De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PBL

Tentoonstelling

bovenaanzicht van een maquette met daarbij de titel van de tentoonstelling Verkavelingsverhalen die loopt van 29 oktober 2016 tot en met 23 april 2017

Een vrijstaande woning in een groene verkaveling blijft veruit de meest populaire woondroom van de Vlaming. Toch is er flink wat kritiek op de verkaveling: de dichtheid aan woningen is er te laag, het energieverbruik te hoog, de autoafhankelijkheid te groot.

De verkavelingsverhalen trachten verandering te initiëren en gaan op zoek naar nieuwe toekomstbeelden voor de verkaveling. Elk verhaal begint vertrouwd – een lege tuin, een leegstaande kerk of een verlaten parking – en vertelt vervolgens hoe bewoners, beleidsvoerders, ontwerpers en belangenorganisaties ze samen omvormen tot straatserres, kringloopkerken of wijkcoöperaties. Op zich zijn die toekomstbeelden niet spectaculair. Bijzonder is wel dat deze initiatieven ontwikkeld en gedragen zijn door bewoners die zich tot dan toe enkel zorgen maakten over het onderhoud van hun eigen tuin.

  • Curatoren: Oswald Devisch, Barbara Roosen (Universiteit Hasselt) en Stefan Siffer (Vlaams Architectuurinstituut).
  • Gebaseerd op het onderzoek ‘Verkavelingsverhalen’, Faculteit Architectuur en Kunst, UHasselt met onderzoekers Oswald Devisch, Barbara Roosen en Marijn van de Weijer.
  • Scenografie: Jo Klaps (Universiteit Hasselt)
  • Grafische vormgeving: Geoffrey Brusatto
  • Publicatie: Public Space

Wanneer
Zaterdag, 29 oktober 2016 - zondag, 23 april 2017

tijdens de openingsuren van de bibliotheek

Waar

Provinciale Bibliotheek Limburg, Martelarenlaan 17, 3500 Hasselt

Doelgroep

Iedereen

Prijs

Gratis

Organisator

UHasselt i.s.m. Provinciale Bibliotheek Limburg

Meer info