De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Mantelzorg

Ongeveer drie vierde van alle zorg voor mensen met een (chronische) ziekte, handicap of ouderdom wordt gegeven door het eigen gezin, de familie of vriendenkring. Het engagement van deze mantelzorgers vloeit vaak voort uit de band die ze met de zorgbehoevende hebben. De zorg is onbezoldigd en meestal zeer intensief. Mantelzorg is het fundament van ons zorgstelsel. Mensen die zich intensief en meestal langdurig inzetten voor een ander, verdienen waardering en ondersteuning vanuit hun omgeving en de samenleving.

Ter ondersteuning van de mantelzorger kan gebruik gemaakt worden van kortverblijf en dagverzorging.

Gemeentelijke mantelzorgtoelage

De meeste Limburgse gemeenten beschikken over een reglement mantelzorgtoelage. De hoogte van deze toelage en de voorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente. Voor meer informatie kun je terecht bij je gemeentebestuur of het OCMW.

Hoe kan een lokaal bestuur mantelzorg ondersteunen?

Lokale besturen die mantelzorgers ondersteunen en vorm willen geven aan een lokaal mantelzorgbeleid krijgen hiervoor een kader aangereikt via pagina's over mantelzorgbeleid. Deze pagina's hebben vooral betrekking op mantelzorg áán en dóór ouderen, maar het denkkader is ruimer toepasbaar. Ze bevatten talrijke tips, een checklist, nuttige links, voorbeelden en bronnen die inspiratie kunnen bieden.

Contactgegevens dienst

Wonen
Universiteitslaan 1
3500 Hasselt

tel. 011 23 72 80
e-mail wonen@limburg.be

Openingsuren

Het Provinciehuis is elke werkdag geopend van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur.

6 - 8 - 9 november 2017 Novemberzittingen - Eén Sterk Sociaal Duurzaam Limburg
naar het online platform Limburg in cijfers

Nieuws

vrijdag, 02 juni 2017
beeld van een operatiekamer met daarop de tekst Databank in de kijker Springerlink.
Een nieuwe maand, een nieuwe databank in de kijker. Deze keer focussen we op SpringerLink, een databank waarvan de PBL hoofdzakelijk de medische kant gratis aanbiedt. Via SpringerLink kun je artikels...
maandag, 29 mei 2017
Judoka's in actie
Limburg was van 24 tot 28 mei 2017 de gastprovincie voor de 35e editie van de Special Olympics Belgium Nationale Spelen. Meer dan 3.400 atleten, 1.200 coaches en ongeveer 1.800 vrijwilligers...