De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Stille waters in de kijker

donderdag, 20 april 2017

Stille waters zijn stilstaande waters zoals poelen, vennen, vijvers en  grachten. Ze zijn van groot belang voor mens en dier. Er is geen leven zonder water.
Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur: "Ik heb het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) de opdracht gegeven om een campagne uit te werken rond stille waters in Limburg met een win-win voor natuur en mens als streefdoel. Stille waters in Limburg wil zoveel mogelijk Limburgers op een of andere manier naar water brengen. Dit zal in 2017 en 2018 gebeuren met tal van initiatieven gericht op educatie, sensibilisatie en onderzoek. Daarbij wordt steeds op maat van de doelgroep gewerkt."

Van zondag 23 april tot en met zondag 30 juni 2017 organiseert het PNC samen met tal van natuurpartners alvast een eerste reeks van toffe wateractiviteiten. Zo’n 40 wandelingen, evenementen, doe-activiteiten en vormingen willen jong en oud in contact brengen met water(leven). Een zoektocht naar kleine waterbeestjes of echte waterdraken? Een bezoek aan waterrijke natuurgebieden of overstromingszones? Een kijkje nemen in een molen of een tuin? Of gewoon zin in natte voeten of een echt modderbad? Het kan allemaal!

Gratis wandelpocket

Alle activiteiten zijn beschreven in de handige wandelpocket Stille waters in de kijker, die gratis kan aangevraagd worden via www.provinciaalnatuurcentrum.be. De hele kalender is via deze site ook vlot digitaal te raadplegen.

Aan de promotie van de activiteitenkalender is een extraatje verbonden. Wie de facebookpagina van het Provinciaal Natuurcentrum liket én de aankondiging van de campagne met het eigen netwerk deelt, maakt kans op een van de vijf waterprijzen, waaronder een overnachting op een kampeervlot. 

Startschot

Ludwig Vandenhove nodigt alvast uit om het startschot niet te missen. "We geven op zondag 23 april de aftrap met twee initiatieven. Hopelijk is ook de zon van de partij."

 1. Een korte presentatie en wandeling rond de kamsalamander in Ulbeek
  De deelnemer komt meer te weten over de strijd die de kamsalamander in Vochtig-Haspengouw levert om te overleven. Na een korte uiteenzetting wordt de "koning van de poel" bewonderd ter hoogte van de dorpsdries van het historische Ulbeek.

  Praktisch
  • Afspraak: 10 uur, Ulbeekstraat 20, Wellen
  • Organisatie: Provinciaal Natuurcentrum
  • Contact: tel. 011 26 54 96 of e-mail nadine.moens@limburg.be
  • Bijkomende info: stevig waterdicht schoeisel
  • Inschrijving/kosten: verplicht, max.  40 personen / gratis

 2. Wandeling in de Nietelbroeken
  De Nietelbroeken ligt in de landschappelijk en ecologisch waardevolle Mombeekvallei.  De plantengroei in de zeldzaam geworden onbemeste graslanden is er bijzonder, evenals het "oud" bos met kwelzones en bijhorende biotopen.

  Praktisch
  • Afspraak: 14 uur, kruispunt Kruisstraat-Tichelrij, Diepenbeek
  • Organisatie: Natuur- en Milieucentrum Orchis
  • Contact: tel. 089 50 10 19, e-mail ernaorchis@gmail.com
  • Bijkomende info: stevig waterdicht schoeisel
  • Inschrijving/kosten: niet nodig / gratis

Nieuws

maandag, 03 juli 2017
Limburg, wij weten wat fietsen is
- Wie aan Limburg denkt, denkt aan fietsen. Wij zijn trendsetter én koploper in uitzonderlijke fietsbelevingen, functionele fietsroutenetwerken en innovatieve fietsprojecten. - Vier maal per jaar...
maandag, 12 juni 2017
De campagne “Starten doe je niet alleen” ging van start op 12 juni 2017. "Starten doe je niet alleen”, wél met Limburg Start Up Een onderneming opstarten zonder enige hulp loopt niet altijd van een...