Startpagina provincie Limburg
provincie Limburg.be
banner

E-zine

januari 2018
 

Een nieuw jaar: dierenwelzijn verbeteren blijft prioriteit

Gedeputeerde Ludwig met een hond

Dierenwelzijn leeft onder de Limburgse bevolking. De provincie Limburg zet zich al jaren in om rond dierenwelzijn initiatieven uit te werken die de relatie tussen mens en dier ten goede komen. Respect en begrip voor de basisnoden van een dier liggen immers aan de basis van een goede verstandhouding. 

Ook mensen in kansarmoede hebben vaak vragen en nood aan hulp bij de zorg over hun huisdieren. Speciaal voor deze doelgroep wordt deze maand een nieuw project opgestart, waarover later meer!

De dierenasielen in Limburg zijn intussen uitgegroeid tot professionele centra die naast een kern van medewerkers een beroep doen op zeer veel vrijwilligers. Het informeren en opleiden van vrijwilligers in de dierenasielsector is en blijft erg belangrijk.
Het provinciebestuur zal ook in 2018 zorgen voor de nodige ondersteuning van de partners die zich dag in dag uit inzetten om het lot van dieren te verbeteren die onder hun zorgen terechtkomen

Wij wensen jullie alvast een zeer diervriendelijk 2018 toe!

Zwerfkatten: maak tijdig melding!

Zwerfkatten eten samen aan één kom.

Om het aantal zwerfkatten onder controle te houden, voeren de Limburgse gemeenten een diervriendelijke zwerfkattenaanpak. Gewoon “wegvangen” lost het probleem niet op. Door het weghalen van katten uit een bepaalde omgeving, ontstaat er een omgeving met voldoende voedselvoorraden, waardoor andere katten uit de omgeving de leegte opvullen.

Zie je een zwerfkat lopen, maak meteen melding bij de milieudienst. Wacht niet tot er meerdere katten lopen. Binnen de kortste keren heb je er een paar families bij!

Lees er meer over via www.limburg.be/zwerfkatten.

Valentijnsactie huiskatten: vraag een kortingsbon aan!

Er worden jaarlijks teveel kittens geboren, vermijd dierenleed!

Helaas worden ook nakomelingen van gewone huiskatten later vaak zwerfkatten. Een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van 5 maanden. De cijfers liegen er niet om: in 2017 kwamen in de Limburgse asielen samen zo’n 4.000 katten binnen! Laat je huiskat of kitten daarom tijdig onvruchtbaar maken.

Als extra stimulans geven onderstaande gemeenten kortingsbonnen weg van 15,00 euro (kater) en 25,00 euro (kattin). Deze bonnen kun je bij de milieudienst aanvragen vanaf 14 februari.
De kortingsbonnen zijn geldig tot 30 september 2018 bij een dierenarts in Limburg.

Deelnemende gemeenten die op 5 januari 2018 reeds bevestigd hebben om kortingsbonnen te voorzien: Bocholt, Genk, Gingelom, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heers, Kortessem, Leopoldsburg, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Sint-Truiden, Tongeren, Wellen en Zonhoven.

Het volledig overzicht van de deelnemende gemeenten vind je via www.limburg.be/huiskattenvalentijnsactie.

Roofvogelreglement

Geredde oehoe op de hand van een dierenwelzijnswerker

De laatste jaren wint de roofvogelhouderij aan populariteit. Tegelijk stijgt ook het aantal klachten inzake het dierenwelzijn van deze dieren enorm. Tamme roofvogels die ontsnappen kunnen moeilijk zelf jagen omwille van touwen en riemen aan de poten, ze verhongeren of vallen huisdieren, kippen of konijnen aan.

Het ontbreekt de houder van deze dieren vaak aan de nodige kennis waardoor het vaker fout dan goed loopt. Roofvogelshows brengen deze dieren daarenboven in een omgeving waar ze absoluut niet thuishoren. 

De regelgeving omtrent het houden en opvoeren van roofvogels is nog steeds erg beperkt waardoor misbruik en wantoestanden te vaak voorkomen. Om die reden heeft het provinciebestuur de gemeenten gevraagd om een reglement op te nemen in de gemeentelijke regelgeving.

Agenda

Februari

Maart

In de pers

  • Een nieuw jaar: dierenwelzijn verbeteren blijft prioriteit
  • Zwerfkatten: maak tijdig melding!
  • Valentijnsactie huiskatten: vraag een kortingsbon aan!
  • Roofvogelreglement
  • Agenda
  • In de pers
  • Dierenwelzijn Limburg | Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt | e-mail dierenwelzijn@limburg.be