De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
online platform Limburg in cijfers

Het aantal Limburgers dat onder de Europese armoedegrens leeft, blijft stijgen

dinsdag, 17 oktober 2017

17 oktober, dat is de jaarlijkse werelddag van verzet tegen armoede. In het licht van deze dag vestigt het Steunpunt Sociale Planning weer de aandacht op cijfers over armoede in Limburg.
Op basis van het aantal begunstigden van het voorkeurtarief in de ziekteverzekering leeft ruim één op de zeven Limburgers onder de Europese armoedegrens. Sinds 2009 gaat dit cijfer in stijgende lijn.

Voorkeurtarief in de ziekteverzekering?

Om te schatten hoeveel mensen onder de Europese armoedegrens vallen, maken we gebruik van het aantal begunstigden van een voorkeurtarief in de ziekteverzekering.
Personen met een laag inkomen hebben recht op dit voorkeurtarief en betalen daarom minder voor onder meer hun gezondheidszorgen. De inkomensvoorwaarden die gekoppeld zijn aan het recht op voorkeurtarief in de ziekteverzekering neigen meer naar de Europese armoedenorm.
Daarom is het aantal begunstigden van dat voorkeurtarief een betere indicator om het werkelijke aantal bestaansonzekeren of armen te schatten dan bijvoorbeeld het leefloon. Het procentueel aandeel bekomen we door de begunstigden van het voorkeurtarief in de ziekteverzekering te bekijken in verhouding tot de totale bevolking.

Aantal Limburgers met een voorkeurtarief in de ziekteverzekering stijgt

Sinds 2009 stijgt het aantal mensen met een voorkeurtarief in de ziekteverzekering, uitgezonderd een lichte daling tussen 2013 en 2014.
In Limburg stijgt het aantal van 104.646 in 2009 naar 130.831 in 2017, een groei met maar liefst 25,0 %. In Vlaanderen groeit dit aantal in dezelfde periode iets sterker (met 27,2 %).
Tussen 2016 en 2017 neemt het aantal begunstigden van een voorkeurtarief in Limburg toe met 5.664, dat is een groei met 4,5 % (t.o.v. 5,2 % in Vlaanderen).

Het percentage Limburgers met een inkomen onder de Europese armoedegrens stijgt

In 2017 heeft 15,1 % van de Limburgse bevolking een voorkeurtarief in de ziekteverzekering. Dat betekent dat ruim één op de zeven Limburgers een inkomen onder de Europese armoedegrens heeft of bestaansonzeker is. Het is 0,7 procentpunt meer dan in Vlaanderen (14,4 %).
Ook het percentage gaat in stijgende lijn sinds 2009, met uitzondering van een lichte daling tussen 2013 en 2014. In Limburg komt het van 12,6 % in 2009, in Vlaanderen bedraagt het in dat jaar 11,8 %. Op basis van dit cijfer lijkt de armoede in Limburg en Vlaanderen te groeien. Ook tussen 2016 en 2017 zien we een stijging van het percentage in Limburg met 0,6 procentpunt.

Het percentage bestaansonzekeren is het hoogst in Genk en Maasmechelen

Van alle Limburgers heeft 15,1 % in 2017 een voorkeurtarief in de ziekteverzekering. Dat percentage ligt veel hoger in twee gemeenten (zie figuur): Genk (20,2 %) en Maasmechelen (19,5 %). Ook in de gemeenten Sint-Truiden (18,0 %), Tongeren (17,4 %) en Heers (16,9 %) zijn er verhoudingsgewijs meer bestaansonzekeren dan in de hele provincie. Aan de andere kant heeft Opglabbeek met 10,4 % begunstigden van het voorkeurtarief veruit het laagste percentage.

Meer weten over armoede?

Surf naar het online platform limburg.incijfers.be. Raadpleeg daar de pagina #armoede met kerncijfers over jouw gemeente. Je kan er verder klikken naar enkele steekkaarten en rapporten, maar ook naar een ruime waaier van cijfers over armoede in de databank.
Nog vragen? Bel naar 011 23 72 35 of e-mail naar socialeplanning@limburg.be.
Volg alle nieuws over "Limburg in cijfers" op twitter: @LIMBURGinCFRS.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.