De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Asielhonden achter tralies

Limburgse dierenasielen

Elk jaar belanden duizenden honden en katten in de dierenasielen. Ze zijn het slachtoffer van impulsieve adopties of aankopen, het gebrek aan ruimte, verhuizingen of gewijzigde gezinssituaties. Met het Provinciale Opvangplan streven de provincie Limburg en de drie erkende dierenasielen naar een goed georganiseerde opvang, verzorging, terugbezorging of (her)plaatsing van deze huisdieren. In nood verkerende wilde dieren worden opgevangen door gespecialiseerde dierenopvangcentra.

Het provinciebestuur werkt nauw samen met de dierenasielen van Genk, Sint-Truiden en (noodasiel) Lommel. Deze kunnen rekenen op provinciale ondersteuning op het vlak van investeringen in hun infrastructuur, bij het afsluiten van overeenkomsten met de gemeentebesturen en bij het werven, begeleiden en opleiden van asielvrijwilligers.

Een huisdier gevonden ... of er een kwijt?

Heb jij een verloren gelopen hond of kat gevonden? Meld dit bij de politiedienst van jouw gemeente!
Om de opvang van gevonden of weggelopen dieren optimaal te organiseren, werd Limburg ingedeeld in verschillende opvanggebieden. Dankzij goede afspraken tussen de asielen en de participerende gemeenten in hun regio, kunnen inwoners van die regio er terecht met gevonden of verloren gelopen honden en katten. Afhankelijk van je woonplaats, verschilt het asiel waar je terechtkunt.

Eerste optie adoptie

In de dierenasielen en -opvangcentra wachten elk jaar veel gezonde dieren op een nieuwe thuis. Denk jij eraan om een dier in huis te halen? Bezoek dan eerst één van de Limburgse dierenasielen! Je vindt er ongetwijfeld het dier dat perfect past in jouw thuissituatie.

Een volwassen dier in huis halen, heeft voordelen. Zindelijkheidstraining is niet meer nodig. Het karakter van het dier is gevormd. Het is vaak rustiger dan eventuele jongere soortgenoten. De asielmedewerkers kennen het karakter en de gezondheid van het dier en kunnen je bijstaan in jouw keuze. Alle dieren zijn ingeënt, de volwassen katten zijn onvruchtbaar en de honden dragen de verplichte chip.

Sinds 2011 promoten de dierenasielen actief het adopteren van asieldieren.

Gezocht: vrijwilligers!

De Limburgse dierenasielen zijn steeds op zoek naar vrijwilligers om hun team te versterken. Heb jij een hart voor dieren en wil jij jouw steentje bijdragen aan hun werking? Aarzel niet en neem contact op met het dierenasiel in jouw buurt!

Dierenasielen in Limburg

Kattenverenigingen

In een dierenasiel komen ook dieren binnen die extra zorgen nodig hebben omwille van hun leeftijd, aandoening of ziekte. Deze dieren worden best opgevangen in gastgezinnen. Behalve de eigen gastgezinnen van de dierenasielen zijn er ook gespecialiseerde kattenverenigingen die deze dieren opvangen. Zij ontvangen voor deze aanvullende functie een werkingssubsidie. Ook deze verenigingen kunnen helpende handen of opvanggezinnen gebruiken!

Nieuws

donderdag, 10 november 2016
Vogelwand in De Broeken
Deze ochtend werd in De Broeken (Dilsen-Stokkem) het knuppelpad en de vogelkijkwand geopend. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de inrichting van De Broeken, een natuurgebied in Dilsen-Stokkem...
maandag, 07 november 2016
Eén Sterk Sociaal Duurzaam Limburg - Ludwig Vandenhove
Op 7 november 2016 lichtte gedeputeerde Ludwig Vandenhove zijn beleid voor 2017 toe. Gedeputeerde Ludwig Vandenhove zet in 2017 opnieuw in op één van de sterkste troeven van onze provincie: ons milieu en...