De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
iemand boort met een grondboor naar keien

Werkgroep Geologie

dinsdag, 24 juni 2014

Wie zijn we?

De Werkgroep Geologie verenigt geïnteresseerde vrijwilligers met of zonder voorkennis van geologie. Momenteel bestaat de Werkgroep Geologie uit een 20-tal vaste medewerkers en een belangrijk aantal losse medewerkers. Voorzitter is Roland Dreesen. Het dagelijks bestuur van de werkgroep bestaat uit Peter Hoet, Alida Vanholst, Jos Janssen en Dany Van Uytven. De verslaggeving gebeurt door Myriam Timmermans. Het secretariaat en de logistiek zijn in de handen van Marleen Akkermans. Onze webmaster en contactpersoon van de werkgroep is Yvette Cordie.

Wat doen we?

Informatie, sensiblisatie en educatie zijn kerntaken van de Werkgroep Geologie. Het inventariseren en het conserveren van aardkundige waarden (geologisch erfgoed) binnen de provincie Limburg is één van de hoofddoelstellingen. Dit gebeurt via diverse activiteiten op het terrein en tijdens maandelijkse thematische vergaderingen, vaak op verschillende locaties. Jaarlijks wordt ook een “grote” thematische geologische excursie georganiseerd, met aandacht voor diverse aspecten van de aardwetenschappen.

Op dit ogenblik is het uitwerken van geologische fiets- en wandelroutes in geselecteerde geografische streken van Limburg de hoofdactiviteit, naast gericht terreinwerk (o.a. gedetailleerde opnames van tijdelijke ontsluitingen, handboorcampagnes) en opleidingen. De Werkgroep Geologie participeert aan terreinstudies en voert onderzoeken uit op eenvoudig verzoek: leden van de werkgroep werken zo nauw mogelijk samen met andere LIKONA-werkgroepen (o.a. Mycologische Werkgroep, Plantenwerkgroep) en met collega’s van ondermeer het KBIN (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen), het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek), de Regionale Landschappen en het Nationaal Park Hoge Kempen. Daarnaast organiseert de werkgroep regelmatig publieksactiviteiten zoals geleide wandelingen en geologische fietstochten of lezingen en dit voor diverse organisaties.

Publicaties

Observeren, beschrijven en inventariseren is belangrijk, maar deze resultaten willen we graag met jullie delen. Dit doen we zowel in LIKONA -jaarboeken, in tijdschriften en in diverse voordrachten.

Excursieverslagen

Raadpleeg het overzicht van de excursieverslagen.

Fiets- en wandelroutes

Boeken

Speciale vondsten

Het opvolgen van de natuur zorgt dat we regelmatig tijdelijke ontsluitingen in het landschap ontdekken waar we een blik kunnen werpen in de ondergrond van Limburg. Deze geologische kijkvensters geven ons de kans om de boeiende voorgeschiedenis van Limburg, die vele duizenden of zelfs miljoenen jaar oud is, als een echte detective te ontrafelen en te reconstrueren. Bovendien worden in onze akkers regelmatig eigenaardige stenen naar boven geploegd (bijvoorbeeld de z.g. duivelsstenen), die getuigen van inmiddels verdwenen, miljoenen jaren oude zeeafzettingen.

Heb je vragen over een steen, fossiel of mineraal? Of heb je beeldmateriaal om te laten determineren of om te plaatsen? Neem zeker contact op met Luc Crèvecoeur via likona@limburg.be of tel. 011 26 54 62.

Oproep medewerking inventaris duivelsstenen

Help ons zoeken naar duivelstenen. In deze presentatie over het project "inventaris Limburgse duivelsstenen" kun je achterhalen waarover het gaat, waarom deze stenen zo interessant zijn en waarom ze bescherming verdienen.

Lopende onderzoeken

Verkennen, uitwerken en publiceren van geologische fiets- en wandelroutes in Limburg, met aandacht voor de relatie tussen ondergrond en bovengrond, natuur en cultuur.
In voorbereiding zijn:

  • de geologische fietsroute in de Wijers in de Lage Kempen  
  • de geologische fietsroute in Sint-Truiden en Heers.

Studiedagen

De Werkgroep Geologie neemt actief deel aan verschillende studiedagen, zowel op Vlaams of (inter)nationaal niveau:

Versterk ons team, word LIKONA-vrijwilliger - 25 jaar LIKONA, Provinciaal Natuurcentrum - mannen met kijkers tegen achtergrond met opgaande zon
25 jaar LIKONA - Wat is LIKONA? - Provinciaal Natuurcentrum - Op de achtergrond: blauwe hemel met wolkjes en boomkruinen

Nieuws

vrijdag, 27 mei 2016
de IN FOCUS-stand in de PBL, gewijd aan
Ook de Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL) draagt haar steentje bij aan de viering van 25 jaar LIKONA.  Nog tot 8 juni kun je er de mooi ingerichte IN FOCUS-stand bezoeken, die naar aanleiding...
woensdag, 06 april 2016
mensen van bijenwerkgroep Aculea op zoek naar bijen in natuurgebied het Wik
Aculea, de bijenwerkgroep van Natuurpunt, onderzoekt de bijenproblematiek én brengt deze onder de aandacht. Talrijke vrijwilligers delen ervaringen uit en helpen elkaar bij het op naam brengen van...
dinsdag, 19 januari 2016
LIKONA contactdag 16 januari 2016 - Provinciaal Natuurcentrum - www.likona.be - 25 jaar LIKONA
Met 600 aanwezigen op de LIKONA-contactdag van 16 januari 2016 werd het feestjaar "25 jaar LIKONA" goed ingezet. De natuurliefhebbers kregen heel wat interessante informatie tijdens de...