De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
Iep Hasselt

Veerkrachtige Hasselaar

woensdag, 16 mei 2018

In het centrum van Hasselt staat een monumentale iep die gespaard is gebleven van de iepenziekte.
De Limburgse Bomenwerkgroep inventariseerde dit prachtexemplaar in 2017. De boom groeit op de hoek van het Kolonel Dusartplein en de Badderijstraat, heeft een omtrek van 3,52 m en een hoogte van 22 m.

Een uitzonderlijke boom

Vanwege de iepenziekte is een iep aantreffen in Vlaanderen eerder een uitzondering dan een regel. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die wordt overgebracht door iepenspintkevers.
Ook zonder de iepenziekte kende de Hasseltse iep een bewogen leven. Deze iep werd vermoedelijk in 1890 aangeplant bij de oprichting van de toenmalige keramiekfabriek. Door de eeuwen heen zorgden inperking van leefruimte, wegpompen van grondwater … voor schade en stress. Desondanks herstelde de boom zich vrij snel en toonde een groot recuperatievermogen. Ondertussen zijn er een aantal maatregelen genomen die de standplaats verbeteren.

De Hasseltse iep is vermoedelijk een  Ulmus x hollandica "Belgica", een kruising van een veldiep en bergiep. Bepaalde dendrologen menen dat het over een hybride gaat die afwijkt van Ulmus x hollandica "Belgica". Iepenspecialisten uit Nederland moeten nu uitsluitsel geven.

Weet jij nog oude iepen staan laat het ons weten: www.provinciaalnatuurcentrum.be/limburgboomtmerkwaardigeboom.

Lees meer over deze merkwaardige bomen.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.