzamelen.

Lees meer over dit aanbod en reserveer je gratis bibliotheekintroductie

Nieuw! Maak kennis met onze databanken http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuw!-Maak-kennis-met-onze-databanken.html dinsdag 28 februari 2017 16:06:07

Je wist het misschien nog niet, maar in onze bib huist ook een digitale bibliotheek. Omdat jullie misschien nog niet helemaal bekend zijn met wat daar allemaal aan informatie voor jullie bestaat startten we een nieuwe themastand: "databank in de kijker".

Deze "themastand" is op zijn beurt ook digitaal. Op een scherm aan de grote ronde tafel op de gelijkvloerse verdieping zullen we maandelijks een van de databanken in de kijker stellen. Voor meer uitleg kun je altijd terecht bij onze medewerkers aan de informatiepunten.

IN FOCUS Pi-dag http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Pi-dag.html dinsdag 14 maart 2017 14:11:28

Cijferfanaten vieren vandaag over de hele wereld pi-dag (en de geboortedag van Albert Einstein). 14 maart wordt in de Verenigde Staten namelijk geschreven als 3.14, wat de eerste cijfers zijn van de wiskundige constante.

Amerikaanse wiskundigen hebben die dag dan ook uitgeroepen tot pi-dag, een moment om hun vak in het zonnetje te zetten. Ze gaan dan in groep pi-zza eten, of smullen van fruittaarten, want in het Amerikaans heten die pie, en dat spreekt een Amerikaan net zo uit als een Griekse pi.

14 maart 2015 werd gezien als een ‘uitzonderlijke’ pi-dag, ze bevatte namelijk de eerste vijf cijfers van pi: 3.1415.

Tv-maker en wetenschapper Lieven Scheire in Het Belang van Limburg: ‘Het blijft een prachtig wiskundig getal, maar er bestaat een groep wetenschappers die pi willen vervangen door tau, wat het dubbele is van pi. 6,28... dus. De reden? Veel wiskundige formules zouden er veel eleganter uitzien. Want hoe vaak kom je in formules ‘2p’ tegen? Dat zou je gemakkelijk kunnen vervangen door één tau’, aldus Scheire.

‘Misschien moeten we op 28 juni wel een tau-dag organiseren, met evenveel onnozele festiviteiten. In plaats van pie eating op 14 maart, kunnen we dan tau-trekken.’

Vanaf vandaag dus, op de IN FOCUS stand op het bibliotheekplein: pi.

Koop de nieuwe UiTpas in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Koop-de-nieuwe-UiTpas-in-de-PBL.html dinsdag 14 maart 2017 14:57:02

Op 4 maart 2017 lanceert de stad Hasselt de nieuwe UiTpas. Deze pas is een voordeelkaart voor Hasselaren en studenten aan universiteit, middelbare of hogeschool in Hasselt. Met de UiTpas krijg je een korting of een ander extraatje bij bepaalde vrijetijdsactiviteiten. Zo kun je met de pas bijvoorbeeld gratis naar de Hasseltse musea of de Japanse Tuin. Of krijg je een korting op een voorstelling van een lokale vereniging.

De huidige pas is geldig tot 1 april 2017, deze opvolger is geldig van 1 april 2017 tot 1 april 2020. Het vernieuwde pasje kost 6 euro, als je hem voor 1 juni gaat halen krijg je 1 euro korting en betaal je slechts 5 euro.

Je kunt de UiTpas op drie Hasseltse locaties kopen:

Yokoso Festival, ook in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Yokoso-Festival,-ook-in-de-PBL.html dinsdag 14 maart 2017 16:50:32

Het woord yokoso betekent letterlijk welkom in het Japans.

In 2017 blaast de Hasseltse Japanse Tuin 25 kaarsjes uit. Om deze verjaardag te vieren werkt de Tuin samen met wel 10 verschillende partners in Hasselt. Het Yokoso Festival is het resultaat van die samenwerking en brengt de Japanse cultuur in al haar facetten ook buiten de grenzen van de Tuin naar de Hasseltse binnenstad.

Op elke locatie die deelneemt aan het festival staat een haiku met bijhorend kunstwerk. Deze vormen de rode draad langs de diverse activiteiten van het festival. Tijdens het festival kun je ook in onze bibliotheek terecht voor een haikutentoonstelling die gemaakt werd door studenten keramiek aan de Hasseltse Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. Je vindt ook een themastand over Japan in onze inkomhal.

Voor een overzicht van alle activiteiten en om af te tellen naar de eigenlijke verjaardag van de Japanse Tuin kun je terecht op de website van het Yokoso Festival.

Databank in de kijker - Jeugd LiteRom http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-kijker-Jeugd-LiteRom.html dinsdag 14 maart 2017 17:04:40

Maandelijks zetten we een van de databanken die we jullie aanbieden in de kijker.

Maart is Jeugdboekenmaand, de keuze voor databank Jeugd LiteRom was een logisch gevolg ...

Jeugd LiteRom is een databank over Nederlandstalige jeugdliteratuur, met recensies over oorspronkelijke Nederlandstalige jeugdboeken vanaf 1900.

Erfgoeddag 2017 op zondag 23 april http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Erfgoeddag-2017-op-zondag-23-april.html dinsdag 14 maart 2017 17:43:58

Op zondag 23 april 2017 vindt de zeventiende editie van Erfgoeddag plaats met als thema "Zorg". Bekijk hier het prachtige promofilmpje!
 
Uiteraard zorgt ook de Provinciale Bibliotheek Limburg weer voor een mooi programma. Binnenkort hierover meer op deze website!

 

Piano day(s) http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Piano-day(s).html dinsdag 14 maart 2017 17:53:28

In 2015 lanceerde Nils Frahm - de wonderboy van de nieuwe generatie pianisten - Piano day. Ieder jaar opnieuw wil hij op de 88ste dag van het jaar (het aantal toetsen van de piano) met pianisten en muziekliefhebbers wereldwijd de piano vieren.

In Hasselt is Piano day de start van Piano day(s) met een residentie van Adriaan de Roover of oaktree, een concert in de oude gevangenis van Wouter Dewit en een pianoparcours langs diverse locaties in de stad. Eén van die locaties is onze bibliotheek. Kom dus zeker eens langs en geniet!

Piano day(s) loopt van woensdag 29 maart tot en met zondag 2 april.

 

IN FOCUS Design in Limburg http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Design-in-Limburg.html dinsdag 21 maart 2017 12:17:41

Limburgse ontwerpers

In een kwart eeuw heeft Limburgs design furore gemaakt en is haar invloed fascinerend. Denk maar aan de impact van modeontwerper Raf Simons op de internationale modewereld, het wereldbekende oeuvre van keramist Piet Stockmans, het esthetische vernuft van Michaël Verheyden, de sublimerende kracht van Bram Boo en Casimir in het ambachtelijke ontwerp of de commerciële doeltreffendheid van Studio Segers … Stuk voor stuk namen met renommee. Limburgse designers met wereldfaam.

Met het boek “We are wanderful” presenteren Cultuurplatform Design (Provincie Limburg) en C-mine designcentrum (Stad Genk) een bijzondere staalkaart van Limburgs design van de afgelopen 25 jaar.

IN FOCUS op het bibliotheekplein vind je een mooie selectie van documenten die Limburgs design in de kijker zetten.

Expo The World of Charles and Ray Eames in C-Mine

"The World of Charles and Ray Eames" is een grote expositie waarin de carrières van Charles (1907-1978) en Ray (1912-1988) worden uitgelicht. Alsook het grensverleggende werk van The Eames Office, een laboratorium voor design dat al vier decennia actief is en baanbrekend is op het vlak van  architectuur, meubelontwerp, grafisch-en productdesign, film, sculpturaal werk, fotografie en multimedia.

Nog tot 28 mei 2017.

Expo "Powers of Materials" in Studio Pieter Stockmans

Op zoek naar de volgende Eames? Curator Karen Wuytens selecteerde voor "Powers of Materials" het werk van 12 designers waaronder Maarten Van Severen, Chris Kabel, Xavier Lust, Dirk Vander Kooij, Roel Vandebeek en Pieter Stockmans. Designers die erin geslaagd zijn om door middel van een bijzonder, innovatief of onverwacht materiaalgebruik en -toepassing tot een nieuw succesvol ontwerp te komen, net als het Eames-duo deed met plywood en kunststof.

Materiaal-technische vernieuwing boort nieuwe mogelijkheden aan én tegelijk flirten deze designers met de limieten van wat wenselijk dan wel mogelijk zou moeten zijn. "Powers of Materials" legt de focus op grensverleggend design in detail én vanuit een breder perspectief.
Terwijl materie, productieproces én design gewicht in de schaal leggen toont deze expo de kantelpunten in het werk van deze 12 vooruitstrevende ontwerpers.

De tentoonstelling bevindt zich op 200 meter van "The World of Charles and Ray Eames"- en is gratis toegankelijk, ook tot 28 mei 2017.

Erfgoeddag: Rondleiding Kijk eens achter de schermen van een erfgoedbibliotheek http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Erfgoeddag-Rondleiding-Kijk-eens-achter-de-schermen-van-een-erfgoedbibliotheek.html maandag 27 maart 2017 14:27:39

De Provinciale Bibliotheek Limburg is de enige erkende erfgoedbibliotheek in onze provincie. Op Erfgoeddag werp je een blik achter de schermen met een rondleiding in de magazijnen en het erfgoeddepot. Dat depot werd ingericht om de erfgoedcollectie Oude Drukken in optimale omstandigheden te kunnen bewaren. Mis deze unieke kans niet om twee bijzondere stukken te zien die de PBL bewaart: het fraai verluchte 16de-eeuwse graduale uit de abdij van Sint-Truiden en de aflaatbrief van de abdij van Herkenrode uit 1363, erkend als topstukken van de Vlaamse Gemeenschap.

Op Erfgoeddag kun je van 13 tot 18 uur in onze bibliotheek terecht voor tal van activiteiten!

Boeken met een hoek af http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Boeken-met-een-hoek-af.html maandag 27 maart 2017 15:19:27

Bibliotheken bewaren fascinerende bronnen. Het is een hele uitdaging om al die oude geschriften en historische documenten te behouden voor volgende generaties. Zo kunnen stof, vocht of temperatuurwisselingen het begin vormen van onomkeerbare schade.

Deze fototentoonstelling gaat op ontdekking langsheen diverse ‘kwalen’  waaraan een boek lijden kan. Er zijn ook tips om zorg te dragen voor eigen boeken. Want voorkomen is beter dan genezen!

Beleef Erfgoeddag in de PBL! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Beleef-Erfgoeddag-in-de-PBL!.html maandag 27 maart 2017 16:53:43

Update

Er zijn nog plekjes beschikbaar voor de rondleiding achter de schermen en de lezing door Ruth Soenen. Verzeker je van een stoel en reserveer tijdig!


Erfgoeddag, een waaier aan zorg in de Provinciale Bibliotheek Limburg ...

Op zondag 23 april vieren Vlaanderen en Brussel de jaarlijkse Erfgoeddag. Het thema "zorg" staat dit jaar centraal. In onze bibliotheek tonen we die dag graag heel wat aspecten van dat thema.

Reserveer zeker je plekje indien nodig (rondleiding en lezing) of spring binnen voor een vrij bezoek tussen 13 en 18 u.

Flandrica.be - waar topstukken in de etalage staan http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Flandrica.be-waar-topstukken-in-de-etalage-staan.html dinsdag 28 maart 2017 10:38:49

Op Flandrica.be vind je maar liefst 62 erkende topstukken. Het zijn werken van uitzonderlijke betekenis die Vlaanderen niet zomaar mogen verlaten. Vanwege hun belang worden ze met extra zorg omringd. Dankzij digitalisering kan je ze toch zelf doorbladeren. Ook de twee topstukken die bewaard worden in de Provinciale Bibliotheek Limburg vind je hier digitaal terug: het fraai verluchte 16de-eeuwe graduale uit de abdij van Sint-Truiden en de aflaatbrief van de abdij van Herkenrode uit 1363.

In een nieuwe rondleiding op Flandrica.be word je meegenomen lang verschillende aspecten van schoonheid.

Wat is Flandrica.be?

Flandrica.be is een portaalsite voor integraal gedigitaliseerd materiaal uit Vlaamse erfgoedbibliotheken. Het corpus bestaat uit "Flandrica", publicaties geproduceerd in Vlaanderen of handelend over Vlaanderen, en unica uit het Vlaams patrimonium zoals handschriften. Flandrica.be wordt regelmatig aangevuld met nieuw gedigitaliseerd materiaal van de zes partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.be, waar de PBL deel van uitmaakt.

Flandrica.be gunt cultuurliefhebbers en onderzoekers in binnen- en buitenland een blik op de rijkdom van de collecties in Vlaanderen. Iedereen krijgt er vrije toegang tot gedigitaliseerd bibliotheekerfgoed. Om de aanwezigheid en zichtbaarheid van Vlaams typografisch erfgoed op het internet nog verder te verhogen, wordt de inhoud van Flandrica.be ook opgenomen in Europeana.

Databank in de Kijker - Oxford Art Online http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-Kijker-Oxford-Art-Online.html dinsdag 28 maart 2017 15:55:20

De maand april staat ook dit jaar weer in het teken van Erfgoeddag, vandaar dat ons oog deze maand afdwaalt naar kunst en cultuur in de digitale bibliotheek. Oxford Art Online is dé online referentiebron voor de beeldende kunst.

In deze databank vind je:

 • de Grove Art Online (bevat onder meer de 34 volumes van de befaamde The Dictionary of Art met een overzicht van de westerse en niet-westerse beeldende kunst)
 • de Oxford Companion to Western Art
 • The Encyclopedia of Aesthetics
 • The Concise Oxford Dictionary of Art Terms
 • Benezit Dictionary of Artists (Benezit biedt toegang tot 170.000 biografieën van kunstenaars uit de gedrukte Engelse editie van 2006, correcties daarop en circa 20.000 nieuwe levensbeschrijvingen).

Ga naar onze digitale bibliotheek - vakdomein Kunst. 

Opgelet! De Oxford Art Online is enkel via de digitale bibliotheek in de bib zelf volledig te raadplegen. Dit kun je gratis als lid van de PBL.

Uitbreiding en herindeling jongerencollectie http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Uitbreiding-en-herindeling-jongerencollectie.html dinsdag 28 maart 2017 16:07:00

Het was je misschien al opgevallen dat er een en ander veranderd is in onze jeugdbib en jongerenhoek. De jongerencollectie in onze bibliotheek breidt uit, je vindt de 12+ documenten nu bij de jongeren terug.

Die jongerenhoek bestaat nu uit twee verschillende doelgroepen: 12+ en 15+. Op deze manier komen alle documenten vanaf de leeftijd van het eerste jaar secundair onderwijs nu samen in de jongerenhoek.

Je herkent de 12+ documenten aan de fuchsia-witte jongerennop, de 15+ aan de fuchsia-blauwe jongerennop.

Moest je hierover nog vragen hebben, spreek dan zeker een van onze medewerkers aan. We helpen je met plezier verder!

Erfgoedplus.be valt in de prijzen http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Erfgoedplus.be-valt-in-de-prijzen.html donderdag 6 april 2017 14:50:08

Erfgoeddatabank Erfgoedplus.be is één van de laureaten van de prestigieuze European Prize for Cultural Heritage van de Europese erfgoedorganisatie Europa Nostra. Die reikt jaarlijks prijzen uit aan organisaties die uitzonderlijke projecten realiseren rond cultureel erfgoed. Dit jaar zijn 39 laureaten geselecteerd uit meer dan 200 projecten uit 18 landen.  Ergoedplus.be is de enige Belgische laureaat. De laureaten krijgen hun prijs tijdens een ceremonie in de Finse stad Turku op 15 mei.

Erfgoedplus.be is een zoekwebsite voor cultureel erfgoed in Limburg en Vlaams-Brabant. De provincies Limburg en Vlaams-Brabant en de stad Leuven werken hiervoor samen met allerlei erfgoedbeherende organisaties, zoals musea, bewaarbibliotheken of heemkundige kringen. Het project wordt door de jury geprezen, omdat het "het niveau van erfgoeddocumentatie in België aanzienlijk heeft bevorderd."

De Provinciale Bibliotheek Limburg is erg blij met dit mooie nieuws, niet in het minst omdat onze volledige prentbriefkaartencollectie ook opgenomen is in deze databank. Bekijk ze op Erfgoedplus.be.

Stem mee voor de publieksprijs en win een reis naar Finland

Op 15 mei 2017 krijgt het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) in het Finse Turku zijn award overhandigd. Wie online meestemt voor de publieksprijs, maakt bovendien kans op een reis voor twee naar Finland en wordt eregast tijdens de award-ceremonie. Stemmen kan tot 3 mei op http://vote.europanostra.org/.

Kunst en haiku op een drafje http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Kunst-en-haiku-op-een-drafje.html donderdag 6 april 2017 16:52:57

Het Yokoso festival, ter ere van de 25ste verjaardag van de Hasseltse Japanse Tuin, is stevig van start gegaan. Om de pas er in te houden organiseert Vorming Plus op zaterdag 22 april de jogsessie "Kunst en haiku op een drafje" waarbij al joggend alle locaties van de haiku-kunstwerken aangedaan worden.

Neem deel aan de jogsessie!

Eén van de locaties is onze eigen inkomhal. Tot 31 oktober 2017 kun je bij ons nog genieten van haiku's met bijpassende kunstwerken. Deze kunstwerken zijn gemaakt door de studenten Keramiek van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten.

PBL gesloten op 1 en 11 mei http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/PBL-gesloten-op-1-en-11-mei.html dinsdag 25 april 2017 11:41:56

De PBL is gesloten op maandag 1 mei (Dag van de Arbeid) en heeft haar jaarlijkse sluitingsdag op donderdag 11 mei.

Je kunt tijdens de sluitingsmomenten steeds inleveren via de buitenkluis rechts naast de ingang van de bib.

Boeken met een hoek af http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Boeken-met-een-hoek-af.html dinsdag 25 april 2017 14:11:29

Bibliotheken bewaren fascinerende bronnen. Het is een hele uitdaging om al die oude geschriften en historische documenten te behouden voor volgende generaties. Zo kunnen stof, vocht of temperatuurwisselingen het begin vormen van onomkeerbare schade.

Deze fototentoonstelling gaat op ontdekking langsheen diverse ‘kwalen’ waaraan een boek lijden kan. De "zorgtips" helpen voorkomen, steeds beter dan genezen!

 

Lezing met gastspreker Howard Gutman - Europe Direct http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Lezing-met-gastspreker-Howard-Gutman-Europe-Direct.html dinsdag 25 april 2017 15:49:58

Op 9 november 2016 werd Donald Trump verkozen tot 45ste president van de Verenigde Staten. Voormalig Amerikaans ambassadeur Howard Gutman werd door de Europese pers benoemd tot meest populaire ambassadeur ooit in België. Hij was ambassadeur van 2009 tot 2013 tijdens het presidentschap van Barack Obama.

Momenteel is Gutman directeur van The Gutman Group, een internationaal adviesbureau. Hij is een veelgevraagde spreker, zowel in Europa als in de VS, en staat bekend als toonaangevend denker en spreker van onze tijd.

Howard Gutman zal in zijn lezing zijn visie geven op de relaties tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, en de impact en de opportuniteiten van het presidentschap van Donald Trump voor de EU.

Praktisch

Opgelet! Het gesprek zal doorgaan in het Engels.

De lezing gaat door op 16 mei om 20 uur in de UHasselt aan Martelarenlaan 42 in Hasselt. Deze lezing is een organisatie van Europe Direct.

reserveer hier je plekje