De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PCCE
logo met

Erfgenoten Limburg

maandag, 27 juni 2016

Erfgenoten Limburg is een netwerk van mensen die kennis rond erfgoededucatie willen delen en op die manier de mogelijkheden van de erfgoededucatoren op het terrein willen versterken.

Het netwerk scherpt zo de relatie tussen het erfgoed en het publiek aan.

Terugblik op de inspiratiedag "Meerstemmig erfgoed"

Op woensdag 8 juni 2016 vond in C-mine Crib Genk de inspiratiedag rond het project "Meerstemmig erfgoed" plaats.

Keynotespreker Carla Van Boxtel, mede-auteur van het boek Erfgoed, onderwijs en historisch besef. Verlangen naar tastbaar verleden, stelde dat scholen en erfgoedinstellingen bij voorkeur nauw samenwerken om historisch besef bij jongeren te bevorderen. Erfgoed is een rijke bron en kan heel concreet en doelmatig ingezet worden in het onderwijs. Belangrijk is dat dit voldoende ruimte laat voor kritische reflectie op historische gebeurtenissen en processen. Multiperspectiviteit dus.
De presentatie van Carla Van Boxtel vind je hier.

De projectmedewerkers Paul Janssenswillen, Els Vinckx en Silke Leenen gaven een stand van zaken van het project dat in een breed samenwerkingsverband loopt tot medio 2018. Verschillende aspecten worden onderzocht: het gebruik van bronnen / van erfgoed als bron, leren met én over erfgoed, het zien van verschillende perspectieven in een historisch referentiekader, ...
Klik hier voor de PowerPoint en de matrix.

Na de pauze werd in drie workshops concreet aan de slag gegaan: de cultuurkast met 12 schuifjes door Jeroen Vanesser van de UCLL, "Mijn verhaal of taalstimulering in het museum" door Babette Cooijmans van het KMSK Antwerpen en "Ontmoetingen in het museum: werken met een cultureel divers publiek in het museum" door Sofie Vermeiren en Katleen Schueremans van M-Museum Leuven.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden van de inspiratiedag.