De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Thuiscompagnie

Video's

Thuiscompagnie in de praktijk

TVL bracht een korte reportage over Thuiscompagnie in de praktijk.

Katleen Heusen - verzorgende Thuiscompagnie
Hoe is de week geweest Belgin, alles goed?

Belgin Yilgin (doet een beroep op Thuiscompagnie)
Ja, ...

Katleen
En met de kinderen?

Belgin
Goed ja, deze week is het goed gegaan.

(Muziek Stromae)

Voice over
Kolderbos in Genk. Belgin is een alleenstaande moeder met vijf kinderen. Iedere week krijgt ze hulp van een verzorgende van Familiehulp. Belgin heeft het mentaal niet makkelijk maar dankzij de steun van Katleen komt ze er langzaam bovenop.

Belgin
Inkopen doen wij samen en als ik een overschrijving maak, doen wij dat samen. Als we naar de ziekenkas gaan , doen wij dat samen. Altijd samen, samen met Katleen.

Katleen
Vroeger ging ze eigenlijk nooit alleen weg omdat ze altijd de weg kwijt geraakt en ook bang was van mensen en geen sociale contacten wilde. Maar  nu doet ze dat eigenlijk al zelf. Ze is veel vrolijker en het gaat haar veel beter. In het begin was ze heel erg depressief maar nu gaat het veel beter. We hebben nog moeilijke momenten maar het gaat wel veel beter.
Heb je nog wat van papieren of rekeningen die nagekeken moeten worden?

Belgin
Ja, die moeten we ook nog bekijken.

Voice over
De specifieke zorg die Belgin krijgt, is er dank zij Thuiscompagnie. Dat project van de provincie Limburg wil de levenskwaliteit van gezinnen in armoede verhogen.

Mieja Engelen - coördinator Thuiscompagnie
 Gezinnen weten wel en dromen allemaal een goede toekomst voor hun kinderen en via Thuiscompagnie willen we hen daar een handje mee helpen. We doen dat eigenlijk op een heel praktische manier: we geven praktische ondersteuning.  We zijn gaan zoeken naar wie kan eigenlijk het beste die praktische hulp geven en zo zijn we terecht gekomen bij de diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg zoals dat heet.

Voice over
Medewerkers van die diensten krijgen een opleiding om mensen te leren versterken en verbinden.

Katleen
Zeker niet wij/zij denken. Of een oordeel vellen want dan kan je dit werk niet doen. Je moet met een open blik mensen tegemoet treden en ook begrip hebben voor de mensen, niet dadelijk een etiket plakken.

Mieja
 Als je investeert in kinderen op jonge leeftijd, dan kan je veel problemen in de toekomst voorkomen. En het is gewoon onrechtvaardig dat kinderen minder ontwikkelingskansen krijgen. Door gezinnen te ondersteunen kan je die ontwikkelingskansen verhogen.

Katleen
Dag!

Belgin
Dag eh, tot volgende week, Katleen.