De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PBL

Onze geschiedenis

De Provinciale Bibliotheek Limburg ontstond in 1946. Het provinciebestuur richtte in dat jaar officieel de Provinciale Wetenschappelijke Bibliotheek op. Drie jaar later opende deze bibliotheek haar deuren voor het publiek in het Provinciaal Begijnhof te Hasselt.

In de naoorlogse periode was het voor het Limburgse provinciebestuur een absolute prioriteit om de culturele achterstand van Limburg op de andere Vlaamse provincies, met de aanwezigheid van grootstedelijke kernen, zo snel mogelijk weg te werken. Het provinciebestuur startte dan ook met de uitbouw van een provinciaal netwerk van instellingen voor cultuur en onderwijs. Doel van de Provinciale Wetenschappelijke Bibliotheek was de Limburgse studenten op een centraal gelegen plaats een gespecialiseerde bibliotheekcollectie aan te bieden en hun zo te begeleiden tijdens hun studie.

Pioniersfunctie

Midden jaren zestig evolueerde deze bibliotheek naar een algemene openbare bibliotheek met informatieve en literaire collecties voor volwassenen, jongeren en kinderen en een discotheekafdeling. In 1979 werd het nieuwe bibliotheekgebouw op de Martelarenlaan in gebruik genomen. De Provinciale Bibliotheek vervulde op die manier een pioniersfunctie zowel op het vlak van collecties, dienstverlening en infrastructuur voor wat later in het eerste decreet voor het openbaar bibliotheekwezen (1978) als norm in Vlaanderen zou gelden. Dankzij de ideale ruimtelijke mogelijkheden en haar vernieuwende aanpak stegen haar werkingscijfers op spectaculaire wijze.

Eerste Centrale Openbare Bibliotheek

In 1980 werd de Provinciale Bibliotheek Limburg erkend als eerste Centrale Openbare Bibliotheek in Vlaanderen. Naast haar taak als openbare bibliotheek had ze ook een ondersteunende, coördinerende en adviserende functie voor de Limburgse Openbare Bibliotheken. De bibliobus, die van 1978 tot 1993 de leesbehoeften in vele landelijke gemeenten van de provincie opving, is hiervan een bekend voorbeeld.

Naar een eigentijdse bib ... 

Eind jaren '90 besliste het provinciebestuur de Provinciale Bibliotheek grondig te verbouwen. De intrede van nieuwe media, internet, ... en een grondig onderzoek naar de behoeftes van de bibliotheekgebruiker gaven aanleiding tot een grondige herinrichting van de bibliotheekafdelingen en een aantal nieuwe voorzieningen zoals een internethoek en een leescafé. De vernieuwde bibliotheek werd op 29 juni 2002 officieel aan het publiek voorgesteld.

Hieronder vind je de geschiedenis van de PBL in beeld.

Contactgegevens dienst

Provinciale Bibliotheek Limburg
Martelarenlaan 17
3500 Hasselt

tel. 011 29 59 00
fax 011 29 59 01
e-mail pbl@limburg.be
http://www.limburg.be/pbl


De openingsuren van de Provinciale Bibliotheek Limburg vind je terug via www.limburg.be/pblopeningsuren.

Zoek in de catalogus

Provincie Limburg is ook social