Op 22 mei was het de internationale dag van de biodiversiteit. Hét moment om even stil te staan bij alles wat de Limburgse natuur ons biedt! Om al dat moois in stand te houden én beschermen vond je op onze facebookpagina de voorbije dagen een reeks praktische tips.
Heb je de reeks gemist? Geen nood, we zetten de tips nog eens netjes voor je op een rijtje.
1. Ga mee de strijd aan tegen invasieve exotische (water)planten
Wist je dat invasieve exotische planten de laatste jaren steeds vaker voor problemen zorgen? Ze overwoekeren inheemse soorten, en zorgen zo voor economische schade en bedreigen de biodiversiteit.
Zo draag jij je steentje bij:
- Koop geen invasieve exotische (water- of vijver)planten in het tuincentrum.
- Dump geen aquarium- of vijverplanten in de natuur.
- Meld het als je exotische soorten ontdekt tijdens je wandeling.
2. Ga voor een natuurlijke tuin
In een natuurlijke tuin vinden niet alleen vogels en insecten, maar ook egels, paddenstoelen en bijzondere vlinders een thuis:
- Geen bed zonder breakfast, zorg er daarom voor dat er altijd bloemen groeien in de buurt van je bijenhotel. Ook goed om weten: wilde bijen steken niet!
- Hou het niet te netjes. Mossen en bloemen zijn goed voor je gazon.
- Plant inheemse planten, en gebruik geen pesticiden.
3. Maak van je vijver een echte thuis voor planten en dieren
Heb je een tuinvijver? Mooi zo! Met een paar acties zorg je voor een gezond evenwicht en maak je er een superfitte vijver van.
- Beperk het voederen van vissen en eenden
- Vermijd kunstmesstoffen in en rond de vijver
- Introcduceer geen woekerende (invasieve exotische) planten
- Vermijd dat je vijver verzuurt door afgevallen bladeren en woekerende of afgestorven planten te verwijderen
Check al onze tips voor een fitte vijver!
4. Meld bijzondere waarnemingen
Als natuurliefhebber kom je ongetwijfeld op de mooiste Limburgse plekjes. Heb je tijdens een wandeling iets bijzonders gezien? Meld het dan via www.waarnemingen.be, het grootste natuurplatform van Nederland en België.
5. Ga voor een groene speelplaats
Werk je in het onderwijs of ben je lid van een ouderraad? Ga dan voor meer natuur op de speelplaats, want een speelplaats moét niet grijs zijn. De voordelen zijn bekend:
- Groen is gezond. Kinderen in een biodiverse omgeving hebben een rijkere variatie aan darmbacteriën. Die variatie wordt steeds duidelijker in verband gebracht met ons psychisch welzijn.
- Door natuur dagelijks te beleven, ontwikkelen kinderen waardering en zorg voor natuur en milieu.
- Natuur zet aan tot creativiteit. Takken, keien, noten, water, zand, …: de natuur is (gratis) oerleverancier van losse materialen waarmee kinderen tot het mooiste fantasie- en creatief spel komen.
6. Word vrijwilliger
Wil je graag actief deelnemen aan natuuronderzoek in Limburg? Dat kan! Steek samen met andere vrijwilligers van het Netwerk Natuuronderzoek de handen uit de mouwen, en help zo de Limburgse natuur in kaart brengen. Of je nu interesse hebt in paddenstoelen, insecten, zoogdieren of planten: voor iedereen is er wel een werkgroep.