Markten in Limburg: vers, goedkoop en gezellig!

Markten

Laatst aangepast dinsdag, 26 maart 2013, 11.47 u.

Elke week worden in Limburg 45 markten georganiseerd, in 34 gemeenten. Een stijging, want in 2000 waren er slechts 32 Limburgse markten. Markten zijn niet alleen belangrijk als kader voor sociale en maatschappelijke activiteiten, maar vervullen ook een essentiële economische rol. Zij zijn een extra distributiekanaal, creëren omzetten en werkgelegenheid en brengen leven in het straatbeeld. Markten vormen zo een belangrijke ondersteuning in de attractie van de Limburgse handelskernen.

Onderzoek markten

In 2011 is door de provincie Limburg opdracht gegeven tot het voeren van een onderzoek naar de organisatie en aard van alle Limburgse markten. De studie brengt de economische en maatschappelijke rol van de markten in kaart en dient vooral om toekomstperspectieven van de markt vast te stellen. Tijdens het onderzoek is de stem van de marktkramers, de marktbezoeker en niet-bezoekers uitdrukkelijk gehoord. De studie met opgave van pijnpunten en aanbevelingen kan alle betrokken actoren helpen om de markt ook in de toekomst haar economische plaats te laten behouden en desgevallend te versterken. De volledige studie met bijhorende technische fiches Onderzoek Markten is terug te vinden op de productenpagina van de dienst Economie .

Promotiecampagne

In 2012 organiseerde de provincie Limburg een promotiecampagne voor de Limburgse markten. Met de acties werden de troeven van de markt extra in de kijker gezet om de Limburgers duidelijk te maken dat kopen op de markt veel voordelen biedt. Bedoeling was om de aantrekkelijkheid van de Limburgse markten te verhogen en hierdoor ook de attractiviteit van de nabijgelegen economische activiteiten te versterken.

Proeven van de markt met de TVL kookmobiel

In de zomer trok TVL kok Mario Holtzem er met de TVL kookmobiel op uit en hield halt op enkele markten in Limburg. Met de lokale en verse producten die hij hier vond maakte hij de heerlijkste gerechten klaar. Van elke stop op de markt werd een leuke uitzending gemaakt. De filmpjes kan u herbekijken via www.vimeo.com/channels/markten.

Spaaractie

In het najaar organiseerde de provincie Limburg een spaaractie op de Limburgse markten. Meer dan 400 marktkramers namen aan de actie deel en deelden maar liefst 80 000 spaarkaarten onder de marktbezoekers uit. Uiteindelijk zijn bijna 8 000 kaarten ingeruild voor een leuke winkeltas. Uit alle volle spaarkaarten zijn 3 winnaars geloot. Mevrouw Baart uit Hechtel-Eksel, de heer Truyers uit Lummen en mevrouw Hermans uit Lommel ontvingen respectievelijk € 250,00, € 100,00 en € 50,00 om te besteden op de Limburgse markten. Tijdens de eerste Trefdag voor Marktleiders op 28 januari 2013, georganiseerd door de provincie Limburg en de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten, mochten de winnaars hun cheque in ontvangst nemen.

Winnaars spaaractie Limburgse markten

Nieuws

donderdag, 12 maart 2015
De Limburgse detailhandel en horeca zijn belangrijke economisch speerpunten. Beide sectoren zijn goed voor 17.000 zelfstandige ondernemers en realiseren een totale werkgelegenheid van bijna 42.500 jobs....
woensdag, 11 maart 2015
geopunt  vergelijk luchtfoto 2012 en 2014
Geopunt is de Vlaamse toegangspoort voor geografische informatie in Vlaanderen. Gegevens van Vlaamse openbare besturen kunnen via dit portaal opgezocht én bekeken worden. Zo vind je er het gewestplan...