De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Bosgroep Limburg
Brandhout

Brandhout

De vraag naar brandhout zit overal in de lift. Steeds meer mensen willen hun brandhout zelf zagen en uit het bos halen.

Lokaal brandhout is immers een logische en ecologische keuze om je woning te verwarmen. Uiteraard hangt de prijs erg af van het type hout (soort en dikte) en de bereikbaarheid van het lot.
Opmerkelijk is dat de vraag naar brandhout sterk varieert van regio tot regio of zelfs van gemeente tot gemeente.

Bosgroep Limburg heeft, op slechts enkele jaren tijd, een stevig netwerk uitgebouwd van geïnteresseerde brandhoutkopers. Intussen staat de teller op meer dan 1.000 leden die hebben aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn in brandhout!
Niet verwonderlijk, want het brandhoutcircuit biedt voor iedereen voordelen. Enerzijds kunnen agressieve exoten zoals Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik bestreden worden en moet de eigenaar niet de hulp van de arbeidersploeg inroepen.
Anderzijds vaart ook het bos wel bij gerichte kappingen. Bovendien is het voor brandhoutkopers vaak een uitgelezen kans om bij hun in de buurt aan goed brandhout te geraken.

Bosgroep Limburg stimuleert al jarenlang het dragen van veiligheidskledij (veiligheidsbroek, veiligheidsschoenen, veiligheidsbril, oorbescherming en bij werken op stam ook een veiligheidshelm). Het gebruik ervan is verplicht bij alle brandhoutverkopen van de bosgroep. Dit wordt gecontroleerd tijdens terreincontroles.