Markten in Limburg: vers, goedkoop en gezellig!

Markten

Laatst aangepast dinsdag, 26 maart 2013, 11.47 u.

Elke week worden in Limburg 45 markten georganiseerd, in 34 gemeenten. Een stijging, want in 2000 waren er slechts 32 Limburgse markten. Markten zijn niet alleen belangrijk als kader voor sociale en maatschappelijke activiteiten, maar vervullen ook een essentiële economische rol. Zij zijn een extra distributiekanaal, creëren omzetten en werkgelegenheid en brengen leven in het straatbeeld. Markten vormen zo een belangrijke ondersteuning in de attractie van de Limburgse handelskernen.

Onderzoek markten

In 2011 is door de provincie Limburg opdracht gegeven tot het voeren van een onderzoek naar de organisatie en aard van alle Limburgse markten. De studie brengt de economische en maatschappelijke rol van de markten in kaart en dient vooral om toekomstperspectieven van de markt vast te stellen. Tijdens het onderzoek is de stem van de marktkramers, de marktbezoeker en niet-bezoekers uitdrukkelijk gehoord. De studie met opgave van pijnpunten en aanbevelingen kan alle betrokken actoren helpen om de markt ook in de toekomst haar economische plaats te laten behouden en desgevallend te versterken. De volledige studie met bijhorende technische fiches Onderzoek Markten is terug te vinden op de productenpagina van de dienst Economie .

Promotiecampagne

In 2012 organiseerde de provincie Limburg een promotiecampagne voor de Limburgse markten. Met de acties werden de troeven van de markt extra in de kijker gezet om de Limburgers duidelijk te maken dat kopen op de markt veel voordelen biedt. Bedoeling was om de aantrekkelijkheid van de Limburgse markten te verhogen en hierdoor ook de attractiviteit van de nabijgelegen economische activiteiten te versterken.

Proeven van de markt met de TVL kookmobiel

In de zomer trok TVL kok Mario Holtzem er met de TVL kookmobiel op uit en hield halt op enkele markten in Limburg. Met de lokale en verse producten die hij hier vond maakte hij de heerlijkste gerechten klaar. Van elke stop op de markt werd een leuke uitzending gemaakt. De filmpjes kan u herbekijken via www.vimeo.com/channels/markten.

Spaaractie

In het najaar organiseerde de provincie Limburg een spaaractie op de Limburgse markten. Meer dan 400 marktkramers namen aan de actie deel en deelden maar liefst 80 000 spaarkaarten onder de marktbezoekers uit. Uiteindelijk zijn bijna 8 000 kaarten ingeruild voor een leuke winkeltas. Uit alle volle spaarkaarten zijn 3 winnaars geloot. Mevrouw Baart uit Hechtel-Eksel, de heer Truyers uit Lummen en mevrouw Hermans uit Lommel ontvingen respectievelijk € 250,00, € 100,00 en € 50,00 om te besteden op de Limburgse markten. Tijdens de eerste Trefdag voor Marktleiders op 28 januari 2013, georganiseerd door de provincie Limburg en de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten, mochten de winnaars hun cheque in ontvangst nemen.

Winnaars spaaractie Limburgse markten

Kennisnetwerk Detailhandel Vlaanderen liet de detailhandel in 308 Vlaamse gemeenten analyseren. De provinciale resultaten worden in een provinciale roadshow voorgesteld.
Opleiding management in de Sociale Economie

Nieuws

donderdag, 18 december 2014
Hier groeien ideeën met foto van 't Kelshof Nieuwenhoven
De provincie Limburg is op zoek naar een nieuwe uitbater voor de cafetaria ‘t Kelshof Nieuwenhoven en dit vanaf 1 mei 2015. Dit mooie café ligt in een prachtig parkbos. Fietsers en wandelaars...
woensdag, 17 december 2014
De provincie Limburg besliste vandaag over de beroepen die werden ingesteld tegen de beslissing van de stad Hasselt van 21 augustus 2014 waarbij een voorwaardelijke stedenbouwkundige vergunning werd...