De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Woninginbraak

Woninginbraken zijn een van de belangrijkste criminaliteitsvormen in Limburg. De cijfers van 2011 spreken boekdelen: 3.198 inbraken! Politiediensten, gemeentelijke preventiediensten en het provinciebestuur maken van het terugdringen van de inbraken al jaren een prioriteit.

Je woning goed en efficiënt beveiligen hoeft geen handenvol geld te kosten. Met relatief eenvoudige maatregelen verkleint de kans op inbraken aanzienlijk. 

Vier pijlers

Inbraakbeveiliging berust op vier pijlers:

  • organisatorische maatregelen: goede en veilige leefgewoonten
  • bouwkundige maatregelen: degelijk en aangepast hang- en sluitwerk en verlichting
  • elektronische maatregelen: een alarminstallatie
  • het registreren en inventariseren van waardevolle voorwerpen.

Gedetailleerde informatie kun je nalezen in de brochure "De buurt let op! Zo hou je ongewenste gasten buiten".

Een vijfde pijler die al eens vergeten wordt als het over inbraakpreventie gaat, zijn oplettende buren. Een goed contact met de buren en een gezonde vorm van sociale controle zijn de beste preventiemaatregelen tegen inbraak.

Enkele tips

  • Organiseer een anti-inbraakbabbel voor je buurt. Een diefstalpreventieadviseur geeft tijdens de buurtbabbel praktijkgericht beveiligingsadvies.
  • Steek bij een speciale gelegenheid - een nieuwe buur, een geboorte of een buurtfeest - een postkaartje in de brievenbus van je buren. Het bevordert de goede contacten.
  • Raadpleeg de folder "Stop! De buurt let op". Je vindt er tips om - nadat je praktische afspraken met je buren gemaakt hebt - ongewenste gasten in jouw buurt duidelijk te maken dat "de buurt oplet". 

Gratis beveiligingsadvies

Je wilt je huis beveiligen tegen inbraak? Of je wilt nagaan of je huis goed beveiligd is? De diefstalpreventieadviseur van jouw gemeente of politiezone helpt je graag op weg. Hij geeft gratis en objectief beveiligingsadvies op maat van je woning of op basis van je (ver)bouwplannen. Een eenvoudige aanvraag volstaat.

Fiscaal voordeel voor investeringen in beveiliging

Als je je woning beveiligt tegen inbraak of brand én je laat de werken uitvoeren door een vakman, dan kun je voor deze uitgaven genieten van een belastingvermindering. Deze is gelijk aan 50 % van de werkelijke kosten. Het geïndexeerde maximumbedrag voor de belastingaangifte 2013 - inkomsten 2012 - bedraagt € 730. Meer informatie over de voorwaarden en materialen, kun je nalezen op http://besafe.be/nl/tips.

Eerste Hulp Bij Opsporing

Het registreren van waardevolle voorwaarden in de EHBO-map - Eerste Hulp Bij Opsporing - is een belangrijke preventiemaatregel. Als je het slachtoffer wordt van een inbraak, is deze registratiemap een interessant instrument. Hoe zorgvuldiger je goederen registreert, hoe beter de aangifte en het opsporingsonderzoek kunnen verlopen. Het verhoogt de kans dat de gestolen goederen worden teruggevonden.

Nuttige links:

Contactgegevens dienst

Dienst Politie, (Verkeers-)Veiligheid & Openbare Orde
Universiteitslaan 1
3500 Hasselt

tel. 011 23 80 41
e-mail pvo@limburg.be

Openingsuren

Het Provinciehuis is elke werkdag geopend van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur.

Provincie Limburg Opleiding en Training
Wapen

Nieuws

vrijdag, 25 november 2016
Groepsfoto van burenbemiddelaars die attest ontvingen
Op woensdag 23 november 2016 kregen de cursisten die één van de gratis opleidingen burenbemiddeling volgden en tot een goed einde brachten hun attest uit handen van gouverneur Herman Reynders en...
vrijdag, 25 november 2016
Fietser met fluovest
Van maandag 28 november 2016 tot vrijdag 2 december 2016 gaat de provinciaal gecoördineerde thema-actie "Verlichting – zwakke weggebruikers/bromfietsers" van start. De Limburgse politiekorpsen besteden...
maandag, 21 november 2016
Senioren en veiligheid
De provincie Limburg startte een project om de veiligheid in het dagelijkse leven bij hun senioren te verhogen. Op 21 november 2016 werden drie tools voorgesteld aan Limburgse senioren: een brochure,...