De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PCCE
  • Start
  • Nieuws
  • Stem voor Erfgoedplus.be en win een reis naar Finland!
Europa Nostra - Winner of the 2017 European Union Prize for Cultural Heritage Europa Nostra Awards

Erfgoedplus.be krijgt dé "Oscar" voor Erfgoed

woensdag, 05 april 2017

De erfgoeddatabank Erfgoedplus.be van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) is één van de laureaten van de prestigieuze European Prize for Cultural Heritage (Europa Nostra). Op 15 mei 2017 krijgt het PCCE in het Finse Turku de award in de categorie "opleiding, scholing en bewustmaking" overhandigd. (meer over de award, Erfgoedpus.be en Monumentenwacht)

Wie online meestemt voor de publieksprijs en uiteraard Erfgoedplus.be nomineert, maakt kans op een reis voor twee naar Finland en wordt eregast tijdens de award-ceremonie.

Stemmen kan op vote.europanostra.org.

Let op! Je moet op drie projecten van drie verschillende landen stemmen èn je moet je stem bevestigen via de e-mail die je toegestuurd krijgt.

Stemmen kan tot 3 mei a.s.!


Bekroning voor innovatie en creativiteit

Europa Nostra reikt jaarlijks prijzen uit aan organisaties die exceptionele projecten realiseren rond cultureel erfgoed. Dit jaar zijn er uit meer dan 200 projecten in totaal 39 laureaten geselecteerd.
Met Erfgoedplus.be rijft de provincie Limburg, als enige Belgische organisatie trouwens, een award binnen in de categorie "opleiding, scholing en bewustmaking".

Uit het juryverslag: "Dit initiatief biedt een interessant en efficiënt trainingsmodel voor andere projecten in heel Europa, want het integreert betrokkenheid van de gemeenschap, onderwijs en digitalisering, waarbij kleinere erfgoedorganisaties de mogelijkheid krijgen om op een professionele manier bij te dragen aan grotere portaalsites."

Gedeputeerde Igor Philtjens vult aan: "Het is duidelijk dat de provincie Limburg zichzelf hier een pionier, innovator en inspirator mag noemen. En hoewel Erfgoedplus.be een digitaal platform is, zit de vernieuwing ook in de op maat gemaakte ondersteuning, begeleiding en opleidingen die we als provinciebestuur bieden aan de erfgoedsector."

Erfgoedplus.be: in veel opzichten een uniek project

Erfgoedplus.be wil kennis en informatie over erfgoed in één databank samenbrengen en gezamenlijk ontsluiten. Erfgoedplus.be bestaat uit drie luiken: de Erfgoeddatabank, de website www.erfgoedplus.be waar het publiek kan grasduinen in erfgoedcollecties, en het Erfgoedregister, een applicatie om erfgoedcollecties te registreren.

De website, die in 2009 online ging met 37.000 objecten, telt ondertussen al 138.900 gegevens uit meer dan 500 erfgoedcollecties.

Erfgoedplus.be is er dus voor specialisten, liefhebbers én het brede publiek, maar er wordt ook informatie uitgewisseld met Europese databanken, met de toeristische sector en met het onderwijs.

Erfgoedplus.be is bovendien een interprovinciaal samenwerkingsproject van Limburg en Vlaams-Brabant. Het is dus op vele vlakken een uniek project.

Ook bijzondere vermelding voor Monumentenwacht

Dankzij een ander dossier, ook ingediend door het PCCE, kregen de provinciale Monumentenwachten van Vlaanderen een bijzondere vermelding in de categorie "Dedicated Service".

De jury waardeert het werk van Monumentenwacht voor preventief onderhoud van waardevol erfgoed. Monumentenwacht voert regelmatig controles uit waardoor het kleine gebreken vroegtijdig opspoort en het ernstige schade kan voorkomen.

  • Start
  • Nieuws
  • Stem voor Erfgoedplus.be en win een reis naar Finland!