Onderzoek, overdracht van kennis en innovatie zijn belangrijke factoren om de Limburgse landbouw productiever, duurzamer en concurrentiëler te maken.
Om de creatieve geest van de Limburgse land- en tuinbouwer aan te wakkeren en hen aan te moedigen hun innovatief en inspirerend idee om te zetten in de praktijk, organiseert de Provincie Limburg de Innovatie-award voor Land- en Tuinbouw.
Ben jij één van deze ondernemende landbouwers die misschien al jaren met een concept of een idee zit maar ben je nog niet toegekomen aan de uitvoering ervan? Dan is de Innovatie-Award Land- en Tuinbouw misschien wel iets voor jou.
Dankzij de bijhorende subsidieregeling kunnen de vijf beste projecten rekenen op een geldprijs ter waarde van 5.000,00 euro voor de realisatie van hun innovatief concept.
Innovatie-Award 2017
De projectoproep voor 2017 werd op donderdag 20 april afgesloten. In totaal werden en 15 projectvoorstellen ingediend. Een onafhankelijke jury samengesteld uit vertegenwoordigers van het Innovatiecentrum Limburg, de Provinciale Landbouwkamer, de dienst Landbouw en Platteland, de Food Pilot, het Ondernemersplatform Limburg heeft zich intussen samen met gedeputeerde van Landbouw Inge Moors gebogen over de ingediende projectvoorstellen en hierin vijf laureaten aangeduid.
De laureaten voor de Innovatie-Award 2017 zijn:
- Jonedco - De Haspengouwse mousserende wijn Seporsa
- Luc Stinkens - Het Breughelvarken
- KUU/Blueberry Fields - De artisanale gelei in KUU-tubes
- Piet Porreye - Beleef onze passie met de PIPO trein
- Covagri - Het netwerk CoFood
Praktijkgetuigenissen
De laureaten van de Innovatie-award 2015 illustreren hoe dankbaar dit initiatief voor hen is.
Nia Ponsaert (Den Boogerd)
Project: Van de noot een deugd maken
“Het indienen van een project alleen al is een meerwaarde. Dikwijls heb je een prachtig idee dat je in je bedrijf zou willen uitvoeren, maar even vaak ontbreekt het je aan tijd (of aan de nodige middelen) om dat idee ook uit te voeren. Als je dan de kans krijgt om via een dergelijk project je idee mee gefinancierd te krijgen, zet je je al sneller aan tafel om dat project op papier uit te werken. Als dan blijkt dat ook andere mensen achter jouw project staan en je genomineerd wordt voor een award, krijgt je project een enorme boost. Natuurlijk zit je gebonden aan je tijdslijn en je begroting. Vanzelfsprekend komt er soms een kink in de kabel. De zorgen die er zijn tijdens de uitvoering wegen niet op tegen de voldoening die je krijgt als het resultaat er uiteindelijk is.”
Hugo Jacobs (Jacobsfruit)
Project: Haspengouwse mosterdzaden
“Een onbewandeld pad volgen, vergt niet alleen durf en inspiratie, maar ook wel een duwtje in de rug. Dat duwtje was voor mij de provinciale innovatiewedstrijd. De financiële en morele bijdragen zorgden ervoor dat de Haspengouwse mosterd niet enkel bij een idee bleef, maar ook daadwerkelijk gerealiseerd werd. Niet alleen het financiële luik was een grote meerwaarde, maar ook de begeleiding en de promotie via onder meer TV Limburg waren voor mij belangrijke aspecten. Hierdoor verliep de verkoop van onze Haspengouwse mosterd heel vlot.”
Guido De snijder (Karditsel)
Project: Geitenkaas op basis van plantaardig stremsel
“Meedingen naar de Innovatie-award van 2015 kwam ons, als net gestart bedrijf, zeer goed uit. Het stelde ons in staat om de nog onbekende kaasmakerij Karditsel onder de aandacht te brengen. Door één van de uiteindelijke laureaten te worden en met behulp van de communicatie-inspanningen van de provincie is het ons gelukt om op korte tijd onze naam te vestigen. Naast de vijfduizend euro, die ons goed van pas kwam om ons innovatief project te concretiseren, zijn we vooral dankbaar dat land- en tuinbouwbedrijven in Limburg via de provincie dergelijke kansen krijgen.”
Bart Dooms (Haspenwood)
“Na de creativiteit komt de uitvoering. Een idee verzinnen is één ding (creativiteit, dromen) de uitvoering ervan is iets heel anders (focus, tijdig afwerken, praktische problemen). De Innovatie-award heeft ons hierbij geholpen om van ons ‘Haspencube-idee’ een echte ‘Haspencube’ te maken en dat is net de reden waarom we hebben meegedaan. De geldprijs heeft ons geholpen om ons project effectief te realiseren in 1 jaar en dat allemaal met minimale administratieve inspanningen. De award is echter meer dan alleen maar de financiële steun, er is ook: het verdedigen van je idee voor een jury wat je helpt om je idee helder te krijgen, de input van de jury die ons geholpen heeft om met de juiste personen in contact te komen voor de verdere uitvoering van ons project, de gratis publiciteit die we gekregen hebben bij de uitreiking van de prijs, maar ook tijdens de uitvoering van het project. De Innovatie-award is simpelweg een aanrader voor iedereen die een goed idee heeft en dit effectief wil realiseren.”
Peter Boonen (Catherinadal)
Project: Ontkiemen van melk zonder warmtebehandeling
“Iedereen heeft wel eens een idee dat in de kast blijft liggen omdat je geen tijd vrijmaakt om alles even op een rij te zetten. De Innovatie-award zorgt dan voor een kantelmoment. Door alles uit te schrijven wordt alles duidelijk en concreet. Voor ons als kaasmakers moeten we zorgen dat we met melk van de beste kwaliteit werken. Door onze keuze voor een melkrobot wisten we dat hierdoor de melk minder geschikt zou worden voor de kaasmakerij. Daarom hebben we nu een bestaande machine omgebouwd tot een ontkiemer die ons garandeert dat de melk geschikt is zonder dat een verhittingsstap nodig is.”