De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Een gemiddeld Belgisch gezin spendeert een derde van haar budget aan de woning. Een groot deel van dat bedrag gaat naar onderhoud, water, elektriciteit en verwarming.

Deze video kan je inspireren om zuinig maar comfortabel te leven.

Met Scrabbleblokjes worden de woorden "Duurzaam bouwen" gevormd.

Een hand tekent een gezin (vader, moeder, dochter) en een huis terwijl een stem vertelt: de familie Huismans wil een oude woning renoveren, maar twijfelt. Zullen ze minimaal investeren, net genoeg om er in te kunnen trekken, of kiezen ze voor een bijna-energieneutrale woning? 

De woorden "bijna energieneutraal" worden met Scrabbleblokjes gevormd.

Tijdens het tekenen van een spaarvarken vertelt de stem: een bijna-energieneutrale renovatie zorgt niet enkel voor een besparing op hun energiefactuur, maar ook heel wat meer wooncomfort. Bovendien is het een milieubewuste keuze.

De woorden "milieubewuste keuze" worden gevormd met Scrabbleblokjes.

De stem vertelt: mevrouw Huismans is overtuigd, maar haar man twijfelt of ze de investering wel aankunnen.

Ondertussen wordt een man van de bank getekend. De stem gaat verder: als ze de bank kunnen overtuigen om niet enkel naar de kost van de renovatie op zich te kijken, maar ook naar de besparingen op vlak van verbruik en onderhoud over de hele levensduur van de woning, kunnen zij betere leningvoorwaarden krijgen. Maar ook de DuwolimPlus-lening kan de familie Huismans al flink op weg helpen om energiezuiniger te renoveren.

Het logo van DuwolimPlus verschijnt en de Scrabbleblokjes vormen het woord "energiezuinig".

De hand tekent verschillende huizen. De buren worden erbij getekend en samen bekijken ze een plan. Ook de leidingen worden bij de huizen getekend in het rood en groen. De stem vertelt: meneer Huismans vraagt aan de gemeente om na te gaan of ook andere mensen in hun woonwijk interesse hebben in een doorgedreven energiezuinige renovatie. Hoewel niet alle woningen in de buurt eenzelfde opbouw hebben, vragen ze wel gelijkaardige ingrepen: een nieuw dak, plaatsing van isolatie, vervanging van ramen … Bovendien worden de meeste huizen in de wijk nog met een oude ketel verwarmd. Daardoor valt er ook veel te zeggen voor een collectieve verwarmingsinstallatie. Wanneer de gemeente genoeg interesse ziet, kan zij begeleiding voor collectief renovatieproject aanvragen.

Met Scrabbleblokjes wordt het woord "collectief" gevormd".

Het logo van Stebo (www.stebo.be - ondernemend voor de samenleving) verschijnt en je hoort: professionele begeleiders staan dan de geïnteresseerde inwoners bij met raad en daad. Zo kan renoveren goedkoper, efficiënter en zonder zorgen. 

De hand schrijft enkele formules op en van een kleurvlak voorzien (rood en groen).

Het logo van Eerste Hulp bij Duurzaam Bouwen verschijnt. De stem vertelt verder: ook wanneer zou blijken dat er voor de familie Huismans geen mogelijkheid is om in te stappen in een collectief renovatieproject, blijven ze niet in de kou staan. Er is via "Eerste hulp bij duurzaam bouwen" immers ook een aanbod voor individuele renovaties. Ook via die weg kan de familie Huismans gratis advies krijgen op maat van hun woning.

De hand tekent een vrachtwagen, uit het laadruim komen werkmannen die een ladder vasthouden. Je hoort: een onafhankelijk adviseur bekijkt mee de plannen, geeft concrete tips en als er genoeg mensen zijn die dezelfde maatregelen willen uitvoeren, kunnen er samen aankopen worden georganiseerd. Zo wordt ook individueel renoveren in Limburg een stuk makkelijker, zonder zorgen en op maat van uw portemonnee.

De Scrabbleblokjes vormen het woord "samenwerken".

De hand tekent een ladder tegen de muur van het ene huis, zonnepanelen op het andere. De stem vertelt verder: aarzel daarom niet langer en zet samen met de familie Huismans de stap naar zorgeloos en betaalbaar renoveren. Voor een hoger wooncomfort, lagere energiefacturen en een eigen persoonlijke bijdrage aan een klimaatneutraal Limburg.

(Tekst in beeld)

Logo's: Limburg gaat klimaatneutraal - Limburg Renoveert en iedereen doet mee!