Provinciale Bibliotheek Limburg nl-BE http://www.limburg.be/pbl (c) 2017 Smartsite De PBL mee op kamp - grijp je kans! http://www.limburg.be/provincielimburg.net?id=57457 dinsdag 7 juni 2016 16:10:54

Vanuit de Provinciale Bibliotheek Limburg ondersteunen we alle Limburgse jeugdverenigingen bij hun kampactiviteiten met de actie "De PBL mee op kamp".

De PBL biedt al voor het negende jaar op rij aan alle Limburgse jeugdverenigingen een bib-koffer aan die als jeugdkampbibliotheek gebruikt kan worden.

Deze bib-koffer biedt gratis leesvoer voor alle leeftijden en bestaat hoofdzakelijk uit bekende stripreeksen. Dit aanbod kan indien gewenst aangevuld worden met fictie en non-fictie boeken.

Meer info & reserveren.

LAST CALL Haal je Lerarenkaart af in de PBL! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/LAST-CALL-Haal-je-Lerarenkaart-af-in-de-PBL!.html donderdag 16 juni 2016 15:53:35

Last call!

Ben je leerkracht, woon je in postcode 3500 en profiteer je deze zomer graag ten volle van je Klasse-lerarenkaart?

Er liggen nog steeds heel wat lerarenkaarten aan ons onthaal. We mogen ze nog meegeven tot en met 8 juli. Daarna worden ze terug naar Klasse gestuurd.

Wacht dus niet langer en kom ze afhalen in onze bibliotheek!

Zomer in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Zomer-in-de-PBL.html maandag 20 juni 2016 16:44:27

van zaterdag 1 juli tot en met zaterdag 2 september

Net zoals jij schakelt ook de PBL binnenkort over naar zomermodus. We zijn er nog steeds dagelijks voor jou, maar sluiten telkens een uurtje vroeger.

 • maandag - vrijdag open van 10 tot 18 uur
 • zaterdag open van 10 tot 16 uur

Er vallen ook enkele wettelijke feestdagen tijdens de grote vakantie, dan is de bibliotheek vanzelfsprekend ook gesloten:

 • dinsdag 11 juli
 • vrijdag 21 juli
 • dinsdag 15 augustus

Denk eraan, je kunt steeds je documenten inleveren via de buitenkluis rechts naast de ingang van de bib!

Fijne vakantie!

Leerkracht (in opleiding)? Vraag je OLE-kaart aan! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Leerkracht-(in-opleiding)-Vraag-je-OLE-kaart-aan!.html dinsdag 13 september 2016 17:19:02

Ben jij leerkracht of leerkracht in opleiding?

Vraag dan zo snel mogelijk je OLE-kaart aan om het hele schooljaar te kunnen genieten van je voordelen.

Kijk ook zeker eens of we nog iets voor jou kunnen betekenen. Voor elke doelgroep hebben we ongetwijfeld iets in de aanbieding!

Nieuwe top 10! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuwe-top-10!.html vrijdag 18 november 2016 15:58:54

De dagen worden langer en we ruiken de lente al, de terrasjes lonken, tijd voor een fris boek, een vrolijke film of een opgewekte cd!

Gelukkig staat onze nieuwe top 10 voor je klaar, vanaf zaterdag 18 maart ligt onze selectie van zowel boeken, films als muziek op de gekende standen.

 • top 10 informatief, literatuur, muziek en film voor volwassenen vind je in de inkomhal
 • top 10 jongeren staat ook in de inkomhal
 • top 10 jeugd vind je in de toegang naar de jeugdbibliotheek

We herinneren je er nog even aan dat top 10-documenten niet verlengd kunnen worden.

IN FOCUS Jeugdboekenmaand MVX http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Jeugdboekenmaand-MVX.html dinsdag 28 februari 2017 11:04:34

De hele maand maart staat in het teken van boeken- en leesplezier. Jeugdboekenmaand 2017 neemt als thema "MVX: Je bent wie je bent.". Meter en peter zijn deze keer presentator Karolien Debecker van MNM en acteur/auteur Dimitri Leue.

MVX gaat het hebben over jezelf zijn, identiteit, rolpatronen, jongens/meisjes en alles daar tussenin. Daarover vind je in onze bib alles terug IN FOCUS op het bibliotheekplein. Het activiteitenprogramma voor de jeugd gaat door in de Stedelijke Bibliotheek Hasselt.

Programma Jeugdboekenmaand in de Stedelijke Bibliotheek Hasselt

 • Tentoonstelling van de leerlingen van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. Zij stellen hun mooiste werk over het thema 'Wat als ...' tentoon in de bibliotheek.
 • Tot 16 april kun je meedoen met een knotsgekke zoektocht en maak je kans op een mooie prijs.
 • Probeer ondertussen ook het online spel eens uit!
 • Op zondag 26 maart gaat in de Stedelijke Bib een superleuk slotfeest door, tussen 9.30 en 12.30 uur zet Theater Hutsepot de bib op stelten. Je kunt ook deelnemen aan verschillende artistieke workshops van de academie.
 • Inschrijven is niet nodig, gewoon langskomen!
 • Extra activiteiten tijdens Jeugdboekenmaand:
  • Zondag 5 maart van 11 tot 12 uur: Kamishibai-vertelvoorstelling door Meneer Zee "Sjieken bak" voor kinderen tussen 5 en 10 jaar schrijf je hier in
  • Woensdag 29 maart van 14 tot 15.30 uur: "De Leesbeesten" gaan aan de slag met het thema MVX
  • Iedere zondag van 11 tot 11.30 uur: voorleeshalfuurtje voor kinderen tussen 4 en 7 jaar
 • Blijf op de hoogte van de Jeugdboekenmaandactiviteiten van de Stedelijke Bibliotheek Hasselt.
Kom gratis naar de bib met je klas! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Kom-gratis-naar-de-bib-met-je-klas!.html dinsdag 28 februari 2017 12:19:10

Ben je leerkracht en wil je een uitstap maken naar de bib? Of naar een andere culturele plek in de buurt? Dan kun je gratis gebruik maken van de diensten van De Lijn via de service dynamoOPWEG van Cultuurkuur.

Met dynamoOPWEG kan elke school gratis met De Lijn naar culturele bestemmingen, met maximum 30 personen per rit en volgens de bestaande dienstregeling.

Lees er alles over en registreer je.

Nieuw! Bibintroductie met opdrachten op de iPad http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuw!-Bibintroductie-met-opdrachten-op-de-iPad.html dinsdag 28 februari 2017 15:18:21

Ben je juf of meester in het 5de of 6de leerjaar? We hebben onze bibliotheekintroductie voor de derde graad lager onderwijs vernieuwd met leuke opdrachten op onze iPads. Zo bereiden we de leerlingen voor op een wereld waarin het belangrijk is zelfstandig informatie te verzamelen.

Lees meer over dit aanbod en reserveer je gratis bibliotheekintroductie

IN FOCUS Pi-dag http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Pi-dag.html dinsdag 14 maart 2017 14:11:28

Cijferfanaten vieren vandaag over de hele wereld pi-dag (en de geboortedag van Albert Einstein). 14 maart wordt in de Verenigde Staten namelijk geschreven als 3.14, wat de eerste cijfers zijn van de wiskundige constante.

Amerikaanse wiskundigen hebben die dag dan ook uitgeroepen tot pi-dag, een moment om hun vak in het zonnetje te zetten. Ze gaan dan in groep pi-zza eten, of smullen van fruittaarten, want in het Amerikaans heten die pie, en dat spreekt een Amerikaan net zo uit als een Griekse pi.

14 maart 2015 werd gezien als een ‘uitzonderlijke’ pi-dag, ze bevatte namelijk de eerste vijf cijfers van pi: 3.1415.

Tv-maker en wetenschapper Lieven Scheire in Het Belang van Limburg: ‘Het blijft een prachtig wiskundig getal, maar er bestaat een groep wetenschappers die pi willen vervangen door tau, wat het dubbele is van pi. 6,28... dus. De reden? Veel wiskundige formules zouden er veel eleganter uitzien. Want hoe vaak kom je in formules ‘2p’ tegen? Dat zou je gemakkelijk kunnen vervangen door één tau’, aldus Scheire.

‘Misschien moeten we op 28 juni wel een tau-dag organiseren, met evenveel onnozele festiviteiten. In plaats van pie eating op 14 maart, kunnen we dan tau-trekken.’

Vanaf vandaag dus, op de IN FOCUS stand op het bibliotheekplein: pi.

Koop de nieuwe UiTpas in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Koop-de-nieuwe-UiTpas-in-de-PBL.html dinsdag 14 maart 2017 14:57:02

Op 4 maart 2017 lanceert de stad Hasselt de nieuwe UiTpas. Deze pas is een voordeelkaart voor Hasselaren en studenten aan universiteit, middelbare of hogeschool in Hasselt. Met de UiTpas krijg je een korting of een ander extraatje bij bepaalde vrijetijdsactiviteiten. Zo kun je met de pas bijvoorbeeld gratis naar de Hasseltse musea of de Japanse Tuin. Of krijg je een korting op een voorstelling van een lokale vereniging.

De huidige pas is geldig tot 1 april 2017, deze opvolger is geldig van 1 april 2017 tot 1 april 2020. Het vernieuwde pasje kost 6 euro, als je hem voor 1 juni gaat halen krijg je 1 euro korting en betaal je slechts 5 euro.

Je kunt de UiTpas op drie Hasseltse locaties kopen:

Yokoso Festival, ook in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Yokoso-Festival,-ook-in-de-PBL.html dinsdag 14 maart 2017 16:50:32

Het woord yokoso betekent letterlijk welkom in het Japans.

In 2017 blaast de Hasseltse Japanse Tuin 25 kaarsjes uit. Om deze verjaardag te vieren werkt de Tuin samen met wel 10 verschillende partners in Hasselt. Het Yokoso Festival is het resultaat van die samenwerking en brengt de Japanse cultuur in al haar facetten ook buiten de grenzen van de Tuin naar de Hasseltse binnenstad.

Op elke locatie die deelneemt aan het festival staat een haiku met bijhorend kunstwerk. Deze vormen de rode draad langs de diverse activiteiten van het festival. Tijdens het festival kun je ook in onze bibliotheek terecht voor een haikutentoonstelling die gemaakt werd door studenten keramiek aan de Hasseltse Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. Je vindt ook een themastand over Japan in onze inkomhal.

Voor een overzicht van alle activiteiten en om af te tellen naar de eigenlijke verjaardag van de Japanse Tuin kun je terecht op de website van het Yokoso Festival.

Databank in de kijker - Jeugd LiteRom http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-kijker-Jeugd-LiteRom.html dinsdag 14 maart 2017 17:04:40

Maandelijks zetten we een van de databanken die we jullie aanbieden in de kijker.

Maart is Jeugdboekenmaand, de keuze voor databank Jeugd LiteRom was een logisch gevolg ...

Jeugd LiteRom is een databank over Nederlandstalige jeugdliteratuur, met recensies over oorspronkelijke Nederlandstalige jeugdboeken vanaf 1900.

Erfgoeddag 2017 op zondag 23 april http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Erfgoeddag-2017-op-zondag-23-april.html dinsdag 14 maart 2017 17:43:58

Op zondag 23 april 2017 vindt de zeventiende editie van Erfgoeddag plaats met als thema "Zorg". Bekijk hier het prachtige promofilmpje!
 
Uiteraard zorgt ook de Provinciale Bibliotheek Limburg weer voor een mooi programma. Binnenkort hierover meer op deze website!

 

Piano day(s) http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Piano-day(s).html dinsdag 14 maart 2017 17:53:28

In 2015 lanceerde Nils Frahm - de wonderboy van de nieuwe generatie pianisten - Piano day. Ieder jaar opnieuw wil hij op de 88ste dag van het jaar (het aantal toetsen van de piano) met pianisten en muziekliefhebbers wereldwijd de piano vieren.

In Hasselt is Piano day de start van Piano day(s) met een residentie van Adriaan de Roover of oaktree, een concert in de oude gevangenis van Wouter Dewit en een pianoparcours langs diverse locaties in de stad. Eén van die locaties is onze bibliotheek. Kom dus zeker eens langs en geniet!

Piano day(s) loopt van woensdag 29 maart tot en met zondag 2 april.

 

IN FOCUS Design in Limburg http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Design-in-Limburg.html dinsdag 21 maart 2017 12:17:41

Limburgse ontwerpers

In een kwart eeuw heeft Limburgs design furore gemaakt en is haar invloed fascinerend. Denk maar aan de impact van modeontwerper Raf Simons op de internationale modewereld, het wereldbekende oeuvre van keramist Piet Stockmans, het esthetische vernuft van Michaël Verheyden, de sublimerende kracht van Bram Boo en Casimir in het ambachtelijke ontwerp of de commerciële doeltreffendheid van Studio Segers … Stuk voor stuk namen met renommee. Limburgse designers met wereldfaam.

Met het boek “We are wanderful” presenteren Cultuurplatform Design (Provincie Limburg) en C-mine designcentrum (Stad Genk) een bijzondere staalkaart van Limburgs design van de afgelopen 25 jaar.

IN FOCUS op het bibliotheekplein vind je een mooie selectie van documenten die Limburgs design in de kijker zetten.

Expo The World of Charles and Ray Eames in C-Mine

"The World of Charles and Ray Eames" is een grote expositie waarin de carrières van Charles (1907-1978) en Ray (1912-1988) worden uitgelicht. Alsook het grensverleggende werk van The Eames Office, een laboratorium voor design dat al vier decennia actief is en baanbrekend is op het vlak van  architectuur, meubelontwerp, grafisch-en productdesign, film, sculpturaal werk, fotografie en multimedia.

Nog tot 28 mei 2017.

Expo "Powers of Materials" in Studio Pieter Stockmans

Op zoek naar de volgende Eames? Curator Karen Wuytens selecteerde voor "Powers of Materials" het werk van 12 designers waaronder Maarten Van Severen, Chris Kabel, Xavier Lust, Dirk Vander Kooij, Roel Vandebeek en Pieter Stockmans. Designers die erin geslaagd zijn om door middel van een bijzonder, innovatief of onverwacht materiaalgebruik en -toepassing tot een nieuw succesvol ontwerp te komen, net als het Eames-duo deed met plywood en kunststof.

Materiaal-technische vernieuwing boort nieuwe mogelijkheden aan én tegelijk flirten deze designers met de limieten van wat wenselijk dan wel mogelijk zou moeten zijn. "Powers of Materials" legt de focus op grensverleggend design in detail én vanuit een breder perspectief.
Terwijl materie, productieproces én design gewicht in de schaal leggen toont deze expo de kantelpunten in het werk van deze 12 vooruitstrevende ontwerpers.

De tentoonstelling bevindt zich op 200 meter van "The World of Charles and Ray Eames"- en is gratis toegankelijk, ook tot 28 mei 2017.

Beleef Erfgoeddag in de PBL! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Beleef-Erfgoeddag-in-de-PBL!.html maandag 27 maart 2017 16:53:43

Update

Er zijn nog plekjes beschikbaar voor de rondleiding achter de schermen en de lezing door Ruth Soenen. Verzeker je van een stoel en reserveer tijdig!


Erfgoeddag, een waaier aan zorg in de Provinciale Bibliotheek Limburg ...

Op zondag 23 april vieren Vlaanderen en Brussel de jaarlijkse Erfgoeddag. Het thema "zorg" staat dit jaar centraal. In onze bibliotheek tonen we die dag graag heel wat aspecten van dat thema.

Reserveer zeker je plekje indien nodig (rondleiding en lezing) of spring binnen voor een vrij bezoek tussen 13 en 18 u.

Flandrica.be - waar topstukken in de etalage staan http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Flandrica.be-waar-topstukken-in-de-etalage-staan.html dinsdag 28 maart 2017 10:38:49

Op Flandrica.be vind je maar liefst 62 erkende topstukken. Het zijn werken van uitzonderlijke betekenis die Vlaanderen niet zomaar mogen verlaten. Vanwege hun belang worden ze met extra zorg omringd. Dankzij digitalisering kan je ze toch zelf doorbladeren. Ook de twee topstukken die bewaard worden in de Provinciale Bibliotheek Limburg vind je hier digitaal terug: het fraai verluchte 16de-eeuwe graduale uit de abdij van Sint-Truiden en de aflaatbrief van de abdij van Herkenrode uit 1363.

In een nieuwe rondleiding op Flandrica.be word je meegenomen lang verschillende aspecten van schoonheid.

Wat is Flandrica.be?

Flandrica.be is een portaalsite voor integraal gedigitaliseerd materiaal uit Vlaamse erfgoedbibliotheken. Het corpus bestaat uit "Flandrica", publicaties geproduceerd in Vlaanderen of handelend over Vlaanderen, en unica uit het Vlaams patrimonium zoals handschriften. Flandrica.be wordt regelmatig aangevuld met nieuw gedigitaliseerd materiaal van de zes partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.be, waar de PBL deel van uitmaakt.

Flandrica.be gunt cultuurliefhebbers en onderzoekers in binnen- en buitenland een blik op de rijkdom van de collecties in Vlaanderen. Iedereen krijgt er vrije toegang tot gedigitaliseerd bibliotheekerfgoed. Om de aanwezigheid en zichtbaarheid van Vlaams typografisch erfgoed op het internet nog verder te verhogen, wordt de inhoud van Flandrica.be ook opgenomen in Europeana.

Databank in de Kijker - Oxford Art Online http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-Kijker-Oxford-Art-Online.html dinsdag 28 maart 2017 15:55:20

De maand april staat ook dit jaar weer in het teken van Erfgoeddag, vandaar dat ons oog deze maand afdwaalt naar kunst en cultuur in de digitale bibliotheek. Oxford Art Online is dé online referentiebron voor de beeldende kunst.

In deze databank vind je:

 • de Grove Art Online (bevat onder meer de 34 volumes van de befaamde The Dictionary of Art met een overzicht van de westerse en niet-westerse beeldende kunst)
 • de Oxford Companion to Western Art
 • The Encyclopedia of Aesthetics
 • The Concise Oxford Dictionary of Art Terms
 • Benezit Dictionary of Artists (Benezit biedt toegang tot 170.000 biografieën van kunstenaars uit de gedrukte Engelse editie van 2006, correcties daarop en circa 20.000 nieuwe levensbeschrijvingen).

Ga naar onze digitale bibliotheek - vakdomein Kunst. 

Opgelet! De Oxford Art Online is enkel via de digitale bibliotheek in de bib zelf volledig te raadplegen. Dit kun je gratis als lid van de PBL.

Uitbreiding en herindeling jongerencollectie http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Uitbreiding-en-herindeling-jongerencollectie.html dinsdag 28 maart 2017 16:07:00

Het was je misschien al opgevallen dat er een en ander veranderd is in onze jeugdbib en jongerenhoek. De jongerencollectie in onze bibliotheek breidt uit, je vindt de 12+ documenten nu bij de jongeren terug.

Die jongerenhoek bestaat nu uit twee verschillende doelgroepen: 12+ en 15+. Op deze manier komen alle documenten vanaf de leeftijd van het eerste jaar secundair onderwijs nu samen in de jongerenhoek.

Je herkent de 12+ documenten aan de fuchsia-witte jongerennop, de 15+ aan de fuchsia-blauwe jongerennop.

Moest je hierover nog vragen hebben, spreek dan zeker een van onze medewerkers aan. We helpen je met plezier verder!

Erfgoedplus.be valt in de prijzen http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Erfgoedplus.be-valt-in-de-prijzen.html donderdag 6 april 2017 14:50:08

Erfgoeddatabank Erfgoedplus.be is één van de laureaten van de prestigieuze European Prize for Cultural Heritage van de Europese erfgoedorganisatie Europa Nostra. Die reikt jaarlijks prijzen uit aan organisaties die uitzonderlijke projecten realiseren rond cultureel erfgoed. Dit jaar zijn 39 laureaten geselecteerd uit meer dan 200 projecten uit 18 landen.  Ergoedplus.be is de enige Belgische laureaat. De laureaten krijgen hun prijs tijdens een ceremonie in de Finse stad Turku op 15 mei.

Erfgoedplus.be is een zoekwebsite voor cultureel erfgoed in Limburg en Vlaams-Brabant. De provincies Limburg en Vlaams-Brabant en de stad Leuven werken hiervoor samen met allerlei erfgoedbeherende organisaties, zoals musea, bewaarbibliotheken of heemkundige kringen. Het project wordt door de jury geprezen, omdat het "het niveau van erfgoeddocumentatie in België aanzienlijk heeft bevorderd."

De Provinciale Bibliotheek Limburg is erg blij met dit mooie nieuws, niet in het minst omdat onze volledige prentbriefkaartencollectie ook opgenomen is in deze databank. Bekijk ze op Erfgoedplus.be.

Stem mee voor de publieksprijs en win een reis naar Finland

Op 15 mei 2017 krijgt het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) in het Finse Turku zijn award overhandigd. Wie online meestemt voor de publieksprijs, maakt bovendien kans op een reis voor twee naar Finland en wordt eregast tijdens de award-ceremonie. Stemmen kan tot 3 mei op http://vote.europanostra.org/.

Boeken met een hoek af http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Boeken-met-een-hoek-af.html dinsdag 25 april 2017 14:11:29

Bibliotheken bewaren fascinerende bronnen. Het is een hele uitdaging om al die oude geschriften en historische documenten te behouden voor volgende generaties. Zo kunnen stof, vocht of temperatuurwisselingen het begin vormen van onomkeerbare schade.

Deze fototentoonstelling gaat op ontdekking langsheen diverse ‘kwalen’ waaraan een boek lijden kan. De "zorgtips" helpen voorkomen, steeds beter dan genezen!

 

Databank in de kijker - monKEY http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-kijker-monKEY.html dinsdag 2 mei 2017 11:46:05

Belastingen. In mei worden we eraan herinnerd dat we tegen het begin van de zomervakantie onze jaarlijkse plicht vervuld zouden moeten hebben. Maar hoeveel weten we eigenlijk van onze belastingen af? Wat is er dit jaar veranderd? Waar moeten we rekening mee houden?

Ook als je boekhouder bent kloppen klanten bij jou aan omdat je een expert bent in jouw domein. Advies rond personenbelasting, vennootschapsbelasting, btw, vennootschapsrecht en boekhouding wordt dagelijks gevraagd. Weet je soms het antwoord niet meteen, of heb je geen tijd om de laatste wijzigingen binnen het domein zelf op te volgen?

Dan kun je steeds in de bib terecht voor de databank monKEY.be, samengesteld én voortdurend geactualiseerd door topauteurs en erkende experts in de tax-, accountancy & finance wereld.

Devotie in beeld http://www.limburg.be/Devotie-in-beeld.html vrijdag 5 mei 2017 12:23:14

Tentoonstelling van erfgoedstukken van de Provinciale Bibliotheek Limburg

Van 20 mei 2017 tot en met 16 september 2017 houdt de Provinciale Bibliotheek Limburg een tentoonstelling over volksdevotie in Limburg en dat aan de hand van devotieprenten uit de eigen erfgoedcollecties. De bibliotheek speelt hiermee in op twee belangrijke evenementen. Van 23 tot en met 25 juli 2017 vindt in Hasselt de "Herdenking 700 jaar Sacrament van Mirakel" plaats, die begeleid wordt door een tentoonstelling in het Stadsmus onder de titel "Mirakel en monstrans". En van 5 tot en met 20 augustus 2017 vinden er de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten plaats.

Devotieprenten

Devotieprenten kwamen tegemoet aan het verlangen van gewone gelovigen om hun vroomheid op een duidelijk zichtbare wijze te beleven. Het zijn voorstellingen van Christus, Maria of de heiligen of van Bijbelse taferelen, religieuze symbolen of emblemen. Ze zijn geschilderd of gedrukt op papier of perkament. Ze zijn gemaakt om eenvoudige mensen de geloofswaarheden bij te brengen en hen tot meer vroomheid en godsdienstig gedrag aan te sporen.

In de loop der tijden ontstonden vele verschillende vormen van devotieprenten: doopprenten, communieprenten, vormselprenten, doodsprenten of bidprenten, bedevaartprenten, broederschapsprenten, herinneringsprenten, embleemprenten, gebedsprenten enz.

Tentoonstelling

De tentoonstelling maakt gebruik van devotieprenten uit de Collectie Limburgensia van de Provinciale Bibliotheek Limburg. We beperken ons tot de afbeeldingen gemaakt met zuiver grafische technieken omdat die het mooiste zijn. Ze dateren van de 17de eeuw tot het begin van de 20ste eeuw. De devotieprenten zijn gegroepeerd per bedevaartsoord. Hierbij laten we de belangrijkste bedevaartsoorden in de provincie aan bod komen.

Om de prenten te beschermen tegen een te langdurige belichting en om ze een betere zichtbaarheid te geven, tonen we niet de originelen, maar wel reproducties op een groter formaat. Behalve de prenten tonen we ook voor elke bedevaartplaats een keuze van boeken of brochures die uitgegeven zijn om de devotie te bevorderen. Deze bevatten vaak ook prenten. Omdat ze beter bestand zijn tegen het licht, tonen we ze wel in originele vorm.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen worden in de verschillende toonkasten behandeld:

 • Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse in Hasselt
 • Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap in Tongeren
 • Onze-Lieve-Vrouw Behoudenis der Kranken in Kortenbos (Sint-Truiden)
 • Onze-Lieve-Vrouw Behoudenis der Kranken in Zutendaal
 • Onze-Lieve-Vrouw aan de Staak in Koersel (Beringen)
 • Onze-Lieve-Vrouw van Rust in Heppeneert (Maaseik)
 • Onze-Lieve-Vrouw Troosteres der Bedrukten in Opitter (Bree)
 • Het Heilig Sacrament van Mirakel van Herkenrode (Hasselt)
 • Limburgse heiligen
 • Sint-Trudo

Film over de Virga Jessefeesten van 1954 in Hasselt

De Culturele Dienst van de Provincie Limburg gaf in 1954 aan Studio Bartok opdracht om een film te maken over de ommegang van de Virga Jessefeesten in Hasselt. Deze negentien minuten durende film is ondertussen gedigitaliseerd en wordt doorlopend geprojecteerd op de eerste verdieping van de bibliotheek.

Geluidsfragmenten over de Virga Jessefeesten van 1954 en 1961 in Hasselt

De Gewestelijke Omroep Limburg – de voorganger van Radio 2 Omroep Limburg – heeft in het verleden vaak uitzendingen gemaakt over de Virga Jessefeesten. Je kunt een selectie van zeven opnamen uit 1954 en 1961 beluisteren via het tabblad ‘Enkel in de PBL’ van de digitale bibliotheek op de gelijkvloerse verdieping van de bibliotheek.

Rondleidingen

Tot midden september kun je op geselecteerde vrijdagen én een zaterdag deelnemen aan een begeleide rondleiding door de tentoonstelling. De rondleiding duurt ongeveer een uur. De data vind je in de kalender.

Luistervinken met Jan Vaes: De graven van het Land van Loon http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Luistervinken-met-Jan-Vaes-De-graven-van-het-Land-van-Loon.html vrijdag 5 mei 2017 13:58:28

Jan Vaes is doctor in de oudheidkunde en kunstgeschiedenis. Zijn boek ”De graven van Loon. Loons, Luiks, Limburgs” wordt nu al hét standaardwerk van de Limburgse geschiedenis genoemd. Dr. Vaes zal een geschiedkundige lezing geven over Het Land van Loon, met een uitstap naar het thema devotie en naar de Aflaatbrief van de Abdij van Herkenrode.

In zijn meeslepende vertelstijl weet Jan Vaes elke lezer te boeien. De lezing wordt gekruid met talrijke bronnen en vermakelijke anekdotes.

Pop-up expo "Dokter Willems" http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Pop-up-expo-Dokter-Willems.html vrijdag 5 mei 2017 14:11:07

Dokter Louis Willems (1822-1907) wordt beschouwd als één van de pioniers van de bacteriologie en de immunologie. Hij ontdekte de preventieve inenting tegen de veepest en bestreed mee deze ziekte toen die in 1867 in de stallen van de Hasseltse jeneverstokers woedde.

Toch dankten de jeneverstokers voor de overwinning op de veepest in de eerste plaats Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse. Zij schonken haar kind uit dank een gouden kroon bij de Kroningsfeesten in 1867.

In onze pop-up tentoonstelling leer je meer over deze bijzondere Hasselaar.

Zomerse triptiek - Devotie in Limburg http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Zomerse-triptiek-Devotie-in-Limburg.html vrijdag 5 mei 2017 15:16:28

Hasselt staat in de zomer van 2017 in het teken van de Virga Jessefeesten en de herdenking "700 jaar Heilig Sacrament van Mirakel". De PBL speelt hier deze zomer op in met deze activiteiten.

Tentoonstelling "Devotie in beeld" 20 mei tot 16 september

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In deze tentoonstelling presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Pop-up expo "Dokter Willems" tijdens de maand augustus

Dokter Louis Willems (1822-1907) wordt beschouwd als één van de pioniers van de bacteriologie en de immunologie. Wat hij te maken heeft met de Virga Jesse ontdek je in de pop-up tentoonstelling.

Lezing door Jan Vaes "De graven van het Land van Loon" zaterdag 9 september

Dr. Jan Vaes zal, in zijn kenmerkende en meeslepende vertelstijl, een geschiedkundige lezing geven over Het Land van Loon en met een uitstap naar het thema devotie en naar de aflaatbrief van de Abdij van Herkenrode.

Reserveer je plekje voor de lezing.

De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Nieuwe DBNL-nieuwsbrief http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuwe-DBNL-nieuwsbrief.html dinsdag 9 mei 2017 14:37:51

Deze week is de nieuwe maandelijkse nieuwsbrief van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren verschenen. Die moet de rijkdom van de DBNL-collectie onder de aandacht brengen en de bekendheid van de DBNL in Vlaanderen en Nederland nog vergroten.

Behalve het ontwerp is ook de inhoud van de nieuwsbrief vernieuwd: die is vanaf nu informatiever en actueler. Naast de bekende aankondiging van nieuw toegevoegde teksten besteden ze ook aandacht aan bijzondere titels uit de collectie.

Met jaarlijks vier miljoen raadplegingen is de DBNL uitgegroeid tot een bijzonder populaire dienst met literaire bronnen, secundaire literatuur en aanvullende informatie zoals biografieën en naslagwerken. De initiatiefnemers achter de DBNL (de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek) onderstrepen met de vernieuwde nieuwsbrief het belang van het project.

Het doel is om zoveel mogelijk literatuur- en taalwetenschappers, historici, studenten en docenten en liefhebbers van de Nederlandse taal en cultuur, uit Nederland, Vlaanderen en daarbuiten deze collectie te laten ontdekken. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Over DBNL

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied en komt tot stand door een samenwerking tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. De website wordt jaarlijks zo’n vier miljoen keer geraadpleegd.

Nieuwe tentoonstelling in de bib! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuwe-tentoonstelling-in-de-bib!.html vrijdag 19 mei 2017 15:41:00

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In de tentoonstelling "Devotie in beeld" presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

IN FOCUS Nationale Special Olympics http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Nationale-Special-Olympics.html dinsdag 23 mei 2017 14:16:49

De provincie Limburg mag voor de derde keer de Special Olympics ontvangen. Dit jaar is Lommel de gaststad van de 35ste nationale spelen. Tijdens het Hemelvaartweekend van woensdag 24 mei tot zaterdag 27 mei zullen 3.400 atleten met een verstandelijke beperking sportief tegen, maar vooral met elkaar sporten.

Ook Provinciaal Domein Dommelhof staat tijdens dit weekend volledig in het teken van Special Olympics. Twee van de grootste sporttakken vinden plaats in Dommelhof: atletiek en basketbal. Meer dan 3.000 atleten en coaches uit 300 clubs uit Vlaanderen en Wallonië zakken samen met de supporters af naar Noord-Limburg. Ga zeker langs in Dommelhof in Neerpelt om de atleten aan te moedigen en te genieten van de gezellige sfeer!

Ondertussen schenken we de onze aandacht aan de Special Olympics op onze IN FOCUS stand op het bibliotheekplein.

Installatie We are wanderful in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Installatie-We-are-wanderful-in-de-PBL.html dinsdag 23 mei 2017 16:16:37

Martin Margiela, Raf Simons, Studio Job, Michaël Verheyden, Marina Yee, Bram Boo, Piet Stockmans. Stuk voor stuk namen met internationale renommee. Allemaal hebben ze hun roots in Limburg.

Cultuurplatform Design bundelde voor het eerst al deze designers in het boek "We are wanderful", een vuistdik naslagwerk over 25 jaar Limburgs design, én een opgemerkte installatie.

Deze installatie is van de hand van ontwerper Pablo Hannon en staat nog tot 16 september te blinken op het bibliotheekplein.

IN FOCUS Groetjes uit Limburg http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Groetjes-uit-Limburg.html dinsdag 6 juni 2017 14:32:04

Prachtig lenteweer dat naadloos overgaat in de zomermaanden, dat vraagt om uitstapjes in eigen regio. Deze In Focus ligt daarom op wandelen en fietsen in eigen stad en provincie. Kom je zeker laten inspireren!

Je vindt deze selectie op het bibliotheekplein op de gelijkvloerse verdieping.

Gratis buitenlandse kranten http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Gratis-buitenlandse-kranten.html dinsdag 6 juni 2017 15:08:19

Het leesaanbod in het leescafé is uitgebreid: naast de selectie van kranten en tijdschriften bieden we je nu ook gratis buitenlandse kranten en tijdschriften aan via PressReader. Op de nieuwe aanraaktafel kun je terecht voor leesvoer van de A van Albanië tot de Z van Zambia. En alles daartussen natuurlijk ook!

Databank in de kijker - SpringerLink http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-kijker-SpringerLink.html dinsdag 6 juni 2017 16:22:54

Een nieuwe maand, een nieuwe databank in de kijker.

Deze keer focussen we op SpringerLink, een databank waarvan de PBL hoofdzakelijk de medische kant gratis aanbiedt.

Via SpringerLink kun je artikels in fulltext raadplegen uit meer dan 60 Nederlandstalige boeken en tijdschriften binnen de vakdomeinen gezondheidszorg, verpleegkunde, psychologie en sociologie.

Gratis beschikbaar aan de digitale bibliotheek op de gelijkvloerse verdieping in de bibliotheek.

Lopen door de bib - voor één keer wel! http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Lopen-door-de-bib-voor-een-keer-wel!.html dinsdag 6 juni 2017 16:48:04

Pinkstermaandag was geen dag zoals alle andere - luide muziek en zwetende sporters in de bibliotheek!

De tweede Hasseltse Urban Trail - een loopparcours van 10 kilometer waarbij je ook doorheen gebouwen loopt - had als voorlaatste locatie de PBL op haar plannetje ingevuld. Het leverde ongewone taferelen op in de enkel voor de lopers geopende bibliotheek.

Jong redt oud - nieuw provinciaal erfgoedproject http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Jong-redt-oud-nieuw-provinciaal-erfgoedproject.html donderdag 15 juni 2017 16:03:44

Fijn werk van onze collega's van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed PCCE!

In het project "Jong redt oud" gaat het PCCE samen met de Limburgse gemeentebesturen op zoek naar erfgoedsites waar kinderen en jongeren aan de slag kunnen met “hun” erfgoed. Ze adopteren een Limburgse erfgoedsite of landschap met erfgoedwaarde in hun omgeving. Nu lopen er al vijf pilootprojecten, op donderdag 26 oktober 2017 volgt er een inspiratiedag.

Lees er alles over op de website van het PCCE.

Leen dubbel zo veel documenten - actie tijdens de zomermaanden http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Leen-dubbel-zo-veel-documenten-actie-tijdens-de-zomermaanden.html vrijdag 16 juni 2017 11:33:29

Van 19 juni tot en met 16 september kun je meer documenten gelijktijdig lenen:

 • tot maximum 40 documenten voor jongeren en volwassenen
 • tot maximum 20 documenten voor de jeugd (-12 jaar)

De uitleentermijn blijft drie weken met een mogelijkheid tot twee verlengingen.

Opgelet! Deze actie geldt niet voor documenten uit de Top 10.

Verlengen kan

 • online via mijn bibliotheek
 • telefonisch op 011 29 59 50
 • aan een uitleenpunt in de bib.
Nieuwe top 10 op 1 juli http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuwe-top-10-op-1-juli.html maandag 19 juni 2017 15:07:50

De grote vakantie kondigt zich eerstdaags aan. Je vervelen is geen optie, gelukkig staat onze nieuwe top 10 voor je klaar!

Vanaf zaterdag 1 juli ligt onze selectie van zowel boeken, films als muziek op de gekende standen.

 • top 10 informatief, literatuur, muziek en film voor volwassenen vind je in de inkomhal
 • top 10 jongeren staat ook in de inkomhal
 • top 10 jeugd vind je in de toegang naar de jeugdbibliotheek

We herinneren je er nog even aan dat top 10-documenten niet verlengd kunnen worden.

Gratis rondleiding tentoonstelling Devotie in beeld http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Gratis-rondleiding-tentoonstelling-Devotie-in-beeld.html dinsdag 20 juni 2017 9:52:29

Update

Er zijn nog plaatsen voor de volgende rondleidingen op 4 augustus en 8, 9 en 15 september! Schrijf je in. 


Hasselt staat in de zomer van 2017 in het teken van de Virga Jessefeesten en de herdenking "700 jaar Heilig Sacrament van Mirakel".

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In deze tentoonstelling presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartsoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Nog tot midden september kun je op geselecteerde vrijdagen deelnemen aan een begeleide rondleiding door deze tentoonstelling. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Kijk in onze kalender voor de exacte data!

Reserveer je plaatsje:

Vermeld je lidkaartnummer (als je dat hebt), de datum waarop je wenst deel te nemen en het totaal aantal personen waarmee je komt.

Rondleiding Devotie in beeld http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/67567-Rondleiding-Devotie-in-beeld.html dinsdag 20 juni 2017 15:46:20

Hasselt staat in de zomer van 2017 in het teken van de Virga Jessefeesten en de herdenking ‘700 jaar Heilig Sacrament van Mirakel’.

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In deze tentoonstelling presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartsoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Nog tot midden september kun je op geselecteerde vrijdagen én een zaterdag deelnemen aan een begeleide rondleiding door deze tentoonstelling. De rondleiding duurt ongeveer een uur.

Rondleiding Devotie in beeld http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/67568-Rondleiding-Devotie-in-beeld.html dinsdag 20 juni 2017 15:47:35

Hasselt staat in de zomer van 2017 in het teken van de Virga Jessefeesten en de herdenking ‘700 jaar Heilig Sacrament van Mirakel’.

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In deze tentoonstelling presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartsoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Nog tot midden september kun je op geselecteerde vrijdagen én een zaterdag deelnemen aan een begeleide rondleiding door deze tentoonstelling. De rondleiding duurt ongeveer een uur.

Rondleiding Devotie in beeld http://www.limburg.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/67569-Rondleiding-Devotie-in-beeld.html dinsdag 20 juni 2017 16:12:32

Hasselt staat in de zomer van 2017 in het teken van de Virga Jessefeesten en de herdenking "700 jaar Heilig Sacrament van Mirakel".

De PBL draagt in haar collectie Limburgensia zorg voor tal van devotieprenten. In deze tentoonstelling presenteren we de mooiste prenten van verschillende Limburgse bedevaartsoorden. Ze dateren van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. De prenten worden vergezeld door boeken en brochures die werden uitgegeven om devotie te bevorderen.

Nog tot midden september kun je op geselecteerde vrijdagen én een zaterdag deelnemen aan een begeleide rondleiding door deze tentoonstelling. De rondleiding duurt ongeveer een uur.

IN FOCUS Reisverhalen http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Reisverhalen.html vrijdag 30 juni 2017 11:32:10

Jawel.

De Grote Vakantie breekt eindelijk aan. Zowel voor de reislustigen als de dromers onder ons ligt er een nieuwe selectie klaar op onze IN FOCUS stand.

Reisverhalen allerhande, ter inspiratie!

Databank in de Kijker - LiteRom http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-Kijker-LiteRom.html vrijdag 30 juni 2017 14:42:42

De LiteRom is een databank over Nederlandse en Nederlandstalige literatuur waarin de volledige tekst van ruim 60.000 boekrecensies vanaf 1900 zijn opgenomen. Deze recensies zijn eerder verschenen in Nederlandse en Vlaamse dag- en weekbladen.

Ben je een literatuurliefhebber en geïnteresseerd in achtergrondinformatie over een bepaald boek, dan is de LiteRom zeker dé plek om je zoektocht te beginnen.

Maandelijks plaatsen we een databank uit onze digitale bibliotheek in de kijker. De PBL deelt haar abonnement op deze databanken met al haar leden. Je kunt ze enkel raadplegen in onze bibliotheek.

Villa Verbeelding, de nieuwe naam van het Literair Museum http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Villa-Verbeelding,-de-nieuwe-naam-van-het-Literair-Museum.html vrijdag 30 juni 2017 16:31:26

Op 21 juni 2017 bestaat het Literair Museum 20 jaar. Dat wordt gevierd met een nieuwe naam: het Literair Museum wordt... Villa Verbeelding. Een wereld vol woord en beeld.

Villa Verbeelding wil dé plek in Vlaanderen zijn waar jong en oud terecht kan voor tentoonstellingen, activiteiten en informatie rond (jeugd)literatuur en illustratie. Niet alleen kinderen, maar ook geïnteresseerde volwassenen (professionals en andere) uit heel Vlaanderen en Nederland moeten er hun gading vinden.

Lees meer of breng een bezoek!

 

Fundels op vakantie http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Fundels-op-vakantie.html maandag 3 juli 2017 12:00:27

Fundels?

Fundels zijn digitale prenten- en AVI-boeken met filmpjes, spelletjes, leesondersteuning en oefeningen voor kinderen van 3 tot 10 jaar.

Je kunt als bibliotheeklid gratis 7 prentenboeken lenen, 4 weken lang. Zo hebben je kinderen altijd iets om mee te spelen op vakantie of onderweg (ook offline). En ondertussen leren ze heel wat bij!

Hoe werkt het?

Download de Fundels-app (in app store of google play) en probeer het demo-boekje. In de app kan je 7 gratis Fundels per bibliotheeklidmaatschap lenen indien je je aanmeldt met je Mijn Bibliotheek profiel.

De vakantiebieb http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/De-vakantiebieb.html maandag 3 juli 2017 16:28:16

Weet je nog niet welk boek je mee wil nemen op vakantie? Er staan leuke e-books voor je klaar in de VakantieBieb!

Deze zomer kun je weer gratis een selectie van e-books lezen op een tablet of smartphone met de VakantieBieb. Probeer het eens uit!

Aangepaste openingsuren http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Aangepaste-openingsuren.html maandag 3 juli 2017 16:44:05

van zaterdag 1 juli tot en met zaterdag 2 september

Net zoals jij schakelt ook de PBL over naar zomermodus. We zijn er nog steeds dagelijks voor jou, maar sluiten telkens een uurtje vroeger.

 • maandag - vrijdag open van 10 tot 18 uur
 • zaterdag open van 10 tot 16 uur

Denk eraan, je kunt steeds je documenten inleveren via de buitenkluis rechts naast de ingang van de bib!

IN FOCUS Jane Austen http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Jane-Austen.html vrijdag 14 juli 2017 15:54:40

Het hart van elke romanticus maakt een sprongetje bij het lezen van de naam Jane Austen. Haar personages spreken tot de verbeelding, met grote dank aan de talloze verfilmingen die er van haar boeken zijn gemaakt. De Engelse romanschrijfster leidde zelf een erg teruggetrokken leven, terwijl haar personages vaak opbotsen tegen de geldende normen van hun tijd. Van 1811 tot 1816 bereikte ze succes als schrijfster met de romans "Sense and Sensibility" (1811), "Pride and Prejudice" (1813), "Mansfield Park" (1814) en "Emma" (1816). Ze schreef nog twee romans, "Northanger Abbey" en "Persuasion"; deze werden postuum gepubliceerd in 1818. Eén roman bleef onvoltooid omdat ze stierf voordat ze deze kon afronden; deze laatste kreeg uiteindelijk de titel "Sanditon".

Op 17 juli 2017 is het tweehonderd jaar geleden dat Jane Austen stierf aan een slepende ziekte. Haar boeken zijn steeds in print gebleven, ook al was dat tijdens haar leven anoniem en heeft ze er zelf weinig plezier van gehad. Het staat ondertussen buiten kijf dat Jane Austen als een "groot Engels schrijver" mag beschouwd worden.

Nu IN FOCUS op het bibliotheekplein.

Reserveer je plekje voor de lezing door Jan Vaes http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Reserveer-je-plekje-voor-de-lezing-door-Jan-Vaes.html dinsdag 1 augustus 2017 14:05:49

Op zaterdag 9 september is Jan Vaes te gast in de PBL. Deze doctor in de oudheidkunde en kunstgeschiedenis komt vertellen over de tijd van de graven van Loon, een belangrijke periode in de Limburgse geschiedenis. Hij maakt tijdens zijn lezing ook een kleine uitstap naar de rol van devotie in die tijd en naar de Aflaatbrief van de Abdij van Herkenrode, die in onze bibliotheek bewaard wordt.

Wil je er graag bij zijn?

Reserveer dan je plekje!

Blok in de PBL http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/68507-Blok-in-de-PBL.html dinsdag 1 augustus 2017 14:49:41

Tijdens de maand augustus staat de bib weer helemaal in het teken van de blokkende studenten en scholieren.

We bieden de blokkers meer dan 300 studeer- en werkplaatsen aan die verspreid zijn over de hele bibliotheek.

Uiteraard verwachten we dat iedereen zorg draagt voor een rustige sfeer in onze bibliotheek.

Veel succes met je examens!

Wie is ... dokter Willems? http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Wie-is-dokter-Willems.html dinsdag 1 augustus 2017 15:10:29

Dokter Willems. Er is een Hasseltse straat naar hem vernoemd. Er staat een standbeeld van hem op de Witte Nonnenstraat.

Maar wie is dokter Willems?

Dokter Louis Willems (1822-1907) wordt beschouwd als één van de pioniers van de bacteriologie en de immunologie. Hij heeft ook iets te maken met de Virga Jesse.

Wat juist? Dat ontdek je in onze pop-uptentoonstelling op de gelijkvloerse verdieping, afdeling Informatie.

Neem zeker ook een kijkje in de erfgoedinstallatie "GOUD. Hoe geloof en wetenschap de jenever gered hebben", aan het Jenevermuseum in de Witte Nonnenstraat.

Databank in de kijker - Chemische feitelijkheden http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Databank-in-de-kijker-Chemische-feitelijkheden.html dinsdag 1 augustus 2017 16:15:15

De databank "Chemische feitelijkheden" over actuele onderwerpen uit de chemie en life sciences voorziet al ruim dertig jaar onderwijsinstellingen, bedrijven, bibliotheken en andere geïnteresseerden van inhoudelijke achtergrond informatie. Iedere editie behandelt de nieuwste inzichten over een actueel thema rond moleculen, mensen, materialen en milieu.

Zeker en vast interessanter dan de titel doet vermoeden! Deze databank maakt deel uit van onze digitale bibliotheek en kan enkel in de bib zelf geraadpleegd worden.

De Virga Jessefeesten van 1954 in beeld en geluidsfragmenten http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/De-Virga-Jessefeesten-van-1954-in-beeld-en-geluidsfragmenten.html donderdag 3 augustus 2017 17:37:17

Wil je weten hoe de Virga Jessefeesten in de jaren '50 en de vroege jaren '60 beleefd werden? Kom dan kijken naar de film over de Virga Jessefeesten in 1954 en beluister in onze digitale bibliotheek de geluidsfragmenten over de feesten in 1954 en 1961.

Film over de Virga Jessefeesten van 1954 in Hasselt

De Culturele Dienst van de Provincie Limburg gaf in 1954 aan Studio Bartok opdracht om een film te maken over de ommegang van de Virga Jessefeesten in Hasselt. Deze negentien minuten durende film is ondertussen gedigitaliseerd en wordt doorlopend geprojecteerd op de eerste verdieping van de bibliotheek.

Geluidsfragmenten over de Virga Jessefeesten van 1954 en 1961 in Hasselt

De Gewestelijke Omroep Limburg – de voorganger van Radio 2 Omroep Limburg – heeft in het verleden vaak uitzendingen gemaakt over de Virga Jessefeesten. Je kunt een selectie van zeven opnamen uit 1954 en 1961 beluisteren via het tabblad "Enkel in de PBL" van de digitale bibliotheek op de gelijkvloerse verdieping van de bibliotheek.

IN FOCUS Spannende boeken http://www.limburg.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Spannende-boeken.html vrijdag 4 augustus 2017 16:25:19

Zomer.

Lezen.

Spannende boeken.

Het hoort nu eenmaal samen.

Vandaar onze IN FOCUS vanaf nu helemaal gewijd aan het spannende boek! Vergeet niet onder je bed te kijken...