De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC

vrijdag, 20 mei 2016

Wat is LIKONA?

Een degelijk natuurbeleid heeft nood aan wetenschappelijke kennis. In Limburg wordt deze kennis samen met vrijwilligers verzameld en samengebracht onder de paraplu van de “Limburgse Koepel voor Natuurstudie”, kortweg LIKONA.

LIKONA-jaarboek

Voor de provincie Limburg is het behoud en de verbetering van de biodiversiteit een prioriteit. De werkgroepen van LIKONA met hun enthousiaste vrijwilligers vormen de hoeksteen van dit provinciale biodiversiteitsbeleid. Hun onderzoeken, studies en inventarisaties leveren elk jaar weer een schat aan belangrijke natuurwetenschappelijke gegevens op waarop de provincie Limburg haar soortenbeleid baseert.

Jaarlijks brengt LIKONA een jaarboek uit met interessante artikels over natuurstudie in Limburg, samengesteld door de vrijwilligers van de verschillende werkgroepen.

LIKONA-jaarboek 2014.

LIKONA-databank

In onze LIKONA-databank kun je de inhoud van de jaarboeken op een eenvoudige manier raadplegen. Zoek je iets over een bepaalde soort of streek? Geef het trefwoord in en de rest volgt.

Publicaties

Naast het jaarboek verschijnen op regelmatige basis publicaties die het resultaat zijn van natuuronderzoek door vrijwilligers van LIKONA. In het overzicht van de LIKONA-publicaties kun je deze raadplegen en bestellen.

LIKONA-contactdag

Jaarlijks organiseert LIKONA op de 3de zaterdag van januari de LIKONA-contactdag. Tijdens deze studiedag komen alle natuurliefhebbers uit Limburg en omstreken samen om ervaringen uit te wisselen, de laatste nieuwtjes te ontdekken, … Alle werkgroepen geven een overzicht van hun werking van het afgelopen jaar en gunnen je een blik op de toekomstige onderzoeksprojecten.

In 2016 viert LIKONA haar zilveren jubileum. De 25e contactdag ging door op zaterdag 16 januari 2016 in de UHasselt Campus Diepenbeek.

Werkgroepen

LIKONA telt momenteel 12 werkgroepen, die zich elk met een heel specifiek natuuronderwerp bezighouden.

Ontleenbare onderzoeksmaterialen

LIKONA stelt voor haar leden een aantal onderzoeksmaterialen ter beschikking. Het ontlenen is gratis op voorwaarde dat de bekomen resultaten ter beschikking worden gesteld of verwerkt worden in een publicatie. Bij erg waardevolle materialen wordt een waarborg gevraagd. De ontleningsperiode bedraagt drie weken. Voor bepaalde onderzoeksopdrachten kan echter een uitzondering gemaakt worden. Reserveer de materialen bij het Provinciaal Natuurcentrum.

Regelmatig worden nieuwe materialen aangekocht. Suggesties zijn steeds welkom!

Nuttige links:

25 jaar LIKONA - Wat is LIKONA? - Provinciaal Natuurcentrum - Op de achtergrond: blauwe hemel met wolkjes en boomkruinen
Versterk ons team, word LIKONA-vrijwilliger - 25 jaar LIKONA, Provinciaal Natuurcentrum - mannen met kijkers tegen achtergrond met opgaande zon

Nieuws

woensdag, 06 april 2016
mensen van bijenwerkgroep Aculea op zoek naar bijen in natuurgebied het Wik
Aculea, de bijenwerkgroep van Natuurpunt, onderzoekt de bijenproblematiek én brengt deze onder de aandacht. Talrijke vrijwilligers delen ervaringen uit en helpen elkaar bij het op naam brengen van...
dinsdag, 19 januari 2016
LIKONA contactdag 16 januari 2016 - Provinciaal Natuurcentrum - www.likona.be - 25 jaar LIKONA
Met 600 aanwezigen op de LIKONA-contactdag van 16 januari 2016 werd het feestjaar "25 jaar LIKONA" goed ingezet. De natuurliefhebbers kregen heel wat interessante informatie tijdens de...
woensdag, 13 januari 2016
LIKONA jaarboek 2014 - nr. 24 - weidelandschap bij zonsondergang, met bomen op de achtergrond
Het 24ste LIKONA-jaarboek is voorgesteld. Het is ook nu weer een unieke verzameling artikelen over natuurstudie in onze provincie geworden, geschreven door specialisten. Het jaarboek telt 100 pagina’s...