De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Provinciaal Natuurcentrum

Wat is LIKONA?

Een degelijk natuurbeleid heeft nood aan wetenschappelijke kennis. In Limburg wordt deze kennis samen met vrijwilligers verzameld en samengebracht onder de paraplu van de “Limburgse Koepel voor Natuurstudie”, kortweg LIKONA.

LIKONA-databank

In onze databank kun je de inhoud van de jaarboeken op een eenvoudige manier raadplegen. Zoek je iets over een bepaalde soort of streek? Geef het trefwoord in en de rest volgt.

LIKONA-jaarboek

Voor de provincie Limburg is het behoud en de verbetering van de biodiversiteit een prioriteit. De werkgroepen van LIKONA met hun enthousiaste vrijwilligers vormen de hoeksteen van dit provinciale biodiversiteitsbeleid. Hun onderzoeken, studies en inventarisaties leveren elk jaar weer een schat aan belangrijke natuurwetenschappelijke gegevens op waarop de provincie Limburg haar soortenbeleid baseert.

Jaarlijks brengt LIKONA een jaarboek uit met interessante artikels over natuurstudie in Limburg, samengesteld door de vrijwilligers van de verschillende werkgroepen.

Werkgroepen

LIKONA telt momenteel  13 werkgroepen, die zich elk met een heel specifiek natuuronderwerp bezighouden.

LIKONA-contactdag

Jaarlijks organiseert LIKONA op de 3de zaterdag van januari de LIKONA-contactdag. Tijdens deze studiedag komen alle natuurliefhebbers uit Limburg en omstreken samen om ervaringen uit te wisselen, de laatste nieuwtjes te ontdekken, … Alle werkgroepen geven een overzicht van hun werking van het afgelopen jaar en gunnen je een blik op de toekomstige onderzoeksprojecten.

De 24ste LIKONA-contactdag heeft plaats op zaterdag 17 januari 2015 in de UHasselt, campus Diepenbeek. Meer informatie, met o.a. het programma van de LIKONA-contactdag en het online inschrijvingsformulier, vind je in onze kalender. Inschrijven voor 9 januari!

Oproep aan alle "Steven Spielbergs"

Je moet geen bekende Hollywoodregisseur zijn om te zorgen voor bijzondere filmbeelden. Zo denkt men er bij LIKONA tenminste over.

Tegenwoordig is het gebruik van trailcams in. Heb je ook al gefilmd en zit je met vragen? Misschien heb je een merkwaardig gedrag of "vreemde vogel" vastgelegd? Kom dan naar de LIKONA-contactdag en bespreek je beelden met de medewerkers van de Zoogdierenwerkgroep van LIKONA.

Om alles goed voor te bereiden, moeten de filmpjes op voorhand worden bezorgd. Wil je dat jouw filmpje aan bod komt, bel of mail dan even met Luc Crèvecoeur, likona@limburg.be, tel. 011 26 54 62. Er worden dan verdere afspraken gemaakt.

Publicaties

Naast het jaarboek verschijnen op regelmatige basis publicaties die het resultaat zijn van natuuronderzoek door vrijwilligers van LIKONA. In het overzicht kun je deze publicaties raadplegen en bestellen.

Ontleenbare onderzoeksmaterialen

LIKONA stelt voor haar leden een aantal onderzoeksmaterialen ter beschikking. Het ontlenen is gratis op voorwaarde dat de bekomen resultaten ter beschikking worden gesteld of verwerkt worden in een publicatie. Bij erg waardevolle materialen wordt een waarborg gevraagd. De ontleningsperiode bedraagt drie weken. Voor bepaalde onderzoeksopdrachten kan echter een uitzondering gemaakt worden. Reserveer de materialen bij het Provinciaal Natuurcentrum.

Regelmatig worden nieuwe materialen aangekocht. Suggesties zijn steeds welkom!

Nuttige links:

Nascholingen MOS duurzame scholen straffe scholen
MOS duurzame scholen straffe scholen

Nieuws

woensdag, 11 februari 2015
Vanaf oktober start de volgende cursus vogels, een samenwerking van de vogelwerkgroep en Natuurpunt Educatie. In 21 lessen, zowel theorie als praktijk, kun je kennis vergaren over alle aspecten van de...
donderdag, 15 januari 2015
De eerste LPW-krant van 2015 staat online, met het hokken-adoptieproject de nieuwe digitale atlas met zwarte gaten het nieuwe inventarisatieproject 2015-2019 belangrijke vondsten in 2014.