De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
politieagent helpt meisje in witte go-cart met opdruk

Mobiel verkeerspark

Eind 2016 besliste de deputatie, in overleg met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, om het mobiele verkeerspark van de federale politie over te nemen en de dienstverlening rond het verkeerspark provinciaal verder te zetten. Op die manier kunnen Limburgse lagere scholen hier verder gebruik van maken en dit volledig gratis, omdat verkeerseducatie niet mag worden bepaald door de kostprijs!

Om dit te realiseren hebben de provinciale dienst Mobiliteit en Routenetwerken en de Limburgse politieschool (het PLOT) de handen in elkaar geslagen. Het materiaal van het verkeerspark is ondergebracht bij het PLOT, en zal worden beheerd en onderhouden door het PLOT. De dienst Mobiliteit en Routenetwerken staat in voor de relatie en de communicatie met de scholen, het zoeken van concrete locaties, het inplannen van de schoolbezoeken, de eventuele aankoop van bijkomend ondersteunend educatief en sensibiliserend materiaal, enz. Een politie-inspecteur van het PLOT, gespecialiseerd in verkeerseducatie, zal de verkeerslessen op het verkeerspark geven. Hij wordt bijgestaan door een vaste kern van vrijwilligers die de leerlingen begeleiden en het verkeerspark mee helpen opbouwen en afbreken.
Naast de intensieve samenwerking tussen de politieschool en de dienst Mobiliteit en Routenetwerken, verlenen verschillende gemeentebesturen en PXL Education hun medewerking aan dit project.

Wat bieden we concreet aan?

  • Het mobiele verkeerspark is bedoeld om leerlingen van het 5de en 6de leerjaar te trainen in hun kennis van de verkeersborden en -regels en dit op een praktijkgerichte, leuke én veilige manier.
  • Het mobiele verkeerspark wordt als kant-en-klaar pakket aangeboden, dit wil zeggen dat een volledig uitgebouwd verkeersparcours wordt aangeboden op een bepaalde locatie, met de nodige fietsen en go-carts.
  • De politie-inspecteur van het PLOT maakt de leerlingen bewust van verkeersregels en leert hen omgaan met gevaren en risico’s in het verkeer. 
  • Alle leerlingen krijgen als herinnering een leuk gadget en de "winnaar" van de wedstrijd krijgt bovendien een extra "verkeersveilig" prijsje.

Voorwaarden?

  • De school zorgt zelf voor het transport van de leerlingen, bij voorkeur in groep en per fiets.
  • We vragen met aandrang dat de leerlingen hun bezoek aan het verkeerspark klassikaal voorbereiden, zodat de tijd die ze spenderen in het park zo efficiënt mogelijk wordt benut. Hiervoor stellen we gratis een lespakketje van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) ter beschikking waarmee leerkrachten op speelse wijze, via een kwartet- en een memoryspel, de verkeersborden kunnen aanleren. Dit pakket krijgt de school na de inschrijvingsbevestiging.
  • Tijdens de verkeerslessen moet er een toezichthoudende leerkracht aanwezig zijn.

Praktisch

  • Aan één verkeersles mag maximaal een groep van 24 leerlingen deelnemen.
  • Een verkeersles duurt 1,5 uur. De eerste les begint om 9 uur, de tweede om 10.30 uur en de derde om 13.30 uur. Op woensdag gaan de lessen uiteraard enkel in de voormiddag door.
  • We stellen voor elk schooljaar een nieuwe planning op. Inschrijven kan van zodra je een e-mail ontvangt van de dienst Mobiliteit en Routenetewerken.

naar het online platform Limburg in cijfers

Nieuws

donderdag, 18 januari 2018
Kolenspoor
De provincieraad keurde, op woensdag 17 januari 2018, unaniem een gemeenschappelijke toekomstvisie goed voor het strategisch project Kolenspoor. Het Kolenspoor wordt uitgebouwd als een...
woensdag, 10 januari 2018
gemachtigd opzichtster helpt zes kinderen oversteken
De provincie Limburg organiseert dit jaar voor de 9de keer een opleiding tot gemachtigd opzichter. Voor de organisatie en de uitwerking van dit toch wel unieke project werken het provinciebestuur, de...
vrijdag, 22 december 2017
Nieuwe mountainbikeroute
De Sint-Pietersberg-mountainbikeroute werd vrijdag 22 december officieel geopend. 17  kilometer nieuw bewegwijzerde routes door Riemst en Maastricht verbinden het reeds bestaande...